Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Halassza el a kocsimosást! Már Európa fölött van a szaharai porfelhő, ami ma boríthatja be hazánkat

Több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is. A szakember szerint a porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat.
A mediterráneumot délies áramlással nagy mennyiségű szaharai eredetű por érte el. Olaszország, Szicília, Franciaország egyes részeiről képes beszámolók is születtek a barna színben játszó égről, vagy a csapadékról, amely sáros nyomot hagyott maga után... - írja Facebook posztjában az Országos Meteorológiai Szolgálat.
 


A jelenségről Varga Györgyöt, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, porviharkutatót kérdezte a 444.hu, aki a lapnak elmondta, hogy önmagában nem ritka, de a méretét tekintve ritka brutális, sok éve nem tapasztalt erejű meteorológiai jelenség zajlik pár napja Európa durván 80 százaléka fölött, és az egész ma, kedden érheti el Magyarországot.

A Magyarországot ma elérő porvihar szemcséi nagyjából akkorák, mint a finomra őrölt lisztéi. A sivatagi por száraz időben simán csak leszáll a felszínre, de ha esik is mellé, az sokkal látványosabb, "véres esőnek" is nevezett jelenséget produkálhat, mivel a szemcsék jellemző színe vöröses-narancssárgás. A látvány a hegyi hómezőkön különösen hatásos lehet. Bár a porral kis mennyiségben spórák, gombák és baktériumok is érkeznek, a jelenség egészségügyileg nem veszélyes, eltekintve a megnövekedő légköri porkoncetrációtól - írják.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztésén munkálkodunk

Orbán Viktor: az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztésén munkálkodunk
Levélben gratulált Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna megválasztott elnökének Orbán Viktor… Tovább olvasom