Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Drága forintos érmék: sok a beváltási bizonytalanság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 160 millió forintot költ az 1 és 2 forintos érmék 2008. március 1-jétől esedékes bevonásával kapcsolatos hirdetésekre. Az ügyben változatlanul sok a bizonytalanság: sem a kereskedők, sem a lakosság nem rendelkezik elegendő információval.
A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a Media Insight Médiaügynökség Kft. nyerte el a nyílt gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást a feladat elvégzésére nettó 160 millió forintos keretösszegű ajánlatával. A nyertes feladata a bevonással kapcsolatos hirdetésszervezés. A megbízás 8 hónapra szól, illetve a keretösszeg kimerüléséig tart.

2013-ig beválthatók

A bankok, takarékszövetkezetek és a posta fiókjai márciustól legalább fél évig váltják a megszűnő két érmét, az MNB pénztárában pedig öt évig, 2013 márciusig lesznek beválthatóak. Az MNB a nem kereskedelmi mennyiségű (1 forintnál tízezer, 2 forintnál ötezer darab alatti) érméket váltási díj felszámítása nélkül váltja át nagyobb címletre.

A kiírás szerint a meghívásos, gyorsított eljárást az indokolta, hogy a megjelentetési helyszíneket és időpontokat nem lehet előre pontosan meghatározni. Másrészt a gyorsított procedúrát az indokolta, hogy a kiíró 2007. október 1-jén jelentette be, hogy 2008. március 1-jéig bevonják az 1 és 2 forintosokat. Az azóta eltelt időszakban tapasztalt beváltások kevés száma alapján világossá vált, hogy a szükséges információkkal, a kerekítés szabályaival a lakosság és a kereskedelem jelentős része nem rendelkezik.

Simor András, az MNB elnöke korábban elmondta: nemzetgazdasági szinten évi 3-4 milliárd forintos megtakarítás érhető el az 1 és 2 forintos pénzérmék bevonásával, melynek költsége mintegy 200 millió forint. Bevonásukat vásárlóértékük csökkenésével, illetve azzal indokolta, hogy a vásárlásoknál egyre kevésbé használták, elvesztek, azaz „kicsapódtak a forgalomból".

A kereskedők nem az egyes termékek árát, hanem a végösszeget kerekítik 5-re, vagy 0-ra, így az erős verseny miatt nem, vagy csak nagyon minimális – egy, két tized pontos – inflációs hatással járhat az intézkedés – hangsúlyozta a jegybankelnök.

Évente az 1 és 2 forintosok előállítási költsége eléri a másfél milliárd forintot. Becslések szerint mintegy egymilliárd 1 forintos és kilencszázmillió 2 forintos van az állampolgároknál, számuk évente 70-80 millió darabbal nő és mintegy négyötödük csapódik ki a forgalomból.

Március elsejéig az 1 és 2 forintosokból a kereskedők a vásárlásoknál címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni, a bankok, takarékpénztárak, biztosítók és a posta pénztárai esetében nincs mennyiségi korlát, de 100 darab fölött díjat számíthatnak fel a beváltásért.

Olvasóink írták

  • 2. kirke 2008. február 06. 15:06
    „Tök jó. Van 3000 Ft apróm, a posta 100 Ft-ot bevált, a további rolnikat forintonként 1,90-ért. Azaz, két rolninál már 90 forintot fizetek, hogy elfogadják tőlem. Az MNB Pesten, egy helyen beváltja. A vidéki kapja be. Kérdésemre, hogy miért csak Pesten, az MNB ügyfélszolgálata azt mondta, október óta lehetett volna annyi eszem, hogy szép lassan elköltöm. Ha valaki tudja, számolja ki, mennyit keres az álam ezen az üzleten!”
  • 1. Lappland 2008. január 21. 14:38
    „160 millió Ft.-ot kiadni ilyen hírdetésre? A Médiaügynökség KFT-be jó haverok lehetnek,kell nekik egy sörrevaló!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunaújvárosban lesz az idei EFOTT

Dunaújvárost ad otthont idén az ország egyik legnagyobb diákrendezvényének, az Egyetemisták és… Tovább olvasom