Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A meglévő atomerőmű bővítését támogatná az új miniszter

Korrekt módon zajlott a környezetvédelmi minisztérium átadás-átvétele - mondta a frissen kinevezett tárcavezető újságírók előtt csütörtökön.
Szabó Imre a legégetőbb ügyek között a tárcaközi és nemzetközi egyeztetéseket említette a még megoldatlan kérdésekben, valamint hangsúlyozta a környezeti nevelés fontosságát, a zöldadózás és a zöldköltségvetés megteremtését. Az atomenergia kérdésében a meglévő kapacitások bővítése mellett foglalt állást, teljesen új erőmű építését nem támogatja. A környezetvédelmi miniszter újságírói kérdésre válaszolva közölte: a természetvédelmi területeket is érintő Közép-Európa Rally engedélyeztetési ügyében teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Az energiaigények fedezésére valószínűleg bővíteni kell a paksi atomerőművet - mondta a zöldtárca vezetője hozzátéve, hogy új építését nem támogatja. Szabó Imre leszögezte: a nukleáris energiával Magyarországnak számolnia kell a jövőben, mivel egyre inkább előtérbe kerülnek a kisebb szén-dioxid kibocsátású energiatermelési módok.

Az aktuális kérdések között szóba került még a Közép-Európa Rally engedély nélküli területhasználata is. A verseny több, mint félszáz civil szervezet tiltakozása ellenére Natura 2000-es természetvédelmi területeken is áthaladt. A civilek az engedélyezetéssel kapcsolatban a miniszterhez fordultak, aki teljes körű vizsgálatot rendelt el. Szabó Imre elmondta: ennek a vizsgálatnak az eredményétől függően határozzák majd meg a bírságot, arányosan a természeti károkozással. Azt kell tudatosítani, hogy a környezetvédelmi szabályok betartása nélkül sem rendezvény, sem beruházás, sem építkezés nem folyhat - tette hozzá.

Nemcsak politikai értelemben, hanem minden tekintetben korrekt módon zajlott a környezetvédelmi minisztérium átadás-átvétele a frissen kinevezett miniszter szerint. Szabó Imre elődje, Fodor Gábor munkáját elismeri, és kiemelte, hogy a korábbi tárcavezető átvitt a közgondolkodásba számos környezetvédelmi ügyet, és ráirányította azokra az emberek figyelmét. A szervezeti és működési szabályzatban jelentős változtatásokat nem terveznek - tette hozzá.

A legégetőbb ügyek között kiemelte a tárcaközi egyeztetéseket a még megoldatlan ügyekben. Így például intenzív politikai koordinációt szeretnének a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM) a bérleti szerződések ügyében, de egyeztetnek a jövő héten a honvédelmi tárcával és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériummal (KHEM) is. Az utóbbiról Szabó Imre elmondta: konzultációt és egyeztetést szorgalmaznak, viszont nem szeretnék átadni a tárcának a károsanyag-kibocsátás felügyeletét. A nemzetközi ügyekben folytatja a környezetvédelmi miniszter az egyeztetéseket, például az osztrák hulladékégetővel és a Tőketerebesre tervezett hőerőművel kapcsolatban.

Nem csak a politikai szereplőkkel egyeztetne az új vezetésű környezetvédelmi minisztérium. A tervek szerint együttműködnének a rendőrséggel és a nemzetbiztonsági szervekkel a "maffiamódszerekkel" végzett falopások felszámolására, ugyancsak a rendőrséghez fordulnának, hogy közösen lépjenek fel az illegális terepmotorozás ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Révész Máriusz megverése ügyében

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség két rendőr ellen csütörtökön Révész Máriusz fideszes… Tovább olvasom