Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Jóval több pszichiáterre lenne szükség

Az előítéletek csökkentése jegyében tartottak Budapesten egynapos művészeti maratont, amelyen pszichiátriai betegségben szenvedő hivatásos és amatőr művészek is részt vettek. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli, a jelenleginél kétszer több orvosra és ápolóra lenne szükség.
A déli órákban ért véget az az egynapos művészeti maraton, amelyen pszichiátriai betegségben szenvedő hivatásos és amatőr művészek is részt vettek Budapesten. A rendezvény célja volt, hogy csökkentsék a pszichiátriai ellátásban részesülőkkel szembeni előítéleteket. A diszkrimináció azonban csak egy a nehézségek közül, amelyekkel a betegnek meg kell küzdeniük – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikájának docense, az akció egyik szervezője. Az első, hogy találjon orvost, kevés pszichiáter dolgozik ugyanis Magyarországon – magyarázta.

Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli, a jelenleginél kétszer több orvosra és ápolóra lenne szükség ezen a területen, az Országos Pszichiátriai Intézet 2007-es bezárásának negatív hatásai pedig még mindig érezhetőek. „Az ellátórendszerből is kiestek betegek, a pszichiátriai ágyak száma csökkent az OPNI bezárásával, megszűntek nagy értékű szakmai csapatok" – sorolta.

Egy új országos intézet létrehozásáról most is folynak a tárgyalások az egészségügyi államtitkárság és a szakmai szervezetek között. A szaktárca rádiónknak küldött közleménye sok részletet ezzel kapcsolatban nem árul el. Annyi kiderül, hogy az új intézet alkalmas lesz az ön- és közveszélyes betegek biztonságos ellátására és növelik majd a pszichiátriai ambulanciák számát is.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. szeptember 04. 23:16
    „És még több empátiára, egyáltalán : emberi szóra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága külföldi lopott BMW-ket találtak

Nagy értékű, külföldön ellopott kocsikat találtak egy újpesti ház udvarán, egy személy ellen… Tovább olvasom