Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Áfa-mentes lesz adományozás

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfa-mentességét megteremtő fideszes javaslatot hétfőn.
A Ház 318 szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül támogatta az indítványt.

Az Országgyűlés ugyancsak egyhangúlag döntött arról, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását kezdeményező indítvány hétfőn Orbán Viktor, Varga Mihály, Balog Zoltán és Hörcsik Richárd fideszes képviselők aláírásával került a parlament elé. A képviselők a házszabálytól való eltéréssel tárgyalták meg és fogadták el a javaslatot.

A javaslat a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A törvényjavaslatot az előterjesztők azzal indokolták, hogy az egyházak, a karitatív és egyéb civil szervezetek szociális tevékenységének egyik alappillérét jelentik a jó szándékú, jellegüktől függően valamilyen természetbeni segítséget nyújtani tudó vállalkozásoktól származó adományok.

Korábban a közcélú adomány nem tartozott az áfa-törvény szerinti termékértékesítés körébe, így nem keletkeztetett áfa-fizetési kötelezettséget sem. Az új áfa-törvény azonban megváltoztatta ezt a szabályozást és a közcélú adományokat is áfa-körbe sorolta - olvasható az indoklásban, amely szerint ennek nyomán jelentősen visszaesett az adományozások száma és anyagi értéke.

Az előterjesztők hangsúlyozták: az államnak alapvető érdeke, hogy támogassa azt, aki önzetlenül jót tesz, aki szolgálatot vállal a kiszolgáltatott, rászoruló emberek érdekében.

A Fidesz képviselői a javaslat általános vitájában azt mondták: jelentősen csökkent az adományozás az adóztatás miatt, ezt a karitatív szervezetek többször jelezték és kérték az adómentesség visszaállítását. Balog Zoltán szerint minél előbb ki kell hirdetni a törvényt, mert sokan addig visszatartják az adományozást az árvíz után, amíg nem módosítják a törvényt.

Göndör István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy félreértésre adhat okot az adományozás leírása, mivel a dokumentumokból ki kell derülnie annak, hogy az adományozó közhasznú célra ajánlotta-e föl adományait. Ki kell zárni, hogy a közhasznú társaságok kereskedelmi tevékenységet folytassanak - tette hozzá.

Balog Zoltán erre úgy reagált, hogy a módosítás kizárja, hogy bárki anyagi haszonra tegyen szert.

Arra hivatkozva, hogy a törvényt minél hamarabb ki lehessen hirdetni Göndör István módosító indítványát visszavonta, így hétfőn szavazhattak a képviselők a javaslatról.

A Jobbik szerint az szja-törvényt is módosítani kell, mert jelenleg nem kap adókedvezményt az, aki pénzt adományoz.

Az LMP a civil szervezetek helyzetére hívta fel a figyelmet és azt kérte a kormánytól, hogy ne töröljék el az adókedvezményeket.

Olvasóink írták

  • 1. cyt 2010. június 15. 08:55
    „Én speci SOHA nem értettem meg azt, hogyan juthatott egy magát "szociálisan érzékeny"-nek tituláló kormányzat arra az álláspontra, hogy az adományokat is megadóztassa. Ezen a ponton IS ütközött a cselekedet és a szövegelés. Most ismét helyre áll a "józan paraszti ész" és ampátia diktálta rend.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy egész házsor tetejét vitte le a szél Szakolyban

Egy egész utca lakóházainak tetejét vitte el az orkánerejű szél Szakolyban; a településen jelenleg nincs áram. Tovább olvasom