Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az MSZP bérletárat csökkentene

Ötszáz forinttal csökkentené a győri tanuló- és nyugdíjasbérletek árát a Magyar Szocialista Párt. Az MSZP emellett a panellakások fűtésszabályozását is tartalmazó energetikai program megvalósítását szorgalmazza.
A győri közgyűlés jövő csütörtökön tárgyalja az önkormányzat idei költségvetését. Az MSZP frakciója tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, két fontos módosító javaslatot nyújtanak majd be.
Eredics Gergely önkormányzati képviselő elmondta: azt indítványozza, hogy a 250 millió forintos általános tartalék terhére emeljék meg 59 millió forinttal a Kisalföld Volán Zrt. támogatását. Szerinte ezzel lehetővé válna, hogy a tavalyi 1200 forintról január 1-jével drasztikusan 1800 forintra megemelt tanuló- és nyugdíjasbérletárat 1300 forintra csökkentsék. Magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy az év eddigi részében havi ezer darabbal esett vissza az eladott bérletek száma. Alacsonyabb tarifa mellett várhatóan több fogyna, ami nagyobb állami támogatást és hosszabb távon is fenntartható tömegközlekedést eredményezne.
Kun András képviselő a párt négy-öt év alatt megvalósítható energetikai programcsomagjáról beszélt, amihez az idei büdzsétervezetben a panelprogram mellett szereplő 150 millió forint megduplázása szükséges. Ebből a pénzből a lakóépületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, fűtéskorszerűsítést (az egycsöves rendszer átalakítását), a fűtés szabályozhatóvá tételét és a hőelosztók korszerűsítését támogatnák. A teljes költség 5,5–6 milliárd forintot tenne ki. Ennek 15 százalékát állami pályázatokból lehetne állni. A városnak minimum 15 százalékot kellene biztosítania. A lakókra nem hárulna nagy teher: azt kellene vállalniuk, hogy öt évig a mostani hőmennyiség alapján számlázhatják nekik a távhődíjat (miközben várhatóan 15 százalékkal csökken a felhasznált hőenergia), valamint három évig legfeljebb havi ezerforintos hozzájárulást fizetnének.
Kun András megjegyezte: sajnálja, hogy a költségvetésben egy sor sem szerepel a közlekedés gyorsításáról, ami Borkai Zsolt polgármester ígéretei között szerepelt a választási kampányban.
Gergely Zoltán szóvivő bejelentette: az MSZP felajánlja politikai és szakmai segítségét a városvezetésnek azért, hogy a korábban már sikerre ítélt pólusprogram valóban sikeres legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan gátolná a fiatalkori erőszakot?

Tovább olvasom