Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egészségbiztosítási törvény: az AB-hez fordul az MDF

Az MDF szerint az egészségügy átalakításáról februárban másodjára is elfogadott törvény, több ponton is az alkotmányba ütközik, ezért kérik az Alkotmánybíróságot (AB) a jogszabály felülvizsgálatára. Ezt Csáky András és Herényi Károly MDF-s képviselők jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon.
A legkisebb ellenzéki párt szerint egyrészt a jogbiztonság elve sérül azzal, hogy a törvényt bár elfogadta az Országgyűlés, a jogszabályhoz hiányzik több mint 100 végrehajtási rendelet, valamint hatástanulmányok is. Márpedig az MDF szerint ezek adnák meg a tényleges formáját és kereteit a változtatásoknak, így tulajdonképpen a parlamenti többség csak egy keretet fogadott el a jogszabályhoz.

Másrészt Csáky András szerint korlátozódik a betegek szabadságjoga az orvos és intézményválasztás területén, hiszen az új törvénnyel a legtöbb esetben a betegek a saját biztosítójukkal leszerződött kórházakban és orvosoktól kaphatnak kezelést.

Az egészségbiztosítás átalakításról szóló törvényt először tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés kormánypárti többsége, azonban Sólyom László köztársasági elnök akkor újratárgyalásra visszaküldte azt a parlamentnek. Másodjára február 11-én fogadták el a jogszabályt a képviselők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adózási módosítások - villám ütemben

Ámokfutásnak minősítette az ellenzék, hogy alig három hónappal a hatálybalépés után az Országgyűlés… Tovább olvasom