Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Érvényes a népszavazás Medgyesegyházán

Lezárult a helyi népszavazás a Békés megyei Medgyesegyházán. A fél hetes összesítés szerint a választók 66 százaléka szavazott arról, hogy épüljön-e szalmatüzelésű erőmű a falu határában. A népszavazást, melynek eredménye kötelező az önkormányzat részére, az erőmű építését ellenzők kezdeményezték. A szavazatokat várhatóan már vasárnap éjszakára összesítik, így a nem hivatalos végeredmény is kiderülhet.
A település mellett ugyanaz a cég építene egy 50 megawattos szalmatüzelésű erőművet, amelyik Szerencsen is. Az erőmű ellen tiltakozók egyesületet hoztak létre, és népszavazást kezdeményeztek. A népszavazás kiírásához szükséges 819 aláírásnál többen, összesen 1515-en látták el kézjegyükkel az aláírásgyűjtő íveket a településen.

A kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Medgyesegyháza közigazgatási területén belül hőerőmű épüljön?" A népszavazás eredménye kötelező az önkormányzat részére. A Medgyesegyházára tervezett 50 megawattos erőmű 40 milliárd forintból épülne, és 130 új munkahelyet biztosítana. Az erőmű a falu szélétől pár száz méterre épülne.

Az erőmű ellen tiltakozók szerint az üzem veszélyeztetné a település fő megélhetési forrásának számító dinnyetermelést, a beszállítás miatt megnövekedett forgalom pedig tönkretenné a közutakat. Az önkormányzat szerint ugyanakkor egy ekkora beruházásra, amely munkahelyeket teremt és jelentős helyi adóbevételt hoz, nem lehet nemet mondani.

Olvasóink írták

  • 1. dózer34 2008. február 03. 22:27
    „Azt a buggyantagyú, gyökér, ostoba, szittyó, még tahóbbra hülyített, zöldagyú medgyesegyházi parasztfalvát!!Hát hol legyen az erőmű? A szomszéd faluban, ahol majd sok termelő örül, hogy nem kell messzire vinni a bevételt jelentő szalmát? Valamit valahol úgyis elégetnek bunkókáim! Az orosz olaj, az ukrán szén, vagy az azeri gáz jobb?
    Megint lesújtott a ZÖLDség, mint oly sokszor már szegény hazánkban. Tudják, kedves olvasók, hogy mi már vesszük a dunai vízlépcső áramát a szlovákoktól? GRATULÁLJANAK minden barom zöldnek ezért (is).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világhálón is tanítják a bankkártya használatát

„Pénzforgalomról mindenkinek" címmel új on-line tájékoztató sorozatot indított a Magyar… Tovább olvasom