Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Google: ha Gyurcsány, akkor Elkúrtuk

A Google internetes keresőmotor úgy módosította a szolgáltatását kedden, hogy a gép már nemcsak szavakat tud keresni, hanem érti a köztük levő összefüggést is.
Egyidejűleg a megjelenített találatok hosszabb szövegrészleteket tartalmaznak, hogy a felhasználó jobban lássa a szövegkörnyezetet.

Az internetes keresőszolgáltatások eddig azon az alapon működtek, hogy megjelenítették azokat az oldalakat, amelyeken szerepeltek a felhasználó által megadott szavak. De egyre nagyobb érdeklődés volna az úgy nevezett szemantikus keresés iránt, amelyben a számítógép nemcsak a keresett szavakat tartalmazó oldalakat szedi össze, hanem azokat a szövegeket is, amelyekben logikailag kapcsolódó rokon értelmű kifejezések szerepelnek.

Mostantól ha valaki például a "fizikai alapelvek" kifejezést tartalmazó oldalakat keresi (angolul, principles of physics), akkor nemcsak ezeket kapja meg, hanem a lap alján további keresésekre kap ajánlatot "related searches" cím alatt. Ezek között láthatja például a speciális relativitáselméletet vagy a nagy robbanást vagy a fizikai egyenleteket. Tovább klikkelve mondjuk a speciális relativitáselméletbe, a lap alján még több kapcsolódó keresést ajánl fel a Google, köztük Einsteint, az általános relativitáselméletet, a kvantummechanikát.

Vagyis a felhasználó nemcsak azokat az oldalakat kapja meg, amelyeken a "fizikai alapelvek" kifejezés szerepel, hanem olyan szövegeket is, amelyben különféle fizikai alapelvekről esik szó, még ha konkrétan a "fizikai alapelv" kifejezés esetleg nem is fordul elő bennük.

A szemantikus keresés egyelőre 37 nyelven lehetséges, talán köztük van a magyar is, bár a Független Hírügynökség első tapasztalatai nem egyértelműek. A "fizikai alapelvek" vagy a "fizika alapelvei" kifejezésre semmilyen más keresést nem ajánl fel a Google. De Einstein nevére már ajánl továbbiakat is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
  • 22. vovozs 2009. március 26. 15:29
    „most akkor jól értelmezem beírom hogy féreg vagy patkány és kiadja a találatok után rokonértelmű szóként hogy: gyurcsány

    :)”
  • 21. flexsnake 2009. március 26. 11:51
    „google csesszétek meg. Nem gyurcsány, google!”
  • 20. PLATÁN 2009. március 26. 09:24
    „Attól tartok, sajnos, még sok türelme van a magyaroknak!”
  • 19. Power 2009. március 26. 08:53
    „Gyurcsáény ismét mutyizik a az SZDSZ-el. Vajon mennyi türelme lesz még a magyar nemzetnek ehhez?”
  • 18. trixi11 2009. március 26. 08:51
    „klj_54
    Csak egy bajom van a gondolataiddal! Mondj ennek a sok elkeseredett embernek 1 dolgot Gyurcsánnyal kapcsolatban, amiért tisztelni kellene.....”
  • 17. klj_54 2009. március 26. 07:19
    „14. hozzászólás Schrek 2009.03.25. 19:07
    Szépen bemutatkoztál!

    12. hozzászólás maci52 2009.03.25. 16:50
    No erre írtam máshol, hogy a parlamentben 386 megélhetési bűnöző van.

    11. hozzászólás comet 2009.03.25. 16:13
    Ami még hozzátartozik: Nem elítélték, hanem meggyilkoták! Ugyanis Hruscsovék féltek a Bérija által tudott dolgoktól.

    3. hozzászólás hazaipalya 2009.03.25. 11:20
    Miért tudatod tudatlanságod mindenkivel? Mielőtt ostobaságod világgá kürtölöd, győződj meg hülyeséged valóságtartalmáról!

    http://www.miniszterelnok.hu/mss/alpha?do=2&st=1&pg=2&m10_doc=41&m1_act=2&m3_act=1
    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök
    Születési hely, dátum: Pápa, 1961. június 4.
    Családi állapota: nős, felesége Dobrev Klára
    Gyerekek: Péter (1988); Bálint (1990); Anna (1996); Tamás (1997)
    Tanulmányok
    1984-1990 Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs
    Közgazdaságtudományi Kar, egyetemi diploma
    1980-1984 Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs
    Tanárképző Kar, főiskolai diploma”
  • 16. flexsnake 2009. március 26. 03:38
    „ez a cikk a googleról szól. Minek szarjátok szét politikával? Elég kicsi lehet a térfogatotok :D”
  • 15. PLATÁN 2009. március 25. 23:30
    „Tisztelt gerbera, nagyon jól érti a dörgést, tiszteletem a hozzászólásaihoz!”
  • 14. Schrek 2009. március 25. 19:07
    „Gyurcsány egy féreg, egy patkány.”
  • 13. comet 2009. március 25. 17:42
    „Szili Katalintól meg a többi surmótól számon kéne kérni hogy mire költötte a felvett költségtérítést. Ha nincs számla, mutassa meg a boltot ahol vásárolt mert a boltos oldaláról is adócsalás elkövetése vélelmezhető, ha már nem adott számlát. Apeh ellenőreinknek itt lenne a remek alkalom hogy kicsit dolgozzanak is a 17 milliárdos prémiumukért. Rá lehetne mozdulni az összes képviselőre aki bizonylat nélkül számolt el, de ha netalán van olyan akinek van bizonylata, azt is vissza ellenőriztetném. Ha valami nem stimmel, kemény bírságokkal lehetne példát statuálni az adócsalóknak.
    Lehet, hogy az Apeh razzia után nem lenne mit feloszlatni?”
  • 12. maci52 2009. március 25. 16:50
    „Hét év alatt - tiszteletdíjából és költségtérítéséből - 130 millió forintot keresett az Országgyűlés elnökeként Szili Katalin.

    A Magyar Hírlap azt írja: az összeg azért döbbenetes, mert a jelenlegi, 71 500 forintos minimálbérből élő ember 151 év alatt kereshetné meg ezt a pénzt.Egy
    pécsi - 24 ezer hívásból álló - telefonos közvélemény-kutatásból is kiderült, a megkérdezett 83 százaléka visszafizettetné Szili Katalinnal a 24 milliós összeget.

    A megkérdezett pécsiek 85 százaléka helytelenítette, hogy Szili felveszi a havonta 300 ezer forintos költségtérítést. Az is kiderült: a pécsiek 69 százaléka szerint Szili
    Katalin nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy pécsi, hiszen az elmúlt tíz évben Budapesten lakott.”
  • 11. comet 2009. március 25. 16:13
    „Fletonak ez a google-képe annyira emlékeztett valakire de nem jöttem rá kire.
    Aztán hirtelen beugrott: Berija. (nem a frizura)
    Berijának szomorú, de megérdelmelt vége lett. Hruscsov hatalomra kerülésekor nem lacifacázott a korábban teljhatalamú közellenséggel és az akkor kiszabható legsúlyosabb büntetéssel súlytatta.”
  • 10. gardista33 2009. március 25. 16:07
    „elend-"ur" a csapbol is ez a moslék fojik ,az ujsagirokat kérdezze miért jut mindenröl gyf az eszükbe.talán megakadt a tü náluk? :P”
  • 9. flexsnake 2009. március 25. 15:19
    „Persze hogy nem mostani fejlesztés, a firkászok eléggé le vannak maradva :D
    Szerintük az e-bookhoz is kell még 10 év :D
    A keresés magyar nyelven azért nehézkesebb mert kevesebb oldal van folyamatos indexelés alatt mint külföldi.
    Sajna még kevesen tudják használni a google indexelési funkcióit mivel a rendszer 90%a nincs lefordítva és csak angolul elérhető. Firefoxhoz meg a keresődobozokat lehet beállítani.
    jobb klikk a goggle oldalán a keresődobozban , keresési kulcsszó megadása és onnantól kezdve akár ennyi is elég egy google kereséshez: g akármi
    vagy youtube-hoz: y akármi :) Meg ugye a középső gombos funkciók. Rengeteg dolog nincs magyarul dokumentálva google-nél is le vannak maradva a fordítással.”
  • 8. Elendur 2009. március 25. 14:00
    „Látom egyeseket nem zavarja, hogy a cikk nem Gyurcsány Ferencről szól, hanem a GOOGLE egy régi fejlesztéséről. No de mindegy, igaz csak illusztráció miatt, de ott a HÍVÓ SZÓ: GYURCSÁNY, és mint disznók a moslékra ugranak is egyesek...”
  • 7. maci52 2009. március 25. 13:54
    „A Maszopos változás:Dr.Szekeres Imre honvédelmi minisztert érdemei elismerése mellett más fontos beosztása miatt felmentették,Dr.Szekeres Imrét a miniszterelnök környezetvédelmi miniszternek kinevezte.
    Nyugodtan hátra dőlhet Ujhelyi,megcsináltuk a reform változást és így tovább....!
    Minister elnoknek javasoljuk a Búza utcából Kolompár Tihamért,mert az úgy sem mer ellopni sokat.”
  • 6. gerbera 2009. március 25. 12:48
    „Balek kerestetik, avagy valakit átkúrnak, nem kicsit, nagyon...

    Valaminek mindig meg kell változnia, hogy minden ugyanúgy maradhasson - szól a szicíliai maffia egyik alaptétele. Gyurcsány legújabb trükkje a diktatórikus rezsim kiépítésének (átmentésének) újabb lépése: a MSZP pártvezetője fog dönteni az államigazgatásról egy Miniszterelnöknek hívott ügyintézőn keresztül. Gyurcsány-rezsim elindult az egypárti diktatúra irányába. Bűnözők egy kis csoportja, félve a felelősségre vonástól, minden eszközt megragad, hatalma megőrizése, átmentése érdekében.

    Marad a régi garnitúra?

    Nagyon érdekes az, ahogy ezt az elemzők illetve a párttársak kommentálják. A legárulkodóbb az összes közül Lengyel László nyilatkozata: ,,...Ha a miniszterelnök nemcsak a pártokhoz, hanem hozzá is lojális külügyminisztert, pénzügyminisztert és a rendőrséget, a titkosszolgálatokat, ellenőrző vezetőket kap segítőül, akkor nemcsak program lesz gyorsan, de hatékony válságkezelő kormányzás is..." Azaz, olyan vezető kell, amely a jelenlegi struktúrát tovább mozgatja ebben az irányban. A Párt majd megmondja hogyan tovább.

    További igen érdekes érvelés bukkant föl újra: ,,a válság miatt nem szabad a választásokat kiírni" - (Simon Gábor). Ez azt jelenti, hogy ha elhúzódik a válság, akkor nem lesz választás 2010-ben? Ez a két érvelés együttesen a parlamentáris demokrácia felfüggesztését jelentheti.

    Meggyőződésem, hogy ez is benne van a kalapban. Amennyiben tragikusra fordul a helyzet és állandósulnak a tüntetések, meg fogják próbálni. Gyurcsány mint megmentő előkerül.

    Fritz Tamásnak van igaza, most eldől, hogy ki a demokrata és ki bújik jogi értelmezések mögé.

    Nézzük meg a hátteret

    Mi vezetett Gyurcsány lemondásához? Az elmúlt kettő hétben nem volt olyan tárgyalása, vagy kijelentése, amely bármilyen módon is változtatni tudott volna a helyzeten. Minden kijelentése után esett a forint. Nemzetközi találkozóin nem volt egyetlen vezető politikus, aki komolyan vette volna. Mozgástere megszűnt. Pénzt nem tudtak szerezni a kiadások foltozásához. Ezért be kell vezetni a reformnak hazudott minden eddiginél nagyobb megszorító csomagot. Ezt nem akarta Gyurcsány a nevével jegyezni, mert akkor valóban politikai hulla lenne, mint Bokros. Egyetlen lehetősége maradt, megpróbálni bebiztosítani magát a felelősségre vonással szemben. Ezért találták ki ezt a média hecket.

    A helycserés megoldás egy kétségbe esett csoport utolsó próbálkozása. Az egész kommunikációs trükköt négy dolog kezelésére találták ki: (1) az EU képviselő választás, (2) az MSZP tagság passzivitása; (3) FIDESZ egyre nyomasztóbb előnye; (4) a felelősségre vonás elkerülhetetlensége.

    Már az első, a képviselő választás megoldhatatlan feladat az MSZP számára. A Fidesz egyre nyomasztóbb előnye és a Jobbik feljövetele azzal fenyeget, hogy nem jut be csak négy MSZP-s képviselő az EU parlamentbe - 50 százalékos részvételnél 66 százaléknál nagyobb a Fidesz támogatottsága, 5 százalék körüli a Jobbik, és ha az SZDSZ, amely billeg, bejut, akkor az a helyzet áll elő, hogy 4 MSZP képviselő jut be. Ez katasztrofális az MSZP számára. Ennek elkerülése csak úgy lehetséges, ha választási koalíciót kötnek vagy egy új kormánnyal megpróbálják elvitetni a balhét. Ez az un olajfa koalíció.

    A kiválasztottak

    Az egész kormányváltásdi azért óriási média lufi, mert az új kormány első megmérettetése júniusban lesz. A választásokon több pontot kellene hozniuk, mint a jelenlegi közvélemény kutatási adatok (20 százalék). Ez azért nem lehetséges, mert a válságkezelés a 13 havi nyugdíj és bér elvonását jelenti, egy évre csökken a GYED, további pénzeket vonnak el az egészségügytől és az oktatástól. Összesen jelenleg 500 milliárd forint kivonására van szükség, ha neoliberális gazdaságpolitikát próbál követni az új miniszterelnök. A létrejött új kormány legitimitása az EU választásokig tart - júniusban politikai értelemben megbukik. A bizalmi válság ezután tovább folytatódik.

    Az MSZP által felvetett személyek egyike sem rendelkezik politikai támogatással, egyike sem ért az államirányításhoz és súlytalan ember. Azaz ügyvivő, Gyurcsány Ferenc tikárság-vezetője lesz a ,,szerencsés nyertes". A három ember három karakter, mindegyik meggyőződéses neoliberális vagy szocialista gondolkodó.

    A régi vicc alapján: Surányi jól átlátja a helyzetet - van respektje jobb oldalon, Vértes jó elemző - van respektje az SZDSZ-nél, Glatz meg csak ott van velük. Hogy melyikük a befutó, vagy más lesz az, az teljesen mindegy, hiszen csak egy balek kerestetik...

    Balek kerestetik...

    Gyurcsány eddigi magatartásából levezethető, hogy mit fog tenni: (1) A bejelentett megszorító intézkedéseket balról fogja támadni, és folyamatos zsarolással tompítani igyekszik. Eközben a médiában egy baloldali szociáldemokrata programot fog meghirdetni. Efelöl ne legyenek illúziói az új miniszterelnöknek. (2) A Fideszt mint szélsőséges radikális pártot folyamatosan támadni fogja rasszizmus miatt. A saját provokációkat és a társadalmi elégedetlenséget megpróbálja a Fidesz nyakába varrni. A helyzetért ismételten a Fidesz lesz a felelős.

    A gazdasági helyzet október-november környékére lesz a legsúlyosabb. Legkésőbb eddig az időszakig megkezdődnek a nagyszabású társadalmi megmozdulások. Az új kormányfőt az egész jobboldal illegitimnek fogja tekinteni, aki az EU választások után politikai értelemben is megbukik.

    Három kérdés van, amelyre az új kormányfőnek sürgősen választ kell adni: (1) Hogyan kezeli a szociális problémákat; (2) Hogyan indítja be a gazdaságot, amely teljesen leállt; (3) hogyan tud elfogadtatni 8 hónapnál hosszabb programokat. Ez a három kérdésre egyértelmű a válasz: SEHOGY.

    Az új kormányfő tehát nyakába veszi a népszerűtlenséget, az MSZP támadni fogja a szociális érzéketlensége miatt. A kiderülő pénzügyi visszaélések őt fogják gyengíteni.

    Gyurcsány és csapata tehát 2 és fél hónapra keresnek egy balekot, akinek van bőr a képén, utána 8 hónapig bohóckodni úgy, hogy nem tud hozzányúlni a pénzt eltüntető rendszerekhez.

    Valakit átkúrnak, nem kicsit, nagyon...”
  • 5. demeterkornel 2009. március 25. 11:51
    „Nem tudom, hogy kedden milyen újdonsággal állhatott elő a Google, de a cikkben leírt fejlesztések legalább 1 hónapja elérhetők a magyar Google-ban is. Már hozzá is szoktam, gyakran használom.”
  • 4. Zsoltee0716 2009. március 25. 11:32
    „Jó cikk, és ráadásul még fejlesztés is lesz sztem. A Youtube se tudta azt amit most hogy beírsz pár betűt azt hozza le listát! Csak egy vmit nem értek ha én azt írom be a searchoz hogy Corderoy akkor miért akarja hogy azt írjam be Corduroy.”
  • 3. hazaipalya 2009. március 25. 11:20
    „szégyen hogy egy iskolázatlan ember lehetett eddig is mo m-elnöke!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent a Magyarországon élők száma

A KSH becslése szerint 2009 januárjában Magyarország lélekszáma 10 millió 28 ezer fő volt. Tovább olvasom