Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Ezek miatt a bombák miatt bénult meg fél Budapest - Újabb fotók

Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vesz részt.

Sikerült kiszerelni a gyújtószerkezeteket

Sikerült kiszerelni a gyújtószerkezeteket a fővárosi BAH-csomópontnál talált két nagyobb bombából - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerdán délben az MTI-vel.

Markovics Zita elmondta: az 50 és a 100 kilogrammos bombából is sikerült kiszerelni a gyújtószerkezetet. A 100 kilós bombáét a helyszínen semmisítik meg, mert az nincs szállítható állapotban.
 
Ezek miatt a bombák miatt bénult meg fél Budapest


A XII. kerületi Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítették a városrészt, lezárták a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát.
    
Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vett részt.
    
A művelet miatt a BKK több járata is terelve közlekedik.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a teljes területzár

A BAH-csomópont teljes területét lezárták, nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan a környékre - tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t szerda délelőtt.

A rendőrök a lezárás utolsó mozzanatait végzik, hamarosan ők is elhagyják a területet, majd átadják a helyszínt a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, akik megkezdik a robbanótestek hatástalanítását.
    
A Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre.    
    
Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vesz részt.
    
A honvédségi tűzszerészek szerint mindkét bomba kívülről rozsdás, de mindkettő robbanóképes állapotban van, a gyújtószerkezetek élesítve vannak. A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy annak mi lesz a sorsa: szállítás vagy helyszíni megsemmisítés. A gyújtószerkezet kiszerelése, valamit a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész tartózkodik majd a bombáknál.
 
Bombákat hatástalanítanak Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: lezárták a BAH-csomóponti felüljárót, az Alkotás utcát a Csörsz utca és a Hegyalja út között, a Hegyalja utat az Alkotás utcától az Avar utcáig, az Avar utcát a Hegyalja út és a Csörsz utca között, a Csörsz utcát pedig az Avar utca és az Alkotás utca között. A csomópont felé vezető útvonalakon torlódásra kell számítani.
    
A 17-es és a 61-es villamos terelve a Krisztinaváros át közlekedik, a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar közötti megállókat nem érinti.
    
A 8E autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Süveg utca és a Döbrentei tér közötti megállókat nem érinti.
    
A 110-es és a 112-es autóbusz terelve jár, nem érinti az Apor Vilmos tér és a Sánc utca közötti megállókat.    
    
A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es autóbusz rövidített útvonalon a külső végállomás és Kelenföld vasútállomás között közlekedik.
    
A 212-es autóbusz módosított útvonalon jár, Svábhegy felé nem érinti az Alsóhegy utca és a Galántai utca közötti, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd, budai hídfő közötti megállókat.

"Jó állapotban" vannak a robbanótestek

A honvédségi tűzszerészek megállapítása szerint a fővárosi BAH-csomópontnál talált robbanótestek közül mindkét bomba nagyon jó állapotban van, a gyújtószerkezetek érintetlenek - közölte a fővárosi kormányhivatal szerda délelőtt a honlapján.

Azt írták: a robbanótestetek kívülről rozsdásak, de a gyújtószerkezetük érintetlen.
    
A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy elszállítják, vagy helyben hatástalanítják. A kiszerelés, illetve a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész, Debrődi Péter százados tartózkodik majd a bombánál - írták.
    
A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak, ezeket szerdán a honvédség tűzszerészei hatástalanítják. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre.
    
A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: a művelet miatt várhatóan 11 óráig a 17-es és a 61-es villamos a Csörsz utca és a BAH csomópont megállóhelyen megállás nélkül halad át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal

A jobbközép pártszövetség alelnökeként Orbán Viktort kérték fel az európai politikai helyzet… Tovább olvasom