Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Jogszerűen oszlatták fel a Kossuth téri tüntetést

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel Budapesten a Kossuth Lajos téri demonstrációt 2006. október 23-án - közölte honlapján a Magyar Televízió (MTV).
A Közigazgatási Kollégium szerint ugyancsak jogszerűen oszlatták fel ugyanekkor az Alkotmány utcai tömeget is.

A bíróság megállapította, hogy a 2006. október 23-i demonstráció a közbiztonságra veszélyes eszközök miatt elveszítette békés jellegét, ezért indokolt volt a rendőri intézkedés - olvasható a honlapon.

Az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren akkor már 36. napja tüntettek a kormány távozását követelve, a helyszínen sátrakat állítottak fel a demonstrálók.

A rendőri intézkedés miatt később a tüntetők egy csoportja fordult a bírósághoz, annak kimondását kérve, hogy a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel 2006. október 23-án a Kossuth téri tüntetést, és jogellenes volt az aznap délutáni rendőri oszlatás is. A per első tárgyalását 2007. március 26-án tartották a Fővárosi Bíróságon.

A felperesi képviselő, Grespik László azzal érvelt, hogy a rendőrség által a Kossuth Lajos téren lefoglalt eszközök - kések, balták, zokniba töltött benzines faszén - a "kempingezéshez" használatosak, márpedig a téren egy ideje már "kempingezés" folyt.

A BRFK képviselője szerint a rendőrség eljárása jogszerű volt: a tüntetők egy csoportja nem akarta elhagyni a Kossuth teret 2006. október 23-án hajnalban, ami megalapozta a rendezvény feloszlatását. A talált fegyverek a rendőrség szerint egyértelműen mutatják, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét, ekkor pedig már kötelességük a feloszlatás. A délutáni oszlatással kapcsolatban pedig az volt a rendőrség álláspontja, hogy a törvény nem ismeri a spontán tüntetést, csak bejelentettet és a nem bejelentettet, utóbbit pedig fel kell oszlatni.

Olvasóink írták

 • 11. rozator 2009. szeptember 23. 11:51
  „A fuggetlen bíróságot akkor egyesek elfogadják, ha a szarházi Budaházit csak felfüggesztettre itéli, mos meg nem! Érdekesa viszonyuk az igazságszolgáltatáshoz!”
 • 10. sőndör 2009. szeptember 23. 11:03
  „Ezen jogi logika alapján az 1956-os események is jogszerűtlenek voltak, és nem is volt békés jellegük (a használt eszközök alapján), ezért flexi nevében követelem, hogy a fővárosi bíróság ezekkel az eseményekkel kapcsolatban a muzsik armada beavatkozását (vérengzését) jogerős ítélettel nyilvánítsa megalapozottnak és jogszerűnek !!
  Csókol apátok Szása !”
 • 9. bo 2009. szeptember 23. 07:48
  „Számított valaki másmilyen ítéletre?!:-(((”
 • 8. N.P. 2009. szeptember 23. 05:55
  „"Grespik László azzal érvelt, hogy a rendőrség által a Kossuth Lajos téren lefoglalt eszközök - kések, balták, zokniba töltött benzines faszén - a "kempingezéshez" használatosak, márpedig a téren egy ideje már "kempingezés" folyt." mert az eszement Grespik szerint kempingezni szabad!”
 • 7. flexsnake 2009. szeptember 23. 05:41
  „A csőcselék ilyen. Nincs agyuk.”
 • 6. magyarok 2009. szeptember 22. 23:10
  „Nemvolt engedélyük arra amit csináltak, 3 szor fel lettek szólítva, aztán meg sírnak ha kapnak? Hát milyen anyám asszony katonái ezek? Azt kapták amit érdemeltek! Magyar bűnözők sokasága!”
 • 5. trainman 2009. szeptember 22. 22:28
  „Idén is lesznek tüntetések, az egész arra megy ki, hogy a bizonytalan embereket eltántorítsák.
  Aki meg bizonytalan, és jó neki az a rendszer, az maradjon otthon, és otthonról kommentálja, vagy esetleg közvetítse az eseményeket.
  Utána meg szidja a rendszert, hogy milyen szar!
  Ja!
  Szavazni se muszáj!
  :)

  :(”
 • 4. Power 2009. szeptember 22. 22:23
  „Előrehozott parlamenti választásokat!”
 • 3. trainman 2009. szeptember 22. 22:21
  „A kezdetek. Érdemes megnézni!

  http://www.youtube.com/watch?v=W-2JiObDeRI”
 • 2. qrumpli 2009. szeptember 22. 21:35
  „Ebben az országban jogszerüen csak
  lopni lehet,de csak jó sokat aztatat szabad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Egyrdül becsületet nem tudnak lopni -arra még várni kell”
 • 1. dodó 2009. szeptember 22. 20:54
  „Jövőre majd felülvizsgálják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a pesti Critical Mass kerékpáros felvonulás

A Városháza környékét már jó egy órával a fél hetes kezdés előtt elkezdték birtokba venni a… Tovább olvasom