Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Fidesz állami tulajdonban tartaná a regionális vízműveket

Az állami vagyonról szóló törvény módosítását kezdeményezi Kósa Lajos (Fidesz) annak érdekében, hogy a regionális vízművek állami többségben maradjanak - jelentette be az ellenzéki politikus csütörtökön.
A módosító javaslat értelmében az öt regionális vízmű (a dunamenti, a dunántúli, az észak-dunántúli, az észak-magyarországi és a tiszamenti) részvényeinek legalább 50 százaléka plusz egy darab állami tulajdonban maradna.

Kósa Lajos szerint azért van szükség a törvénymódosításra, mert a kormány "privatizációs lázban ég" és például a villamosművek, vagy az autópályakezelő eladása is súlyosan sérti a nemzeti érdekeket, ezért a Fidesz nem szeretné ha az európai szinten is kiemelkedő nemzeti vízvagyon kikerülne az állami tulajdonból.

Olvasóink írták

 • 3. zweistein 2008. szeptember 06. 18:34
  „Unterjú Kövér Lászlóval, és még azt hittem, hogy kemény az előző véleményem:
  "Utoljára frissítve: 2008. szeptember 5., 13:29

  - A terv kész, a magyar vízszolgáltatókat privatizálnák. Amikor ennyire gyorsan képes instabillá válni a világpolitikai helyzet, az édesvízkészletek idegen kézbe adása újabb nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

  - Mostanság, amikor világszerte élelmiszerár-robbanással nézünk szembe, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a globális klímaváltozás következtében a népesség jelentős része nem fog tudni hozzájutni egészséges ivóvízhez és a mezőgazdaság fenntartásához szükséges vízhez sem. A víz és a művelhető termőföld történelmi értelemben pillanatokon belül stratégiai kinccsé válik, ugyanúgy, mint az energia.

  - Ezt ne tudnák a magyar kormányban?

  - Hogyne tudnák, csak az úgynevezett magyar kormány nem Magyarországot, nem a magyar embereket, hanem a magyar nemzet érdekeitől idegen érdekeket képviseli, ráadásul saját zsebre. Működését nagyjából a gyarmatosítás korabeli nyugat-afrikai néger törzsfőnökök szerepéhez tudom hasonlítani. Ők néhány hordó rumért, néhány puskáért és késért meg egy-két tükörért hajlandók voltak saját törzsük lakosságának egy részét is eladni a rabszolga-kereskedőknek. Tehát ezek, akik ma kormányon vannak, bármikor eladnak bennünket bárkinek a saját anyagi boldogulásuk érdekében. Meggyőződésem szerint látják, hogy rossz, amit csinálnak, de ez a legkevésbé sem érdekli őket.

  - Kérdés, hogy ez jogi kategória-e.

  - Nem, ez erkölcsi értelemben vett hazaárulás, jogi értelemben sajnos elég nehéz minősíteni ezeket a döntéseket.”
 • 2. zweistein 2008. szeptember 04. 18:02
  „A vízkészletek privatizációja egyenlő a halállal, aki erre akár csak kísérletet is tesz, kötélrevaló aljas tömeggyilkos nemzetáruló.”
 • 1. Vlad 2008. szeptember 04. 15:27
  „A kiváló termőföldjeink mellett az ivóvízkészletünk megszerzése az egyik fő célja az izraeli gyarmatosítóknak,hiszen Kanada után mi rendelkezünk a világ legjobb minőségű,ill. a területi arányban a legtöbb ivóvízzel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán vasutasok csempésztek cigarettát

Egy tehervonat két ukrán mozdonyvezetője akart 15 ezer karton cigarettát Magyarországra csempészni… Tovább olvasom