Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Döntött az Országgyűlés a Nabucco-bizottság létrehozásáról

Egyhangúlag 369 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül hétfőn döntött az Országgyűlés a Nabucco gázvezeték megépítését támogató eseti bizottság létrehozásáról.
A 12 fős, országgyűlési képviselőkből álló testület feladata lesz a többi között, hogy áttekintse a Nabucco megépítésével kapcsolatos eddig megtett és a jövőben tervezett uniós és hazai intézkedéseket, ajánlásokat fogalmazzon meg a kormány számára, és segítse az ezzel kapcsolatos uniós irányelvek érvényre juttatását. Az előterjesztést ötpárti javaslatként nyújtották be a parlamentnek.

Magyarország szélsőségesen energiafüggő ország, a nyersanyagok jelentős részét Oroszországból importáljuk - mondta Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, a javaslat egyik előterjesztője. Az energia egyetlen ország kezében könnyen fegyverré válhat, ezért hazánk nemzeti érdeke, hogy ne legyünk kiszolgáltatva egyetlen szállítónak - indokolta a liberális politikus az előterjesztést. Kóka János hozzátette, reméli, néhány napon belül elkezdheti működését a bizottság.

Az eseti bizottságba a kormánypárt és az ellenzéki pártok ugyanannyi tagot delegálhatnak, vagyis MSZP hat, a Fidesz három, a KDNP, az SZDSZ és az MDF egy-egy képviselőt. Az elnököt az SZDSZ, a társelnököket az MSZP és a Fidesz adja majd.

Az SZDSZ még tavasszal kezdett tárgyalást a határozati javaslat-tervezetekről, amelyek egyrészt kinyilvánítanák Magyarország elkötelezettségét a Nabucco gázvezeték megépítése iránt, másrészt ennek érdekében külön parlamenti bizottságot hoznának létre. A tárgyalások a Fidesz és az MSZP ellentéte miatt maradtak félbe. Később az SZDSZ és a Fidesz megállapodott abban, hogy a konszenzus megteremtése érdekében elfogadja az MSZP módosító javaslatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 éves fiú szúrta meg a nevelőapját

Hasba szúrta nevelőapját egy 13 éves fiú a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vasmegyeren még péntek… Tovább olvasom