Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

A letartóztatott Tóásó Előd kéri Magyarország segítségét

Igényt tart a konzuli segítségre a Bolíviában letartóztatott Tóásó Előd. Hamarosan így a helyi tiszteletbeli konzul mellett Buenos Aires nagykövete is elutazik hozzá. A magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban.
Buenos Aires magyar nagykövete még kedden elindul a Bolíviában letartóztatott Tóásó Elődhöz. A magyar férfinek jelenleg a bolíviai tiszteletbeli konzul segít, a nagykövet valójában további segítségnyújtás miatt utazik oda és várhatóan nyolc napig marad - mondta el a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője.

A konzuli védelem elsőként automatikusan jár, később azonban ezt kérni kell. Tóásó Előd már jelezte, hogy igényt tart a segítségre. A konzul és a nagykövet így beszélhet a férfivel és bent lehetnek a meghallgatásokon.

Tóásó Elődöt terrorcselekménnyel gyanúsítják, jelenleg La Paz rendőrségi fogdájában, egy magánzárkában van.

Evo Morales, bolíviai államfő múlt csütörtökön közölte Venezuelában, hogy a titkosszolgálat értesítette egy ellene is tervezett merényletről. Ezért utasította az alelnököt, hogy irányítsa a biztonsági erőket Santa Cruz egyik szállodájához, ahol végül tűzharc után három embert megöltek, kettőt pedig őrizetbe vettek.

Az áldozatok a magyar származású Rózsa-Flores Eduardo és a román állampolgárságú Magyarosi Árpád, valamint az ír Duayer Michel Martin. Az egyik letartóztatott a szintén magyar Tóásó Előd, a másik pedig a horvát Mario Tadic.

A magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban

Balázs Péter, az új magyar külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai verzióban, amely szerint az államfő elleni merénylet meghiúsítása közben öltek meg a kommandósok két magyart.

A miniszter keddi sajtóértekezletén kijelentette, hogy "számomra a történet mozaikdarabjai nem illenek össze", és nem támasztják alá a merénylet hipotézisét. Megfogalmazása szerint "a dolog nem zár".

Balázs Péter hozzátette, hogy az "affér gyaníthatóan bolíviai belpolitikai esemény".

Az ügyet rendkívül bonyolultnak minősítette, kiemelve, hogy a sajtóban több információ kering, mint a hivatalos csatornákon. Sejteni engedte, hogy Magyarország nem kapott elegendő információt a bolíviai hatóságoktól. "A bolíviai hatóságoktól kérünk, várunk, követelünk információt" - fogalmazott.

A külügyminiszter bejelentette, hogy átküldte Bolíviába az argentínai magyar nagykövetet, hogy segítse a bolíviai tiszteletbeli magyar konzult az ügyel kapcsolatban. A konzuli segítséget megkapják a halottak családtagjai is. Magyarország felajánlotta Romániának a román állampolgárságú Magyarosi holttestének hazaszállítását.

A kommandós akciónak ír áldozata is van. Balázs Péter kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország együttműködik Írországgal is, de nem kíván nemzetközi vizsgálatot indíttatni a kommandós akcióról.

Olvasóink írták

 • 10. Csirén 2009. április 23. 13:41
  „Folyik az elterelés. A kérdés: miért voltak éppen egymás mellett lévő szobákban egy luxus szállodában, ha nem tartoztak valamilyen okból egymáshoz?
  Szimpla turistaként egy szegény erdélyi gyerek és egy másik szintén nem dúsgazdag csemete miből ment ki Bolíviába, miből fedezte az ott tartózkodása költségeit, ha nem finanszírozta tevékenységüket senki.
  A hős szabadságharcosunk miért lépte illegálisan át a határt, és miért nem lépett legálisan az ország területére.
  Ne kenjük a sz.rt. Egyszerűen bele akartak avatkozni egy másik állam belügyeibe és ez az ötlet nem az Ő ártatlan kis fejecskéjükből pattant ki, valamint vlaki ezért pénzt is áldozott rájuk. Feltehetően tudták, hogy ez veszélyes, és a veszély realizálódott.
  Ott nem szaroztak hónapokig, évekig Velük, ( mint ahogy mi tesszük a gyilkosainkkal) hanem elintézték egyszer s mindenkorra.”
 • 9. flexsnake 2009. április 22. 22:58
  „MAgyarosi magyarosítás áldozata mivel nem magyar állampolgár. Ahogyan a lelőtt ruzsasándor se. Illetve ő több állam állampolgára is volt. De lényegében ez mindegy. Aki egy országban fegyverekkel tervez valamit kezdeni, elfogják ha le nem lövik. Itthon is, kint is , mindenhol. De az is lehet hogy csak segélyszállítmányokat vittek.
  Azokat meg ugye védeni kell. Ja hogy ilyet nem vittek és a határt is illegálisan lépték át. Hát tiszta csegevara.
  Majd csinálok pólót is a fejével mert eladható ha tomcat le nem nyúlja az ötletet.”
 • 8. jq 2009. április 22. 15:04
  „Magyarosi Árpád nem elég magyar név? Az iwiw-en rá lehet keresni, anyanyelve magyar, feltételezem az anyja is.
  Ha már anyanyelvnél tartunk: a nemzetiség szót rövid i-vel írják, a legmeghatóbb pedig egy szóba írandó, továbbá az "anyja" szó kisbetűvel írandó (a magyar nyelvben a némettel ellentétben nem kell nagybetűvel írni a főneveket)”
 • 7. Csirén 2009. április 22. 13:43
  „A neve magyar? Én nem úgy olvasom, legfeljebb nevében egy szó magyar, de mint tudjuk a név az csak név ( úgymint toroCZkaY ((Tóth)) .
  Anyanyelv? Szerintem nem a magyar az anyanyelve.
  DE ha már itt tartunk az Anyja a magyar???? Vagy éppen olyan nemzetíségűnek tituláljuk, ami a leg meghatóbb.”
 • 6. jq 2009. április 22. 13:22
  „Az nem géppuska, hanem gépkarabély, de ez még nem ok arra, hogy álmában, hátulról lelőjenek valakit. Ha a szoclib kormány új külügyminisztere is kifogásait fogalmazza meg, akkor nektek se kéne a pápánál is pápábbnak lenni. Mellesleg, ha valakinek a neve és az anyanyelve is magyar, akkor az magyar, legfeljebb nem magyar állampolgár”
 • 5. Csirén 2009. április 22. 12:07
  „Az az ártatlan ember aki Bolívia egyik tartományából önálló államot akart kialakítani, és roppant furcsa módon ezt a kormányzó erők nem engedték, és megölték....Nahát..... ez felháborító.
  A másik ártatlan aki csak zenélni szeretett, egészen véletlenül ugyanabban a luxus szállodában lakott a mellette lévő szobában ahol a "magyar" Rózsát lelőtték. Véletlenül géppuskával és Árpádsávos zászlóval pózolt az egyik Blikk felvételen, de vajon miért nem gitárt szorongatott?

  Érdekes, miért nem hagyták szegényeket "kibontakozni"?”
 • 4. sőndör 2009. április 21. 23:54
  „2:
  Flexi, neked tényleg fekália van a pofádon bőr helyett !!!!!!!!!!!!!
  Te is úgy látom Metternich és Rasputin fattyainak leszármazottja vagy!”
 • 3. comet 2009. április 21. 21:08
  „2--Az összevert Tóásó és lelőtt Rózsa magyarok. A lelőtt Magyarosi ereiben is valahol magyar vér csörgedez, de ő már biztos sok lenne a mai magyar diplomáciányak.”
 • 2. flexsnake 2009. április 21. 16:51
  „Nem két magyart lőttek le hanem egy kettős állampolgárt és egy románt. A két magyartól azért ez elég messze van. Én meg abban kételkedek hogy ártatlanok. Aki fegyverrel parádézik, nehezen tud ártatlan lenni.”
 • 1. comet 2009. április 21. 13:21
  „az ír kormány kiáll állampolgáraiért. A magyar rendőrség Rózsa gyászmiséjére időzítve házkutatást tartott, lehetetlenné téve a méltó megemlékezést a barátoknak és ismerősöknek. A talált katonai tárgyakat (Rózsának voltak ilyenjei hiszen katona volt) a boliviaiak megkeresését megelőzve kiküldték, hogy nehezítsék a szétvert Tóásó előd védekezését. Az ellentmondásos információk ismeretében az első perctől egyértelmű volt hogy a Rózsáékat megőlő kommandó szabálytalanul járt el, és gyakorlatilag kivégzés történt.
  A hazai médiákon keresztül, gyalázatos módon megalapozatlan rágalmakat terjesztettek miszerint Rózsa géppuskával lőtt Gyurcsány képére. (valójában egy háborúban szétlőtt gk.ajtajára tette a posztert.)
  A magyar kormány cserben hagyta állampolgárait, a kiküldött kétes lejárató informáciokkal együttműködött a boliviai terrorista karhatalommal a magyar állampolgárok ellen.
  Gyurcsány rezsimje ismét bebizonyította nemzet ellenességét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai szerint példát mutatott a honvédség

Pédát mutatott a honvédség az országnak, ugyanis képes volt hatékonyabbá, modernebbé tenni magát az… Tovább olvasom