Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A FEOSZ üdvözli a hiteleseket segítő törvénycsomagot

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) által régóta szorgalmazott változtatásokat léptet életbe az Országgyűlés által a hitelesek védelméről hétfőn elfogadott törvénycsomag - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
A FEOSZ közleménye ismerteti: a pénzintézetek eddig sokszor saját maguk által önkényesen meghatározott indokokkal, a fogyasztók hátrányára, egyoldalúan módosították szerződési feltételeiket. Tették mindezt jogszerűen, hiszen a jogszabályi háttér eddig biztosította számukra ezt a lehetőséget.

A FEOSZ évek óta tiltakozik a hitelintézetek ilyen típusú gyakorlata ellen, és két bank ellen indított közérdekű kereset esetén is felperesként lépett fel annak megállapítása érdekében, hogy azok a fogyasztókkal szemben egyoldalú és tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak - emlékeztet a szervezet.

A törvénymódosítás kimondja az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát. Ez alól a hitelszerződésben meghatározott kamat emelésekor enged már csak meg kivételt, azt is szűk körben és szigorúbb feltételek fennállása esetén. Így a kamat növelését többek közt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak és a pénzpiaci indexek meghatározott változása alapozhatja csak meg.
A FEOSZ teljes mértékben egyetért azzal, hogy a jogalkotó jogszabályban, nem pedig önkéntes vállaláson alapuló magatartási kódexekben szabályozza a hitelintézetek működését, és reméli, a jövőben a bankok a jogszabályok előírásait, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva fognak eljárni - tartalmazza a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek kerékpár dokkolók Budapesten

Miután az ajánlatkérő Parking Szervező, Fejlesztő és Tanácsadó Kft. képtelenné vált a szerződés… Tovább olvasom