Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Február 15-én van az az első nagy adóbevallási határidő

Február 15-ig, azaz péntekig kell elkészíteniük adóbevallásukat 2007-es személyi jövedelemadójukról az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek.
Ez a határidő vonatkozik a körülbelül a 100 ezer EVA-s egyéni vállalkozóra és társas vállalkozásra is. Szintén 15-ig kötelező benyújtani a tavalyi évre vonatkozó ÁFA-bevallásokat, valamint a társasházak szja-bevallását.

A február 15-i határidő azon társas vállalkozásokra is vonatkozik, amelyeknek évente egyszer az államháztartás felé kell bevallaniuk kötelezettségeiket a 0703-as nyomtatványon. Pénteken lejár még egy határidő, de ez nem bevallásra vonatkozik: a magánszemélyeknek addig kell nyilatkozniuk munkáltatójuk vagy az APEH felé, hogy kérnek-e adóhatósági adómegállapítást (ADAM), vagy esetleg munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat - sorolta az adózók kötelezettségeit Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője.

A magánszemélyek papíron vagy elektronikusan nyújthatják be adóbevallásukat, a vállalkozások viszont csak elektronikusan. A magánszemélyek az adóhivatal honlapjáról letölthetik a szükséges nyomtatványokat, és ezeket is díjmentesen lehet postázni, ha úgy döntenek, hogy nem az e-kitöltést választják.

A várható forgalomnövekedés miatt a nagyobb postákon pénteken a szokottnál tovább fogadják az ügyfeleket. A megyeszékhelyeken legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva.

Az APEH idén összesen 4,3 millió adóbevallásra számít. 2007-ben csaknem 2 millió magánszemély töltötte le a szükséges nyomtatványokat az adóhatóság honlapjáról, majd küldte be azokat postán a kitöltés után. 450-480 ezer magánszemély választotta az elektronikus bevallást, 1 milllió a munkáltatói, és néhány tízezer az adóhatósági adómegállapítást. Körülbelül 380 ezer egyéni vállalkozói küldte be elektronikus úton a bevallását az APEH-hoz 2007-ben. Tavaly nettó 1799 milliárd forint folyt be személyi jövedelemadóból az APEH-hoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsított eljárás a kisebb perértékű ügyekben?

Gyorsított eljárást vezetne be az igazságügyi tárca az egymillió forint alatti perértékű ügyekben.… Tovább olvasom