Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyszerűsítenék a közbeszerzési eljárásokat

Ellentmondóak a közbeszerzések korrupciós érintettségének arányairól szóló vélemények, tisztulásra azonban biztosan szükség van. Az IRM már dolgozik az új törvényen, amely egyszerűsítené az eljárásokat.
Több műhelyben folyik a közbeszerzés szabályainak megújítása, nem titkoltan azzal a céllal, hogy csökkenjen a túlszabályozás, az egyéni részrehajlás, az összejátszás a pályázatok során.

A Transparency International hazai tagozata legújabb jelentésében független elemzőkre hivatkozva azt állítja, a közbeszerzéseknek csupán 10 százalékát folytatják le szabályosan. Több szakember megerősíti, mások viszont cáfolják ezt, szerintük a döntőbizottsági és a bírósági ügyekből legfeljebb kismértékű korrupcióra lehet következtetni.

Egyetértés van viszont abban, hogy szükséges a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése, az eljárások rugalmasabbá tétele, a nagyobb átláthatóság megteremtése, mert mindez elősegítheti a kiszámíthatóbb gyakorlatot.

Többen szorgalmazzák, például, a jogorvoslati rendszer korszerűsítését, mások egyebek közt javasolják az előminősítés bevezetését, rövidebb határidőket és garanciákat követelnének a megfelelő fedezetre. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már a tavasszal elfogadtatná az Országgyűléssel a tervezett változtatásokat, míg éppen a parlament szakbizottsága megfontoltságra intve őszre tolná a vitát.

A minisztérium szándékai szerint a jelenlegi három eljárási rezsim - a közösségi értékhatár feletti, a nemzeti és az egyszerű - helyett kettő, a közösségi és nemzeti maradna meg. Minimálisra szűkítenék az üzleti titokra hivatkozás lehetőségét, egyszerűsítenék a jogorvoslati eljárást a közelmúltban született uniós irányelv átültetésével.

A Közbeszerzések Tanácsa mindeközben széles körű felmérést folytat a korrupció nagyságának behatárolására, várhatóan még az idén elkészül a tanulmánnyal. Ugyancsak ebben az esztendőben átfogó ellenőrzést tart a témában az ÁSZ is.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. január 16. 11:46
    „No és kik raknák el a fekete munka sápját? Nem hülyék azok, akik a protekciót feltatálták. Őket a kutya sem elleőrzi e rendszerben.
    Talán az egyszerűsités az lesz, hogy az APEH-t utasítják arra, hgogy az iróasztal nellet folytassák csupán a helyszíni ellenőrzéseket a csókosoknál! A sajtónak meg tálalják a verítékes kitalációikat! A nép meg úgy is bevesz minden maszlagot. Vagy ellenőrzi valaki az APEH munkályát?
    Vagy úgy mint többi hatóságokét? Sehogy!”
  • 1. utopia 2008. január 16. 11:15
    „Kezdetnek megszüntetném a fővállalkozó, alvállalkozók láncolatának meglétét. Az kapja a munkát, aki elvégzi. Mindjárt egy-két pénzlenyúló láncszem kiesne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden diák jól jár az integrált oktatással

Az integrált oktatással mindenki nyer - mondta nemrégiben a miniszterelnök egy hátrányos helyzetű… Tovább olvasom