Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Élőhalottak ellen indult eljárás

Egy szervezett, életbiztosítással kapcsolatos csalásokra szakosodott bűnbandát leplezett le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A múlt héten véget ért nyomozás részleteiről hétfőn számolt be Deme Tamás őrnagy, az NNI életvédelmi osztályvezetője.
Egy biztosítótársaság még június közepén tett feljelentést, mert szerintük egy még élő biztosítottjuk után vették fel az életbiztosítása összegét. A férfi még 2007 májusában kötött 20 millió forintra életbiztosítást. Ez év elején a felesége jelentette be, hogy a férfi meghalt és kérte a neki, mint kedvezményezettnek járó pénzt. A biztosítónak azonban gyanús lett valami és a saját vizsgálatuk kiderítette, hogy a férfi valószínűleg él és ezért rendőrségi feljelentést tettek.

A gyanú beigazolódott és további hat hasonló esetre derült fény. Az NNI kérésére a megadott szempontok alapján a megkárosított biztosító újabb vizsgálatokat végzett más ügyfeleinél, így az előzőekkel együtt összesen 10 csalás derült ki, ebből kilencnél pénzt is felvettek a csalók, a tizedik csak kísérlet maradt - mondta Deme Tamás.

Kiderült, hogy négy biztosítást ugyanannál a biztosítási ügynöknél kötöttek, ráadásul maga az ügynök is kedvezményezettje volt egy életbiztosításnak, aminek összegét fel is vette. Ez a biztosítási ügynök lett a nyomozás fő célpontja, kiderült, hogy vélhetően ő szervezte a csalásokat. A csalók igazuk alátámasztására hamisított bírósági végzéseket, halotti anyakönyvi kivonatokat és más, hamis iratokat használtak. Volt két olyan páros, akik más társaságnál is kötöttek életbiztosítást, miután az egyik biztosítónál már "meghaltak".

A rendőrség a múlt héten egy összehangolt akcióban 13 helyen csapott le az országban egyebek mellett Nyíregyházán, Budapesten és Velencén is. Utóbbi helyen lakott egyébként a biztosítási üzletkötő. Összesen 19 embert állítottak elő, közülük 16 gyanúsított lett, hatukat őrizetbe is vették, közülük két ember már előzetes letartóztatásban van. A gyanúsítottak között van az ügynök, a biztosítottak és a biztosítások kedvezményezettjei illetve az ügy más résztvevői.

A csalók összesen 180 millió forintot vettek fel a biztosítóktól, az utolsó esetben 20 milliós lett volna a biztosítási összeg, de ennek felvételét már megakadályozták a nyomozók. A házkutatásokkor 14 millió forintot sikerült visszaszerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fehér Bot Napja a Szépművészeti Múzeumban

A látássérültek nemzetközi napjához, az október 15-i Fehér Bot Napjához kapcsolódva láttak vendégül… Tovább olvasom