Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Felkészül a baromfitanács a Négy Mancs elleni eljárásra

Megkezdi a peres eljárás előkészítését a Magyar Baromfi Terméktanács a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány ellen - mondta Bárány László, a szakmai tömörülés elnöke.
Hozzátette, hogy a témában csütörtök délután született meg a döntés: a jogi képviselettel egy frankfurti ügyvédi irodát bíznak meg. Az előkészítés mellett egy kampányt is elindítanak, melynek célja a német fogyasztók tájékoztatása a valós magyar helyzetről.

A tervek szerint hamarosan vendégül látják a téma iránt érdeklődő német újságírókat, akik 80-100 libatömő telep közül tetszőlegesen választhatják ki, melyekre szeretnének ellátogatni. Az elnök hozzátette, hogy a Négy Mancs által okozott 10 milliárd forint feletti árbevétel-kiesés mellett a kampány költségeit is nekik kell állni, de nem tehetnek mást. A kampány pozitív hatását március végére már érezhetik a termelők.

Bárány László elnök azt is elárulta, hogy ha a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány nem teszi tönkre a kampányt, és nem indít újabb támadásokat a magyar cégek ellen, eltekintenek a peres eljárástól.

A Magyar Baromfi Terméktanács azután határozott a jogi lépések mellett, hogy az állatvédő alapítvány a berlini agrárkiállítás óta már nemcsak állatkínzásnak tünteti fel a magyar gazdák libatömési eljárását, hanem azt állítja, hogy az állatok betegek, és a magyar állattenyésztők, a hatóságok együttműködésével, beteg libák húsával és májával etetik a nyugat-európai fogyasztókat. Bárány László szerint a rágalom-hadjárat mögött azok a cégek állhatnak, melyeknek érdekében áll a magyar termékek német piacról való kiszorítása. A lejárató hadjárat 8-10 ezer magyar embert közvetlenül, körülbelül 60 ezret pedig áttételesen érint.

Olvasóink írták

 • 12. EAM 2009. január 29. 23:15
  „Sajat velemenyem:
  Ezek a "környezet" es "allatvedök" az agyamra mennek!!!!!!!!!!

  Az EMBEREKET ki vedi??????
  Mar varom a hozzaszolast "benq"-tol: morahalom.mycity

  Sziasztok”
 • 11. Power 2009. január 29. 23:08
  „Eddig mit csinált Magyar Baromfi Terméktanács?
  Eső után köpönyeg! Az uniós csatlakozáskor kellett volna gondolkodni és már akkor tanulni a franciáktól. Szanyi Tibor (MSZP) egykori államtitkáron kell számon kérni ,,hatásos érvelését".

  "A párizsi törvényhozás szerint "védendő és megőrzendő" a francia hagyomány - a magyar libatömést Brüsszel erőteljesen kifogásolta.
  A hétfő esti szavazás eredményeként a honatyák ilyen értelmű kiegészítést csatoltak a mezőgazdaságról szóló törvényhez. A főként Franciaország délnyugati vidékén elterjedt liba- és kacsatömés révén fellépő megnagyobbodott máj "védendő és megőrzendő" hagyomány - hangzik az összes frakció által támogatott törvénykiegészítés.
  Egyhangú szavazással a francia nemzeti és gasztronómiai örökség részévé nyilvánította a párizsi törvényhozás a libatömést és az így "előállított" libamájat.
  Igen elégedetten fogadta a parlament döntését a libatömők szövetségének elnöke. Philippe Baron szerint a libák és kacsák tömése ugyanolyan nemzeti hagyomány, mint a Dél-Franciaország városaiban rendezett (a spanyolországiakhoz hasonlóan véres) bikaviadalok."

  "Ez a döntés alátámasztja Párizs álláspontját az Európai Unióban, és megvéd bennünket minden olyan kísérlettel szemben, amelynek célja a liba- és kacsatömés betiltása" - hangoztatta Baron."

  "Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a magyar-EU csatlakozási tárgyalások során Brüsszel erőteljesen kifogásolta a magyarországi libatömés gyakorlatát, állatkínzásnak minősítve azt. (Ezt az álláspontot vallják brit állatvédők is, akik évek óta kampányt folytatnak a tömés EU-szintű betiltásáért.)

  A budapesti agrártárca akkori államtitkára, Szanyi Tibor azonban hatásos érvelésével levette a lábukról a brüsszeli bürokratákat. Szanyi képes volt meggyőzni utóbbiakat arról, hogy a magyar liba olyannyira hozzászokott már a töméshez, hogy anélkül valósággal szenved, nem eszik rendesen, és végül elpusztul... Ezt elfogadva Brüsszel belement abba, hogy a magyar libatenyésztők az EU-belépés után is tömhessék szárnyasaikat."”
 • 10. comet 2009. január 29. 22:30
  „Jut eszembe a németknél szerintem tiltott listán van a kényszer tömés. Ha az ottani bírónak a négy mancs levetít egy filmet ami bemutatja hogy hogyan lesz a liba mája az eredeti tizszerese, nem hiszem hogy lesz olyan ügyvéd aki védeni tudná a magyar ´barbár´ eljárást. A franciákra hivatkozni meg csak újabb öngól lenne. Én inkább átképezném a dolgozókat.
  Amúgy a legújabb kutatások alapján a kényszertömött ´beteg´ máj több betegségnek is az okozója.”
 • 9. comet 2009. január 29. 22:20
  „A komolyabb tanúsítások olyan dokumentációt követelnek meg ami leköveti a termék teljes életútját onnan hogy mit evett a szerencsétlen liba, hogyan lett tömve, ki tömte, hol és hogyan csináltak a májájból ´foie gras´-t egészen addig hogy melyik Francia boltban adták el azt konzervdobozban. Az audítálók végigjárják az állatartó helyeket, megnézik a tömési folyamatot és ha minden rendben akkor elfogadják az auditot, ha nem akkor megismétlik.
  Vélhetően nálunk az állatorvos elsétált a ketrecek között, irkált valamit azt elment. Mivel a kényszer tömés legtöbb országban az állat kínzása miatt tilos, lehet hogy nincs is fejlett audit rendszere az eljárásnak. Ez esetben kellett volna csinálni egyet és azt elismertetni azon ország(okk)al ahova beszállítunk. Az hogy a helyi állatorvos azt mondja hogy minden rendben, komoly tanúsítás nélkül ma már nagyon kevés. A másik varia, hogy számolva a kényszer tömés támadhatóságáról, leállnak a kényszertömésről és a dolgozókat átképzik és mást gyártanak (libahús, sima liba máj, toll párna stb).”
 • 8. tüsök 2009. január 29. 21:54
  „Egy dolgot azért nem kell elfelejteni.
  Nem az áru minőségébe,árába kötöttek bele,hanem az állatok tartásába tömésébe.”
 • 7. comet 2009. január 29. 20:49
  „A belépő komolyabb piacra ma már a tanusítás (IFS-től felfelé). Itthon ezt még ki lehet játszani egyes hipermarket láncnál de külföldön ez már keményebb dió. A 4 mancsnak a tanusításra nem lehet ráhatása.
  A Magyar Baromfi Termék tanács helyében tájékozódnék a tanusítványokat illetően mielőtt komolyabb költségekbe verném magam.
  Ha megvan a belépő, azaz a tanusítás, akkor jön amiről flexsnake beszél, azaz a piac értékítélete. Mit adok és mennyiért, és milyen kapcsolatom van. Ha ez is rendben van, akkor jöhet a marketing meg az újságírók meg az egyebek.
  A termék tanács a sor végén akar kezdeni, ami nem baj ha a sor eleje rendbe van. Ha a sor eleje nincs rendben, akkor cseszheti az újságírókat meg az ügyvédeket. Ha a sor eleje viszont rendben van akkor mindjárt auditot kellett volna kérni és hitelrontásért perelni. Figyelemre méltó az a körülmény is hogy a terméktanács csak ennyi idő után szánta el magát komolyabb(?) lépésre. Tán mostanra rántották össze magukat? Hogy külföldi termelők kihasználták a magyar riválisaik gyengeségét az valószínű.
  Vajon ki a felelős ezért a gyengeségért?”
 • 6. flexsnake 2009. január 29. 20:21
  „Az a baj hogy egybegyúrták a történettel az állatvédőket. Nem az állatvédők miatt nem kell a termék a piacra. Ha most kap egy fedést a mancsi a fejére attól a piac nem fog változni. Nem kötelezhetnek egy áruházláncot sem hogy bizonyos termékeket kötelezően forgalmazzanak. De ezt ugye nehéz egyeseknek megértenie mikor nem lát tovább annál hogy 4 mancs vagy csak két kéz.
  A Peta-nak miért nem sikerült tönkre vágnia szőrmeipart? Pedig mögöttük nagyon durva pénz van. Gondolkozzunk már el ezen. A kereskedelem nem arról szól hogy mi tetszik vagy mi nem, csak pénz. Ha drága és van olcsóbb akkor nem kell. Ez ilyen egyszerű. Álljon ki a hungerites csávó és mondja el nyugodtan hogy nem kell a termékük egy része a piacra mert van jobb, van olcsóbb. Ez van. Tipikus magyar szokás ha valami nem kell tőlünk akkor sztrájkolunk meg erőszakoskodunk.
  Majd megnézem ki fog vásárolni csak azért mert azt a kormány elrendeli... Idióta-land 2009...”
 • 5. comet 2009. január 29. 19:58
  „Valami nem kerek a történetben. Élelmiszer kereskedelemben és előállításban bizonyos normáknak kell megfelelni, amit auditáló cégek ellenőriznek függetlenül a négy mancstól vagy bármilyen újságírótól. Nyugat európában és már több hazai hipermarket láncban ilyen szabvány például az IFS. Ha a termelő pl. IFS auditált akkor jöhet a 4 mancs meg az ujságírók mert nem az ő véleményük számít hanem az audítoroké, és a vevőt kizárólág a tanusítvány érdekli (A HAACP-t már el lehet felejteni a kijátszhatósága miatt). A kereskedelmet bizonyos szint fölött szigorú szabályok irányítják, és élelmiszer iparban ez különösen igaz a termék garantált minősége és visszakövethetősége miatt. Hogy mit tud egy ügyvéd, vagy 100 ujságíró csinálni fogalmam sincs, a kérdés ugyanis hogy milyen tanusítással rendelkeznek a termelők, azt meg az ujságírók nem adhatnak.”
 • 4. tüsök 2009. január 29. 18:46
  „Ha a Baromfi Terméktanács nem tenne semilyen lépést,akkor az válta na ki elégedetlenséget.Fel kell drasztikusan lépni ez ellen a gátlástalan szervezet ellen akár ki van a háttérben.Ne legyünk már nyuszk.”
 • 3. flexsnake 2009. január 29. 17:35
  „2. hozzászólás studyfy 2009.01.29. 16:59
  Nem belezek csirkéket ha arra gondolsz. De ha valaki olyan idióta hogy nem veszi észre hogy egy alapítvány hatására nem vesznek el piacok akkor tényleg orvossal kell megvizsgáltatni.
  HA én x. y. csinálok egy bolhavédelmi alapítványt és azt mondom senki ne vegyen az x cég bolhairtójából mert az megöli a bolhákat akkor kiröhögnek. Ennyire nem számít piaci szempontból egy állatvédő alapítvány. Fel kellene fogni hogy itt nem azért nem kell a termék mert sára azt mondja hogy ne vegyenek. Azért nem kell mert van olcsóbb. Persze hogy ráfogják a 4M-re az egészet hiszen így könnyebb. Külföldi hústermékeket veszünk mert nembírjuk a magyart megfizetni. Egész európában drága a magyar termék. Nekik sem kell.”
 • 2. studyfy 2009. január 29. 16:59
  „Kigyó barátom! Te mindenhez magas szinten értesz, úgy látom. Bezzeg, ha a Te családodat is érintette volna az ügy, nem így nyilatkoznál! Legyél egy kicsit visszafogottabb.”
 • 1. flexsnake 2009. január 29. 16:51
  „Na az okosok a baleset miatt beperelik a közlekedési táblát. Tényleg ennyire sok a buta liba? Ha nem kampányol a 4 pracni, a megrendelés akkor is csökken. Nyissák már ki a szemüket, a piacot már sokkal előbb elvesztették, ez csak ürügy volt a végére. Aki nem akart venni az eddig sem vett, aki akart az eddig sem a drágát vette.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsákutcába menekült a cigarettacsempész

Körülbelül ötmillió forint bírságra számíthat az a cigarettacsempész, akinek az autójában 9 ezer… Tovább olvasom