Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kiírták az első uniós egészségügyi pályázatokat

Kiírták az első uniós pályázatokat egészségügyi fejlesztésekre. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében most összesen 55 milliárd forintot lehet elnyerni elsősorban az alap- és járóbeteg ellátás korszerűsítésére, beleértve a mentésirányítási rendszer fejlesztését is - jelentette be szerdán az egészségügyi miniszter.
A megvalósuló beruházásokkal 1 millió ember gyógyulási esélyei javulhatnak - tette hozzá Horváth Ágnes. Ezeket a kiírásokat 2007 végéig még további pályázatok követik.

Az október végén megjelent pályázatok egyike a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozását és fejlesztését célozza. Összesen 25 milliárd forintra pályázhatnak azok a hátrányos helyzetű területek, ahol nincs semmiféle szakellátás, vagy kevés a rendelési óraszám. Az uniós támogatási keretből 20-25 kistérségben lehet majd központot építeni és fejleszteni. A cél az, hogy a rendelőintézeteket 25 perc alatt elérhessék a települések lakói.

Szintén most írták ki azt a pályázatot, amely azoknak a kórházaknak szól, melyek az egészségügyi struktúra-átalakítás miatt kiestek az aktív ellátásból. Ezekben az intézményekben, illetve ott, ahol 20 darabban maximálják az aktív ágyak számát, a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére nyílik lehetőség. Erre összesen 6,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

A mentésirányítás korszerűsítésére szintén mostantól lehet pályázni. Itt az Országos Mentőszolgálat informatikai rendszerének fejlesztéséről van szó, a hatékonyabb és gyorsabb mentés érdekében. Az OMSZ 3,5 milliárd forintra pályázhat.

Mindezeken felül a régiók egészségügyi pályázatai összesen nagyjából 20 milliárd forint értékűek. Ezeknek célja a kistérségekben már működő, alapellátást végző rendelők és járóbeteg szakrendelők korszerűsítése.

Horváth Ágnes szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy a továbbiakban nagy egyetemi centrumok, kiemelt kórházak kapnak lehetőséget uniós pályázati források elnyerésére. Számukra még ez év végéig kiírják a pályázatokat.

Bajnai Gordon, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője elmondta, hogy elsősorban az ország versenyképességének növelésére nyújt támogatást az Európai Unió. Azonban e tekintetben egyáltalán nem mellékes a humántőke, azaz a lakosság egészségi állapota - jelentette ki a miniszter. Ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi infrastruktúra-fejlesztés programjának legnagyobb része az egészségügy állapotának javításáráról szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglan a kettős baltás gyilkosságért

Jogerősen életfogytiglanra ítélte kettős baltás gyilkosságért szerdán a Fővárosi Ítélőtábla azt a… Tovább olvasom