Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

A Gömböc képviseli hazánkat a Sanghaji Világkiállításon

A világsajtót is bejárt magyar találmány, a Gömböc köré szerveződik Magyarország részvétele a 2010-es Sanghaji Világkiállításon. A Gömböc egy olyan geometriai forma, amelyet bárhová fordítanak, minden helyzetben visszatér a "talpára". VIDEÓVAL
Domokos Gábor és Várkonyi Péter találmánya, a Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon. A Gömböc egy olyan geometriai forma, amelyet bárhová fordítanak, minden helyzetben visszatér a "talpára". Huszty András szerint ez jól bemutatja, hogy Magyarország mindig talpra áll.

Az expón a magyar pavilon egy 1000 négyzetméteres bérelt épület lesz, amelynek külső és belső kialakítására kiírt pályázatot Lévai Tamás nyerte el. Az alapelképzelés már megvan, a részletekről még folynak az egyeztetések. Várhatóan idén szeptemberben kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre.

A Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon
A Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon

A világkiállításon való magyar részvétel teljes költsége 3,3 milliárd forint - mondta Huszty András.

A Sanghaji Világkiállítást 2010 májusa és októbere között rendezik meg. A szervezők összesen 70 millió látogatót várnak, ami naponta átlagosan 4-500 ezer érdeklődőt jelent. Becslések szerint döntő többségük távol-keleti lesz. Az expó a "Jobb város, jobb élet" témáját dolgozza fel, ez természetesen a magyar programokban is meg fog nyilvánulni - hangsúlyozta Huszty András.

A miniszterelnöki megbízott szerint a távol-keletiek nagyon érdeklődők, a cél pedig az, hogy hazánk maradandó élményt nyújtson.

Mi is az a Gömböc?

A Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa által kifejlesztett Gömböc jelentősége a Rubik-kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag része, a New York Times pedig a világ hetven legérdekesebb találmánya közé sorolta.

Gömböc, a magyar találmány.


A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi.

A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton, bizonyítandó, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.

Olvasóink írták

 • 8. egyszeru polgar 2008. június 25. 15:25
  „Kedves rosszindulatu, irigy es tudatlan hozzaszolok!! A matematika az alapja meg letezesunknek is. Igaz, az emberiseg mindig csak kapirgal, hiszen a vegtelenseg kimerithetetlen. Csak annyit, hogy az egyszeru gepektol az urkutatasig jelentosege van ennek a ´szerkentyunek´!!!!!
  Aki nem ert hozza inkabb ne szoljon semmit vagy mint 4, N.P. tartsa tiszteletben masok kivallosagat!”
 • 7. jokey 2008. június 25. 09:47
  „Ez egy matematikai feltételezés bizonyítása. Hol lehet a matematikát hasznosítani?”
 • 6. matriné 2008. június 25. 08:54
  „Szerintem ott ahol a "szent lelket" ott lehet hasznosítani! Be kell iktani egy egy imába és lehet hozá, érte imátkozni! Lehet, hogy ez is egy jó üzlet lessz egy két feltatálónak! Sőt egy egyházat is lehet hozzá kreálni, hisz van közpénz bőven ebben az országbgan. Sőt az osztogatóival is lehet egyeszkedni, ha vissza juttatnak nekik a kiutalt közös pénzből. Szerintem ezt a témát jelenséget, meg mindenki ismeri.”
 • 5. BekeG 2008. június 24. 23:17
  „Kafa, de hol is lehet ezt konkrétan hasznosítani?”
 • 4. N.P. 2008. június 24. 21:16
  „Hajrá GÖMBÖC !

  Mezei bölcsészként halvány gőzöm sincs magáról a matematikai problémáról, de elegáns, egyszerű szóval - gyönyörű !
  Gratula!”
 • 3. drf 2008. június 24. 20:02
  „Végre egy cikk, amely nem politizál, nem folyik benne a vér és nem is bulvár. Miért nincs ilyenből több???
  Minden elismerésem a feltalálóknak!”
 • 2. Takács László 2008. június 24. 17:45
  „Bravó!!!! Légy belőle igen gazdag és boldog ember.”
 • 1. egyszeru polgar 2008. június 24. 17:13
  „Remelhetoleg ez a magyar talalmany vegre sajat hazajaban is ervenyesu feltalaloival egyutt, s a tovabbiakban is hazankat fogja szimbolizalni . Ha pedig penzt lehet belole csinalni, akkor a magyar kasszat fogja gyarapitani es nem masoket. Szerintem sokkal nagyobb tudomanyos erteke van, mint amit most a laikus szamara jelent.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetés jár a parlagfűért július 1-től

A parlagfű-mentesítő hét után, július 1-től büntetésre számíthatnak azok a tulajdonosok, akiknek földjén megtalálható a gyomnövény. Tovább olvasom