Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

30 millió forint volt az eddigi legnagyobb óvadéki összeg

Jelenleg 831 millió forint óvadéki összeg van a bíróságok számláin. Budapesten eddig 170 ezer és 30 millió forint között mozgott az ideiglenes szabadlábra kerülés ára.
Négy és fél éve van mód arra, hogy a bíróság által meghatározott összeg fejében kiváltható legyen az előzetes letartóztatás, tavaly október végéig 1085 kérelemből 433-at fogadtak el. Az óvadék össszegét a terhelt összes körülményei, így vagyoni helyzete alapján állapítják meg, ami - hacsak az illető meg nem szökik - visszajár neki.

A Pest Megyei Bíróságon többnyire zsarolás, rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárásokban ítéltek meg óvadékot. A Fővárosi Bíróságon azt közölték: náluk és az illetékességükhöz tartozó bíróságokon leginkább kábítószerrel visszaélés, hűtlen kezelés, sikkasztás, vesztegetés, valamint testi épség elleni és emberölés miatt indult büntetőügyek terheltjeivel szemben alkalmazták.

Olyanokról van szó, akiket először gyanúsítottak vagy vádoltak meg, hiszen a visszaesők esetében jogilag ugyan nem, de gyakorlatilag szinte kizárt az óvadék - mondta Miszori László. A Fővárosi Bíróságon csupán egy, kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsított személy szökött meg azt követően, hogy óvadékkal szabadult, így a pénz az államé lett.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2008. február 09. 18:19
    „Ha ennyi pénzt ki tud fizetni valaki, akkor az honnan vehette? Nem kellene visszacsukni azonnal? Á, biztos a minimálbért kuporgatta össze.Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunka híján megúszható a szabálysértési bírság

A szabálysértő megússza büntetés nélkül, ha a települések nem tudnak közmunkát biztosítani neki. Ha… Tovább olvasom