Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Áprilistól átlagosan 10 százalékkal drágul a gáz

Emelkedik a földgáz ára április 1-jén, a lakosságot, a kisfogyasztókat és közüzemeket ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben átlagosan 10,1 százalékkal nő a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Magyar Energia Hivatal (MEH) csütörtökön.

Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: ez a mérték a fele annak, amelyet előzetesen többen becsültek.

Az energiahivatal közlése szerint az ár fogyasztói csoportonként az idén januári átlagárakhoz viszonyítva 9,5 és 12,0 százalék közötti mértékben nő. A lakossági fogyasztók 20 köbméter/óránál kisebb mérővel rendelkező részénél ez átlagosan 9,98 százalék áremelkedést jelent, a 20-100 köbméter/óra gázmérővel rendelkező lakossági fogyasztók - például társasházak - számára átlagosan közel 9,5 százalékkal nő a földgáz ára.

A nagyfogyasztók, például a távhőt földgázzal előállító üzemek 10,2-12 százalékkal fizetnek többet a földgázért.

Tovább tart a gázártámogatás

A kormány intézkedett arról, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal se tudják emelni a gáz árát, és a fogyasztói terhek enyhítése érdekében kitolta a gáz- és távhő-ártámogatási rendszer hatályát június 30-ig - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön. A támogatás meghosszabbításával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a Robin Hood adóból finanszírozott támogatási alapban van erre fedezet. A részletekről annyit mondott: a négy támogatási kategóriából az alsó kettőben marad meg a támogatás. A legszegényebbek a következő három hónapban is ugyannyit támogatást kapnak, mint eddig, az e feletti kategóriába tartózók pedig a mostani támogatás felét.

Éves összehasonlításban, a 2009. április 1-jei szinthez képest a lakossági kisfogyasztók átlagára elmarad az inflációtól, mindössze 1,6 százalékkal emelkedett. A többi kategóriát is figyelembe véve összességében 2,4 százalékkal csökkent a végfelhasználó ár egy év alatt.

A MEH közleménye emlékeztet arra, hogy az energetikáért felelős miniszter március 15-én és március 24-én hozott rendelete módosította az egyetemes szolgáltatói körben a végfelhasználói ár három árelemének számítási módját, ami nélkül az átlagos áremelés 14,5 százalék lett volna.

A Magyar Energia Hivatal javaslatától részben eltérő mostani jogszabály-változtatások egyik hatásaként áprilisban az eredeti javaslathoz képest ugyan alacsonyabb az átlagos áremelés, de ez az árat befolyásoló egyéb tényezők mellett júliusban és októberben kisebb mértékű árnövekedést jelent majd. A változások másik hatása az, hogy most áprilisban csökkentő hatása van a tárolásból adódó földgázköltségnek az egyetemes szolgáltatói végfelhasználói árakban, de az import árak alakulásának függvényében ez a jövőben árnövelő hatású is lehet.

Az egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árai között eltérés lehetséges, mert eltérőek a tényleges költségeik. Az egyes szolgáltatóknál ugyanis eltérő a fogyasztási struktúra, ami a költségeket is befolyásolja - hívja fel a figyelmet közleményében az energiahivatal.

MSZP: elfogadhatatlan - Fidesz: indokolatlan

Az MSZP indokolatlannak tartja a most bejelentett 10,1 százalékos gázemelést, kezdeményezi a döntés azonnali felfüggesztését és a Magyar Energia Hivatal elnöke, valamint az energetikai miniszter menesztését. Szanyi Tibor, az MSZP szakpolitikusa csütörtökön az MTI-nek azt mondta: megértve Bajnai Gordon kormányfő szigorú jogszabálykövető álláspontját, az MSZP és parlamenti frakciója a leghatározottabban tiltakozik a gázáremelés ellen, azt "szakmai köntösbe bújtatott politikai provokációnak" tartja. Hangsúlyozta: továbbra sem látják indokoltnak a gázáremelést, ezért kezdeményezik a parlament gazdasági bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, hogy tisztázzák a helyzetet.

A politikus azt mondta, hogy az energiahivatal elnöke és az energetikai miniszter részéről egyoldalú elfogultságot érzékelnek a szolgáltatók felé. Szanyi Tibor szerint felmerül az a kérdés is, hogy "a nagytőke és a Fidesz a közelmúltban több tételben is megerősített szövetsége hova vezet". Arra a kérdésre, kinek a provokációjáról lehet szó, Szanyi Tibor azt mondta: azok a tőkés és politikai körök, akik a Fidesz kormányra kerülésére játszanak "udvariassági emelésbe hajszolták bele" az energiahivatal elnökét és az energetikai minisztert, hogy az új kormánynak ne kelljen bajlódnia a gázárakkal.

Kitért arra, hogy a döntést felfüggesztheti az energiahivatal, de a kormánynak is megvannak az eszközei, hogy felszólítsa erre a hivatalt.
Arra a kérdésre, miért nem tartják indokoltnak a gázáremlését, a szakpolitikus közölte: a gáz és az olaj világpiaci ára nem indokolja az emelést, illetve jóval rosszabb dollár-árfolyammal is kalkuláltak. Mint mondta, a jegyzésárak nyilvánosak, a szolgáltatók azonban üzleti titokként kezelik a kötési árakat.

Az MSZP kezdeményezésére a kormányszóvivő úgy reagált: Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma töretlen Hónig Péter energiaügyi miniszter és Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke iránt.

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a választások előtt két héttel újabb gázáremelésre készül a kormány. Az ellenzéki párt szerint a fogyasztók egy jelentős része összességében akár 20-30 százalékos áremelésre is számíthat.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: elfogadhatatlan a gázáremelés egy olyan országban, ahol már az emelést megelőzően is több millió ember a fizetésének körülbelül 70-80 százalékát kénytelen a közüzemi díjak kifizetésére fordítani.

Hangsúlyozta, hogy azok, akik részesültek gázártámogatásban, 10 százaléknál jóval nagyobb mértékű, további 7-20 százalék közötti gázáremelésre számíthatnak, vagyis összességében akár 20-30 százalékos is lehet az áremelkedés a fogyasztók egy jelentős részénél.
A távhő áfájának csökkentéséről szólva a helyettes szóvivő azt mondta: miközben a szocialisták a közelmúltban ezzel kampányoltak, már lehet, hogy tudták, hogy a mostani intézkedéseikkel egyébként jóval nagyobb összeget vesznek el az emberektől, mint amit az áfacsökkentéssel náluk hagytak. Tipikusan egy szocialista trükkről volt szó - értékelte.

Cser-Palkovics András közölte, ha a Fidesz megnyeri a választást, a nemzeti ügyek kormányának az első perctől kezdve az lesz az egyik fő célkitűzése, hogy fokozatosan elérje: a fizetések minél kisebb része menjen csak a rezsi kifizetésére.

Korábban írtuk

Áprilistól átlagosan 10 százalékkal drágul a gáz ára - tudta meg szerda este az MTI. A távirati iroda információ szerint csütörtökön azt jelentik be, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez, azaz a januárban meghatározotthoz képest. A 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés. A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

A Magyar Távirati Iroda információ szerint a gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti azt is, hogy a legszegényebbeknek nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, hanem azt június végéig meghosszabbítják.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-től, az E-ON pedig húsz százalékos emelést tervezett - értesült az MTI.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre.

Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt. Ezt több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György az elnök, Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig úgy nyilatkozott: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma töretlen Matos Zoltán iránt, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát.

Kormányzati források az MTI-nek arra hívták fel a figyelmet, hogy éves összehasonlításban a gázár emelkedése nem közelíti meg az infláció mértékét és a tavalyi év azonos időszakához, 2009 áprilisához képest átlagosan 2,4 százalékkal kevesebb a gáz ára, az átlagosan tíz százalékos április 1-i emelés ellenére is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. szilléri 2010. március 25. 21:27
  „Tudom Ildikó néni ! Lassan mondod, hogy Orbán Viktor is megértse ! ,,Nem " lesz gázáremelés.”
 • 21. dodó 2010. március 25. 16:51
  „Az átlagos helyett célszerűbb lett volna, ha az ÉGÁZ-DÉGÁZ áremeléséről írnak, esetleg ősszehasonlítva más gázszolgáltatókkal! Persze, ehhez legalább telefonálni kellett volna, nemcsak átvenni egy cikket!”
 • 20. gróf 2010. március 25. 14:33
  „15. hozzászólás spiler 2010.03.25. 11:37

  Az 5200 1, 2 vagy 3 hónapra fizetendő?

  Szerintem ha 2 hónapra akkor már biztos olcsóbb a gáz a villanynál.”
 • 19. favágó 2010. március 25. 13:19
  „18! Ez ül! :-))) Ha a gáz drágul, a fűtőérték csökken, akkor az nem dupla emelést jelent?
  Úgy szertem amikor megmagyarázza illetékes elvtárs a "delta té-t":-))”
 • 18. tuskóhopkins 2010. március 25. 12:43
  „Kedves fogalmazó úr, az "ár" nem drágulhat, csak a gáz. Az "ár"-nak nincsen ára, lévén maga az ár.
  Elégtelen, leülhet.”
 • 17. rozator 2010. március 25. 12:04
  „Nem értem, miért a balhé? A következő 4-8-12 évben ugysem lesz áremelés!!!”
 • 16. Miracala 2010. március 25. 11:58
  „A cikk utolsó mondata a legaranyosabb, mintha törvénybe lenne vésve, hogy a gáz árának emelkedését az infláció mértéke diktálja. Jajj, szegény szolgáltatatók még a végén elszegényednek...”
 • 15. spiler 2010. március 25. 11:37
  „az Ág utcai lakásban én megszüntetem a gázt,kiköttetem és villany tüzhelyre válltok szerintem valamivel olcsóbb lasz............bár kitudja,de csak hétvégén használjuk igy is 5200,ft-ot kell fizetni most .”
 • 14. Amira 2010. március 25. 11:13
  „A fizetések miért nem emelkednek negyedévenként? Ez így lenne igazságos.”
 • 13. antikos 2010. március 25. 10:57
  „Osztom!!!!”
 • 12. gardiola 2010. március 25. 10:32
  „Na ezért kell vissza venni a gáz villanyt lassan a vizet is külföldi kézből mert azt csinálnak amit akarnak velünk!
  Ezt csak a JOBBIK akarja benne van a programba támogassuk minél többen a JOBBIK-ot!!!”
 • 11. achilleus 2010. március 25. 10:11
  „8. hozzászólás szandokán 2010.03.25. 10:00
  Neked is jókor jut eszedbe....”
 • 10. szandokán 2010. március 25. 10:09
  „Na látod allegro ez az amit mondok, mindenki csak magyaráz de ettő nem lesz olcsóbb a gáz.”
 • 9. allegro 2010. március 25. 10:02
  „Az áprilistól helyett ez sokkal inkább januárt jelent. Visszafelé rendelkezni kedvezőtlenebb szabályokra nem lehet. Aki ugye nyáron is az évre elosztva egyenletesen fizet, egyértelmű, hogy nem áprilistól emelik a tarifát az elfogyasztott gázmennyisége után.

  Sőt, az a havi bejelentő is, akit még január vége felé is jól lehúztak az ismételt gázóraleolvasással, nehogy egy kicsit próbálja széthúzni, beosztani későbbi hónapokra a fizetnivalókat, ezt sem engedték. Akkor próbálnánk legalább utána egy kicsit elosztani a rezsit, de nehogy már a fogyasztónak legyen jó. Választhatunk, hogy kifizetünk minden köbmétert most azonnal és a hitelkamatokat kapjuk érte, vagy egy kicsit tovább visszük a nyári hónapokra, és a gázszolgáltatónak fizetjük meg a kamatokat.”
 • 8. szandokán 2010. március 25. 10:00
  „Eljött az idő áprilistől ne fizessen senki gázt.Akkor mi lesz?Elzárják mindenkinél?Adjuk már mi fel a leckét a kormánynak,ne mindig ők nekünk.Próbáljuk ki, ki húzza a rövidebbet?.Aki benne van az írjon!Most legyetek tökösek,mindenki csak magyaráz,hogy milenne a jó,hidjétek el ez a tuti tipp. Tegyünk egy próbát.Ha 2 hónapig nem lesz gáz bevétel majd akkor rájönnek,hogy jó lenne a régi gáz ár is.”
 • 7. sorlie 2010. március 25. 10:00
  „Vajon a drágábbnak a minősége is jobb lesz? Lesz egyáltalán fűtőértéke?”
 • 6. Church 2010. március 25. 09:48
  „Torkosborzisztán. A fizetésem is követhetné már végre a folyamatos gázáremeléseket.”
 • 5. gróf 2010. március 25. 09:46
  „2. hozzászólás antikos 2010.03.25. 09:34

  Be fog. Az a 15 % zömmel idős emberek akik a fiatalságukat és a 3.60-s kenyeret álmodozva vissza nosztalgiáznak egy bukott világrendet...mindig meglesz. Őket kihasználják a szociális érzékenységükről elhíresült kiváló szónoki és üzleti képességekkel rendelkező fiatalok (gyurcsány, bajnai) hozzájuk pedig a potyaleső cuslágfélék csapódnak. Elhitetve a megújulást néha bedobnak szimpatikusabb embereket akiket aztán félre állítanak (mesterházy, medgyessi).”
 • 4. achilleus 2010. március 25. 09:37
  „A szocialista bagázs azt is bejelentette, hogy a gáz árának kiszámításába - igaz nem a "legelegánsabb módon" - beavatkozott. 8 évük lett volna rá, hogy ezt megtegyék, de csak az utolsó pillanat után jutott eszükbe, most is úgy, hogy a kieső bevételeket a következő kormányra tolják. Közben rendeztek egy marha nagy cirkuszt, mellesleg még mindig fizetjük a korábbi választási halasztás miatt keletkezett többletköltséget kamatostul. Óriási kavar, szociális demagógia, a jövő elherdálása, hazudozás, mű- és álfelháborodás, kiskapuk nyitása, érdekeltség teremtése a jövedelemeltitkolásában, közben az adófizetők pénzének átjátszása a "szolgáltatókhoz", a távhővel és a gázzal fűtők egymásrauszítása a különböző áfákkal. (Részlet az MSZP 2010-es választási programjából: "Megvédjük a távhő alacsony áfáját, megvédjük az olcsóbb fűtést." (46. oldal, közepe) - szavakkal-szavakban-cirkuszolva-szétverve minden ésszerűséget, l-a-s-s-a-n m-o-n-d-o-m, stílusban. Menjetek már!”
 • 3. unknown 2010. március 25. 09:36
  „Mi, magyar nép ettől kapunk értetlenség frászt, hogy tulajdonképpen érthetetlen mi a szerepe és funkciója az orzságos médiának, mi köze egy pártnak az árképzésben, amikor ő maga használja politikai népbutító célra a "világpiaci" alkalmazkodást... Szóval mi a fene van itt?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádjavaslat védett madarak tartása miatt

Szakhatósági engedélyek nélkül tartott különösen védett madarakat egy törökszentmiklósi és egy… Tovább olvasom