Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

46 helyen tart félpályás útlezárást hétfőn a MAGOSZ

Országszerte 46 helyszínen tart félpályás útlezárást a hétfői általános sztrájk idején a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a gazdák így csatlakoznak a Liga Szakszervezetek akcióihoz.
A szövetség elnöksége arról majd csak később dönt, hogy mit tesznek, ha a parlament a tiltakozások ellenére mégis megszavazza hétfőn az egészségügy átalakításáról szóló törvényt.

Az ország különböző megyéiben 46 helyszínen tart félpályás útlezárást hétfőn a Magosz - mondta a Független Hírügynökségnek nyilatkozva Budai Gyula szövetségi igazgató. Mint mondta: reggel nyolc órától délután négyig tart az akciójuk, amelyben azonban nemcsak a gazdák vesznek részt munkagépeikkel, hanem a hozzájuk csatlakozó különféle civil szervezetek is.

Budai Gyula elmondta, hogy az országos demonstrációt - ellentétben a Ligával - csak egy napra hirdették meg. Így fejezik ki szolidaritásukat az általános sztrájkkal és elégedetlenségüket amiatt, hogy a kormánykoalíció meg kívánja szavazni az egészségbiztosítási pénztár privatizációjáról szóló törvényt. Mint mondta, a gazdákat is ugyanúgy érinti az átalakítás: a magyar gazdák is fizetnek Tb-t, vizitdíjat, illetve kórházi napidíjat.

A szövetségi igazgató azt mondta, nincsenek illúziói, számít arra, hogy a törvényt hétfőn megszavazzák a parlamentben. Mégis arra kéri a kormánypárti politikusokat, hogy ne voksoljanak igennel.

Budai Gyula beszélt arról is, hogy amennyiben a hétfői akció eredménytelen lesz, úgy egy újabb elnökségi ülésen döntenek majd a továbbiakról. Mint fogalmazott: tiltakozásukat akkor "sokkal nagyobb erőkkel és másképp fogják megszervezni", konkrétumokat azonban még nem tudott mondani.

Közben az Országos Rendőr-főkapitányság internetes oldalán közzétette a hétfői félpályás útlezárások helyszíneit. Eszerint összesen 66 helyen fognak demonstrálni aznap, vagy aznaptól kezdődően az ország megyéiben. A demonstrációk szinte mindegyike a bejelentés szerint szolidaritási akció a Liga Szakszervezetekkel, vagy tiltakozás a kormány egészségügyi politikája miatt.

Olvasóink írták

 • 3. Capr 2007. december 14. 21:52
  „Ettől tudok kétoldali agygörcsöt kapni. Azok mernek tüntetni, akik a többmilliós traktorjaikat, kombájnjaikat állami/uniós támogatások segítségével tudták/tudják megvenni (Avop; EMVA stb.).
  Még mielőtt valaki nekiáll hőzöngeni nézzen egy kicsit szét a saját háza táján is.
  Egészségügyi privatizációról meg annyit, lehet hogy nem így és nem ebben a formában, de mindenképp hozzá kell nyúlni a TB jelenlegi rendszeréhez. Egy feneketlen zsákot tömünk pénzzel.
  Ja... hogy így vége lesz "a nem fizetek semmit, de ellátást alanyi jogon elvárok" rendszernek és ez sokaknak fájdalmas. Visszakanyarodva a mezőgazdasághoz. Az agrárteremlők többsége (tisztelet a kivételnek) évek óta veszteséges vagy legalábbis 0-ás adóbevallást és TB elszámolást nyújt be. Miből élnek akkor???? Miért várnak el a két szép szemükért ingyen eü-i ellátást????

  Capr”
 • 2. S.Grandpierre Cecília 2007. december 14. 20:23
  „Nagyon helyes, csak sztrájkoljunk! Ne adjuk fel! Senki ne privatizálja azt, ami nem az övé! Ébredjünk már fel,ne engedjük a privatizációt, így sem gyözűnk fizetni már lassan a levegőért is!
  Pedig milyen jó lenne nyugodtan otthon ülni. A kormány tagjai nem végzik a munkájukat, hogy mindent az utcán kell elintézni.? A fizetés akkor nem jár, ha az ember nem dolgozik, más csinálja meg helyette a munkát! Mondjanak le, ha nem képesek a népet tisztességgel szolgálni!”
 • 1. Dodó 2007. december 14. 20:22
  „A magyar paraszt mindig is az éleslátásáról volt híres, meg a munkaszeretetéről és hatalmas szakmai tudásáról. Emlékszünk:" Majd mi megmutatjuk, mire visszük, ha az agronómus nem parancsol!" Hát megmutatták 18 év alatt! De hogy még az egészségbiztosítás is a kisujjukban van, az nem akármi! És hogy fizetnek TB-t? Hihi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lenne sztrájk, ha Szili Katalin javaslatát elfogadnák

Ha a kormány elfogadja Szili Katalin házelnök javaslatát, és februárra halasztják az… Tovább olvasom