Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A KSH felmérése szerint egyre kevesebb lakás épül

Az első félévben 15 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint a tavalyi év azonos időszakában, az új lakásépítési engedélyekből pedig 1 százalékkal volt kevesebb.
Az átlagosnál erőteljesebb visszaesés a vállalkozói lakásépítés terén, továbbá a fővárosban mutatkozott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A vállalkozói lakásépítés már 2008 elejétől visszaesett, de az első negyedévben ezt még pótolták, sőt többletet is eredményeztek a lakosság építkezései. A második negyedévben azonban már minden építtetői csoportban erőteljes csökkenés következett be.

Összességében 6 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint az első negyedévben, és 30 százalékkal kevesebbet, mint 2007 második negyedévében. A kiadott új engedélyek száma ugyanakkor fordított irányban alakult: az év első három hónapjához képest 33 százalékkal, 2007 hasonló időszakához képest 12 százalékkal több új lakásépítési engedélyt adtak ki.

A KSH adatai szerint idén az első félévében több, mint 11 ezer lakást fejeztek be és csaknem 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások nagyobbik részét a lakosság építtette saját használat céljából, az új lakások csaknem fele családi házban épült. A vállalkozói lakásépítések 22 százalékkal estek vissza. A kivitelezésben tovább csökkent a lakossági házilagos kivitelezés aránya, már csak 21 százalékot tesz ki. Leginkább a kislakások építése szorult vissza, és a 60 négyzetméter feletti lakások aránya nőtt. Az új lakások átlagos alapterülete 91 négyzetméter, ez 5 négyzetméterrel nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az építkezések és az új építési engedélyek száma Budapesten és a községekben estek leginkább vissza.

Az üdülőépítésnél az új engedélyek száma 26 százalékkal meghaladja, a használatba vetteké viszont 30 százalékkal alatta marad az előző évinek.

Csaknem 1400 lakás szűnt meg, 5 százalékkal kevesebb, mint 2007 első felében. Ezek átlagos mérete 68 négyzetméter volt. A megszűnések legfőbb oka az avulás és a lakásépítés.

A nem lakóépületek körében három területen mutatkozott jelentős fejlődés: a mezőgazdasági célt szolgáló épületeknél a beépíteni kívánt terület duplája az előző évinek, a kereskedelmi épületeknél, valamint a szálláshely-szolgáltató, vendéglátó épületeknél több mint másfélszerese - áll a KSH összesítésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben két baranyai uzsorás

Őrizetbe vett két férfit a Siklósi Rendőrkapitányság, akiket azzal gyanúsítanak, hogy uzsorakamatot… Tovább olvasom