Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Döntöttek, szakítanak: kilép a kormányból az SZDSZ

Kilép a koalícióból az SZDSZ, a kisebbik kormánypárt ugyanis nem lát lehetőséget a kormányprogram végrehajtására a Gyurcsány Ferenc vezette kabinetben - jelentette be Kóka János az SZDSZ elnöke hétfő este a parlamentben.
Arra a kérdésre, hogyha Gyurcsány Ferenc távozik a kormány éléről maradnak-e a koalícióban, Kóka azt felelte: döntésük erre a jelenlegi, Gyurcsány Ferenc vezette kormányra érvényes. A párt Ügyvivői Testülete egyhangúlag fogadta el a döntést. Április végével tehát a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok is lemondanak kormányzati tisztségükről.

A döntést még a párt küldöttgyűlésének is jóvá kell hagynia, ami várhatóan április végén ül össze. Az SZDSZ kedden délután kettő órakor egyeztet az MSZP vezetésével a feladatok átadásáról.

Gyurcsány Ferenc szombaton felmondta a közös koalíciós programot, ezért az SZDSZ a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban - ismertette Kóka János, az SZDSZ határozatát. A liberális miniszterek és államtitkárok április végével távoznak a kormányból, addig is ellátják kormányzati és országgyűlési feladataikat - tette hozzá. Kóka János szerint a kedd délutáni találkozón kerülhet szóba az, hogy konstruktív ellenzékként tudják-e majd támogatni a kormányt, de tárgyalni akarnak arról is, technikailag hogyan bonyolítható le a miniszterek zökkenőmentes kilépése. A liberális politikus hozzátette, hogy minden refomrértékű javaslatot támogatnak majd a jövőben is, mert az SZDSZ képviselői továbbra is abban érdekeltek, hogy Magyarországon a pozitív változásokat támogassák.

Az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc lemondása esetén maradnak-e a koalícióban, azt válaszolta, állásfoglalásuk a jelenlegi kormányra vonatkozik, amelynek Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöke. Ha lemondana, az új helyzetet teremtene, amelyben az SZDSZ ismét döntene a továbbiakról.

Kérdésre válaszolva Kóka János közölte, hogy az SZDSZ nem érdekelt egy előrehozott választásban, és nem is célja ennek kikényszerítése, és semmiképpen sem céljuk az, hogy Orbán Viktor "átvegye a kormányrudat", mert az szerinte a biztos összeomlásról szólna.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Cain 2008. április 01. 10:37
  „Elég hamar apróbetűs hír lett, a koalíció bukása. Csak nem ciki a komcsi lapnak a helyzet alakulása ? Most nagyon fontos és címoldalra való hír lett az Ecuador -Kolumbiai viszony alakulása.”
 • 21. csambo 2008. április 01. 09:23
  „Nem fog változni semmi. Kicsit fújnak, hogy a média csámcsogjon rajta, meg a befektetők nyerjenek az árfolyamingadozáson, de a jövő héten minden megy tovább, ahogy eddig volt. Sajnos.....”
 • 20. Túrabakancs 2008. április 01. 08:49
  „Tisztelt IHunter!
  Teljesen jó a meglátásod az SZDSZ-MSZP-ről, a zsidók irányítják
  az MSZP-t! A napnál világosabb! Elég csak a politikusoknak a származásáról egy kicsit tájékozódni, informálódni, és teljes lesz a kép. Nem lesz itt semmiféle szakadás a koalícióban, ugyanis
  az érdekek mást diktálnak. Ez a húzd meg ereszd el effektus amit
  most látunk.Az ország kiárusítása még nem fejeződött be teljesen
  Izraelből sem néznék ezt jó szemmel! Budapest 40%-a már az övék
  70%-ig nem állnak meg! Ha ez megvan bármilyen kormány jöhet,
  akkor is ők fognak diktálni,és akkor jaj nekünk. Ott a profit lesz
  a mérvadó semmi más...:(”
 • 19. pedagógus 2008. április 01. 08:35
  „Igaza van Europai 2-nek. Ennyi közönséges,alpári stílusban írt hozzászólást nem szabadna közzétenni! Ne cenzúrázzanak, de a jó ízlés határáig,s ne tovább engedjék felkerülni az egyes oldalakra a hozzászólásokat. A Kisalfold. hu -ra normális stílusban írni nem tudóknak javasolom a Kurucinfot, Tomcat, Budaházy Dobos Attila, Magyar Nemzet, vagy akár a Magyar Hírlap honlapját. Szerintem ez Ivánkovics Józsefnek , a moderátornak a felelőssége,hogy " röpködhetnek a lóaprólékok" !”
 • 18. Európai 2 2008. április 01. 08:25
  „Az előbb elrontottam: Sopron a kultúra fellegvára. Szerintem nem az minősít valakit, hogy balos vagy jobbos, cigány vagy fehér, hanem a sílus: bunkó, vagy nem. Érdemes elolvasni egy-két Széchenyi-Kossuth vitairatot, hogy politikai ellenfelek miként tudnak úriember módjára vitatkozni, miközben nem kérdőjelezik meg egymás jószándékát a nemzet sorsához.”
 • 17. Európai 2 2008. április 01. 08:13
  „Egyik ismerősöm azt mondta irigyel, hogy itt lakom, Sopron a fellegvára. Hát olvassák kérem, ez egy igazi kultúremberekből álló olvasótábor. Gratulálok.”
 • 16. ken 2008. április 01. 07:19
  „Európai! Ki a tökömet érdekel a moralizálásod a buzikról, öreg! Húzzanak, akárcsak ez a világbotránya mocskos kormány!”
 • 15. lHunter 2008. április 01. 07:06
  „Mégis csak átverés az egész!Kilépnek a koalícióból,de mindent megszavaznak majd!Tisztséget,felelőséget nem vállalnak!Ők mossák kezeiket mert semmiről nem tehetnek!Az elmúlt évek alatt megtanultam mi az a liberializmus.Jól benyalunk csontig a győztes pártnak egy két bársony székért aztán ha a nép rájön,hogy szar amit csinálunk,akkor látványosan szakítunk és a háttérből nyalunk tovább!Muszály ezt csinálni,mert már az 5%-os küszöböt sem érnék el!!Hiába próbálják megtalálni az abszolut kissebségeket(buzik,pedofilok,drogosok)velük sem mennek semmire!
  Már kezdek biztos lenni benn,hogy a mögöttük álló zsidók irányítják a fletót is!”
 • 14. európai 2008. április 01. 05:35
  „Amerikai!
  Nem vagyok homokos,de se kutyád se macskád nem lennék.Mi bajod van speciel a homokosokkal?Mert hogy nem szereted a tanárverőket meg a pedofilokat,ezt értem,de vajon miért utálod a homokosokat?Feltetted már magadnak ezt a kérdést?Csak nem vagy titokban az,és ezzel próbálod nyugtatni magadat,hogy "úgyse veszik észre"?És ha oly nagyon imádod "Amerikát",hogy ezt a nevet választottad magadnak,akkor tudnod kellene,hogy ott ez annyira nem nagy szám...Kivéve persze akkor nem tudhatod,ha Amerikában egy öt négyzetkilométeres területen éldegéltél,itthon meg ugye mindenki olyan nagyot mesél,amekkorát akar.”
 • 13. jános456 2008. április 01. 00:29
  „Nagyszerű hír ez. Remélem ez nem csak átvágás, hogy aztán szépen kibéküljenek pár napon belül. Elvárható lenne, hogy eltünjenek a sunyiba az egész bűnöző kormányukkal, képvislőgárdájukkal meg holdudvarukkal együtt. Ha ez a kb. 5-10 ezer fős rablóbanda felszívódna valahogy, szerintem 16% lenne a gazdaság éves növekedése a továbbiakban, akárki is kerülne hatalomra. Tőlem aztán mehet a Jobbik is meg a zöldek pártja is, végül is ők még nem csináltak semmi bajt. De azért egy jó kis törvényi elszámoltatás a bukás esetén elkélne.”
 • 12. böszme 2008. április 01. 00:18
  „hat sajnos innentol csak csuszas van lefele.. s errol csakis Böszme tehet..”
 • 11. torka 2008. április 01. 00:03
  „Az a gáz, hogy már késő!!!! Az ország hitele, gazdasága, lakossága romokban, nem lesz aki összekaparja! Itt Szegeden is hazudnak, kotyavetyélik az önkoremányyzat vagyonát!!! Lásd: fürdő, Mars tér, Szeged pálya.... botzrányosak, és még okosnask hiszik magukat!!! MSZP-Szdsz; egyik kutya másik eb!!!”
 • 10. TELSTAR 2008. március 31. 23:34
  „Akkor most az idei buzigyűlésen nem lesz ott a fél kormány??”
 • 9. X.Y. 2008. március 31. 22:46
  „Sohase kerülnek hatalomra az MSzP nélkül .Hacsak színt nem váltanak, akkor végleg elvesztik a választók bizalmát .Szélkerék nem kell.”
 • 8. amerikai 2008. március 31. 22:13
  „vegre megszolalt Gyurcsany lelkiismerete. SZDSZ hozzon el minnel meszebbre a homokosaikkal, a pedofiljaikkal es a tanarvero "ok csak aldozatok"-kal.

  Nem mintha Orban jobb lenne mint Gyurcsany. Egyik kutya, masik eb.”
 • 7. proletar 2008. március 31. 22:09
  „Horn Gabor egy gonosztevo. Ahogyan mondta nemregiben (masnak), most en mondom: "menjen a picsaba", de azonnal.

  es helyezkedjenek el tanult szakmajukban, talan tudnak badogot kalapalni, ereszt javitani, krumplit hamozni.

  soha tobbet szdsz-t (bar ketszer szdsz szavazo voltam, de annal nagyobb blama nekik, hogy most en is kuldom a nagykepu, tudatlan, felsobbrendu, masokat kineveto bandat, hogy ugy mondjam, a "picsaba!")”
 • 6. Peter12345 2008. március 31. 20:44
  „Szarhazi tarsasag az szdsz, ha eddig meg nem lett volna vilagos valakinek. A reszleteket mindenki gondolja hozza!!!”
 • 5. homer 2008. március 31. 20:38
  „Mivel az szdsz mögötti pénzügyi körök nem látják biztosnak a pártba fektetett pénzük megtérülését(lsd eü "reform" buktája,azaz nics TB privatizáció), egéz egyzerűen a kissebbik rosszat választották abban reménykedve, hátha 2010-ig felvergődnek megint 5%-ra.”
 • 4. Jockey 2008. március 31. 20:36
  „A hír jó, csak túl későn jött. Az országot már sikerült teljesen kiárusítani és tönretenni. Sajnos.”
 • 3. Cain 2008. március 31. 20:31
  „Ki vérben született abban is vész el. Ezta sorsot érdemled te böszme. Annak idején megpuccsoltad Medgyessy-t -némi szdsz segítséggel -most téged fognak kinyírni.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami kitüntetéseket adtak át romániai magyaroknak

Erdélyi magyar közéleti személyiségeknek nyújtottak át hétfőn Marosvásárhelyen magyar állami… Tovább olvasom