Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

130-140 milliárd forintot szán a kormány oktatásfejlesztésre

Összesen 130-140 milliárd forintot szán a kormány a következő években oktatásfejlesztésre - jelentette be Gyurcsány Ferenc egy keddi szakkonferencián Budapesten, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.
A program részleteit Hiller István oktatási és kulturális miniszter ismertette. 300 fővel akarják növelni a védőnők létszámát a kora gyermekkori készségfejlesztés érdekében, támogatást adnának azon rászoruló családoknak, ahonnan rendszeresen járatják óvodába a gyerekeket, emellett jelentős béremelésre számíthatnának a pedagógusok.

A kormány elképzelései szerint 25 ezer forinttal emelnék meg a főiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok bérét, és 40 ezer forint pályakezdő pótlékot kapnának az egyetemi végzettségűek, "hogy megérje pedagógusnak lenni". 30-50 ezer forinttal növelnék azon pedagógusok fizetését, akik hátrányos helyzetű gyerekeket, vagy hátrányos helyzetű térségben tanítanak. 20-40 ezer forinttal emelkedne az elképzelések szerint az iskolavezetők bérpótléka, és a mostanihoz képest 2 milliárddal több, összesen körülbelül hárommilliárd forint juthat minőségi bérpótlékra, vagyis a kiemelkedően teljesítő pedagógusok akár 300 ezer forinttal is többet kaphatnak évente. A kormány a hátrányos helyzetű családoknak óvodáztatási támogatást is adna a jövőben, ami első alkalommal 20 ezer forint lenne, majd félévente 10 ezer forint, de ennek feltétele az, hogy rendszeresen járjon a gyerek óvodába.

A kormány a tervek szerint bevezeti a kutatótanári, illetve az esélyteremtő pedagógus ösztöndíjat - előbbihez 250 milliós keret állna rendelkezésre, amelyen 25 nyertes osztozhatna egyenlő arányban, utóbbinál pedig évente 100-an kaphatnának 300 ezer forintos elismerést. Ezenfelül a kormány átfogó kollégiumfelújítási programot is hirdetne, illetve szigorúbban lépne fel a szegregáció ellen - sorolta a terveket Hiller István.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új iskola, Új tudás című kormányzati konferencián kitért a tandíj kérdésére is. Mint mondta: aligha van jobb befektetés az egyén szempontjából is, mint tanulni, hiszen felmérések szerint 215 százalékkal többet keresnek a diplomások nem diplomás társaiknál, és átlagosan 16 évvel élnek tovább. Az, hogy hozzájárulást kell fizetni a jövőben a diplomáért, a legtöbb, amit egy szülő megtehet a gyermekéért, és ez a legjobb befektetés a jövőbe - fogalmazott a kormányfő.

Olvasóink írták

 • 7. magyaro 2008. március 05. 18:52
  „Ismerős, nagyon sokszor megígérte, de valahogy mindig fordítva lett, és ezek után, még olyan sokan hisznek neki. Különben is, marad még jövőre iskola????”
 • 6. Bla-bla-bla 2008. március 05. 07:17
  „Bla-bla-bla-bla”
 • 5. új-új-új 2008. március 05. 05:40
  „Ferink 4 éve papagájkodik.
  Ahogy belép a Parlamentbe, rájön a rángatózás meg a dadogás: új-úúj-úúúj-új.
  Valmit azért újított: vizitdíj, tandíj..
  Menjetek fiatalok tanárnak,mert mire végeztek, eljön a KÁNAÁN...Csak a tandíjat győzzétek fizetni...
  Nagy hiba lenne, ha a Ferinek ezt is vakon elhivők mennének pedagógusnak...olyan is lenne a pedagógus-társadalom...”
 • 4. kék és zöld 2008. március 05. 00:19
  „Új,új,új,új...,Új Magyarország,Új utak, új befektetők, új gyáralapítások, új munkahelyek, új tulajdonosi program, új iskola, új oktatási támogatás, új-ra seggberúgtok, új-ra kell a WC-re mennem, új-ra le kell nyúlnom a torkommon..., mert megülte már a nyomrom a sok új-ságot...
  Bilicsi Tivadar ezt már énekelte:"Újééé a ligetbe nagyszerű, újééé a ligetbe jó..."
  Ez már tragikomikus...(!)”
 • 3. volt közalkalmazott pedagógus 2008. március 04. 23:09
  „Bérfeszültség, az lesz! Szép tervek, népszavazés előtti mézesmadzag!!! Inkább azokra kellene odafigyelni, s minőségi pótlékot adni, akik hónapok óta fizetés nélkül dolgoznakaz alapítványnál! Nem csak pedagógusok, de ők is megérdemelnék a pénzt!”
 • 2. tyúklépés 2008. március 04. 22:40
  „Sok az új szavazó???
  Ez is 100 lépés..
  Minden nap mást ígér böszmeteg..
  Most rúgtak ki egy csomó pedagógust, mit hitegeti a fiatalokat ?”
 • 1. waterbear. 2008. március 04. 21:15
  „Na megint a nagy számok....
  De mit is jelent ez 130 milliárd az a ma nyilvántartott településlista alapján 3152 Magyar település, mindegyikre jut nagyjából 15-16 millió forint... fejlesztésre... szép nagy számok...:-) De hát ebből még jócskán elkülönítenek, ahogy azt a cikk is írja.

  Na meg azért csinálnak egy kis bérfeszültséget is, biztos ami biztos, hogy "hogy megérje pedagógusnak lenni"....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres bankrablás Budapesten

Fegyverrel fenyegetőzve rabolt ki egy fővárosi bankot kedden délután egy férfi. Tovább olvasom