Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Ezerkétszáz éves halottra bukkantak Hévíznél

Egy középkorú nő csontvázára bukkantak régészek Hévíz határában egy népvándorláskori ház padlóján, ahol már mintegy ezerkétszáz éve feküdt a holttest.
A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai a 76-os főút Alsópáhok és Hévíz közötti elkerülő szakaszának nyomvonalán folytattak ásatásokat, ahol a félig földbe mélyített építményt is feltárták.

Tokai Zita Mária, az ásatást vezető régész szerint feltehetőleg egy egykori település elhagyott részén, már használaton kívüli házban helyezték örök nyugalomra az asszonyt, aki mellé odatették ékszereit és használati tárgyait is a túlvilági életéhez. Az ékszereit, üveggyöngyből fűzött nyakláncát, fülbevalóit, S-végű hajkarikáit és gyűrűit egy kupacban, a lába mellett találták meg, ezeket egy erszénybe rakva helyezték a halott mellé. A használati tárgyai közül a vas kést, baltát, kis edénykét és egy különleges darabnak számító, csontból készült, pontkörös díszítésű sótartót szintén a lábához helyezték. A rövid, vasból készült kasza a feje alá került.

A leletkülönlegesség a késő népvándorlás korából, a IX. század első feléből való - számolt be az eddigi eredményekről az örökségvédelmi szakszolgálat.

Olvasóink írták

  • 1. Rosmary53 2009. szeptember 09. 12:45
    „" Ezerkétszáz éves halottra bukkantak Hévíznél." Akkor most hány éves is az elhunyt? Mert ugye élt is valamennyit, ha középkorában meghalt. "...népvándorláskori ház padlóján, ahol már mintegy ezerkétszáz éve feküdt a holttest." Hát hol feküdne, ha már meghalt, mikor odatették? Magától nem tud odébb menni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédországnak hazudta Ferihegyet az embercsempész

A hattagú család csaknem 9000 dollárt fizettek az embercsempésznek az "állítólag eredeti … Tovább olvasom