Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

H1N1: felfüggesztették az elhunyt sakkozót kezelő orvost

Felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán, amíg az egyik, H1N1 vírusfertőzés gyanújával elhunyt beteg ellátásával kapcsolatos vizsgálat le nem zárul - közölte hétfőn sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója.

Felfüggesztettek állásából egy orvost a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán, amíg az egyik, H1N1 vírusfertőzés gyanújával elhunyt beteg ellátásával kapcsolatos vizsgálat le nem zárul - közölte Bátorfi József, az intézmény főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester 18 napi kezelés után, pénteken hajnalban halt meg. Édesanyja a Zalai Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy fiát 40 fokos láza ellenére korábban kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Bátorfi József főigazgató elmondta: az akkor ügyeletben lévő - a kórházban részmunkaidőben foglalkoztatott - orvost mindaddig felmentették a munkavégzés alól, amíg a sürgősségi osztályon folyó vizsgálat le nem zárul. Az első esetben ugyanis az előírásoknak megfelelő ellátást kapott a beteg, ezért a második alkalommal ügyeletben lévő orvos eljárását vizsgálja egy öttagú bizottság.

Kifejtette, hogy a nagykanizsai kórházban az elmúlt két hónap alatt - a négy elhunyttal együtt - kilenc beteget kezeltek H1N1 vírus fertőzésének gyanújával. A kezeltek közül négy páciens gyógyultan tért haza, jelenleg egy asszonyt kezelnek még, aki már hét hete fekszik lélegeztetőgépre kapcsolva az intenzív osztályon.

A páciensek közül csak kettőnél igazolódott eddig az újinfluenza vírusának jelenléte, egy 48 éves, három hete elhunyt férfinál, valamint a hét hete kezelt asszonynál. Más esetekben a szerológai vizsgálat nem mutatta ki a H1N1 vírust, vagy még nem készült el azoknak az eredménye.

Bátorfi József hangsúlyozta, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően minden újinfluenza-gyanús beteget az érkezésétől úgy kezelnek az intenzív osztályon, mintha fertőzött lenne, vagyis antivirális és a további fertőzések megelőzése érdekében antibiotikumos kezelést kap. Az orvosok csaknem 60 százaléka be van oltva a vírus ellen, a kórházi dolgozók körében pedig 63 százalék az oltottak aránya, ami kétszerese az országos átlagnak.

Az elmúlt hetekben a nagykanizsai intézményben elhunyt betegek kapcsán arról is szólt a főigazgató, hogy egy 38 éves férfi szervezetében az influenza A vírusát mutatták ki. A 45 éves sakkozó és a szombatra virradóra elhunyt 59 éves doktornő esetében a gyorstesztek negatívak voltak, a szerológiai vizsgálat eredménye pedig még nem született meg.

A hétvégi sajtóhírekre reagálva azt is közölte, hogy az ÁNTSZ nem folytat vizsgálatot a kórházban a halálesetekkel összefüggésben, a tisztiorvosi szolgálat csupán a járványhelyzet felmérését végzi itt is, mint minden más intézményben. Bátorfi József ennek ellenére a regionális tiszti főorvostól maga kért egy vizsgálatot, hogy Nagykanizsán a szakmai előírásoknak megfelelően folytak-e a kezelések.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: nincs információja arról, hogy bármely elhunyt hozzátartozója pert indított volna a kórház ellen.

Brünner Szilveszter, az intenzív osztályt vezető főorvos a sajtótájékoztatón megismételte a korábbi orvosi figyelmeztetéseket, hogy az influenzagyanús betegeknél 48-72 órán belül meg kell kezdeni az antivirális kezelést a gyógyulás érdekében. Erre hétfőn körlevélben is emlékeztették az ellátási körzethez tartozó háziorvosokat, miután az osztályra került páciensek közül nem mindenki kapott orvosától antibiotikumos kezelést.

Az egyetlen, igazoltan H1N1-fertőzésben elhunyt nagykanizsai beteg esetét felidézve tette hozzá, hogy a 48 éves férfi az osztályra kerülése előtt 7-10 nappal korábban, külföldön fertőződhetett meg, de már kritikus állapotban került a kórházba, ahol öthetes kezelés után hunyt el. Elmondta, hogy az influenzás esetekkel kapcsolatos eddigi tapasztalataikat összesítve kiderül, egy-egy beteg három-öt hetes kezelése öt és nyolc millió forintba került eddig a nagykanizsai kórháznak. Ebből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár maximum 1,8 millió forintot térít meg a teljesítmény volumenkorlát jelenlegi szabályai szerint.

Marton István, Nagykanizsa polgármestere a kórházi halálesetek kapcsán azt fogalmazta meg a sajtótájékoztatón, hogy a sürgősségi osztályon folyó munkáról átfogó vizsgálatra van szükség. Ha beigazolódnak a sejtések, "nem szabad engedni, hogy a politika bárkit kimentsen a felelősség alól" - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 11. 22:32
    „a magyar egészségügy...<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökre támadtak az utcai randalírozók

Három rendőr megsérült, amikor megtámadták az intézkedő egyenruhásokat azok a garázdák, akik… Tovább olvasom