Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A kormány elfogadta az aktualizált konvergenciaprogramot

A kormány szerdai ülésén elfogadta az aktualizált konvergenciaprogramot, amelyben elvégezték a tavaly szeptember óta bekövetkezett változások miatti korrekciókat, és meghatározták a főbb makrogazdasági mutatókat is 2011-ig. Az új konvergenciaprogramot a kormány a napokban benyújtja az Európai Bizottságnak - mondta Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
A felülvizsgált makrogazdasági adatok közül néhány jobb és néhány rosszabb ahhoz képest, amit korábban prognisztizált a kormány. Az államháztartás hiányát az év közbeni csökkentés után most ismét lejjebb tolta a kormány, az uniós szabályok szerinti 6,2 százalékra, és a 2008-as adatot is mérsékelte 4 százalékra. A gazdaság növekedésének lassulását látva a kormány most elismerte az elemzők által is valószínűsített adatott, a GDP idei növekedése eszerint 2,2 helyett csak 1,7százalékos lesz. Jövőre azonban az eddig ismert 2,6 helyett 2,8 százalék lehet, amely Veres János szerint javarészt az építőipar növekvő teljesítményének köszönhető.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően felfelé módosította az inflációs adatokat a kormány. Idén 7,5 százalék helyett 7,9 százalék lesz az áremelkedés üteme, és jövőre is a reméltnél magasabb, azaz 4,8 százalékos infláció várható.

Veres János elmondta még, hogy az adó- és járulékcentralizáció az idei több, mint 2 szálékpont emelkedés után 2008-tól folyamatos csökkenésnek indul, de most is megerősítette, hogy a szó szoros értelmében vett adóreform nem lesz, a közterhek kismértékű csökkentésére nyílik mód 2009 után. A pénzügyminiszter beszámolt arról is, hogy a háztartások fogyasztása és az ország belső felhasználása jövőre szerényen növekedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány ellen döntött az MSZP az egészségügyi bizottságban

Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén több mint 100 olyan módosító javaslatot szavaztak meg a… Tovább olvasom