Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

A két magyart tavaly áprilisban rabolták el.

Sértetlenül kiszabadultak a Szíriában tavaly áprilisban elrabolt magyarok - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán.

A TEK kiszabadította a 14 hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat című közlemény szerint "a Terrorelhárítási Központ több mint egyéves, megfeszített munkája sikerrel járt, így a 2012 áprilisában elrabolt két magyar állampolgár a mai napon kiszabadult".

"A túszok sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak" - tudatta a TEK.

A TEK védelme alatt állnak a Szíriában kiszabadított magyar túszok, de még nincsenek biztonságos helyen - tudatta szerdán a TEK Társadalmi Kapcsolatok osztályának vezetője.

Tavaly április 27-én éjszaka hurcolták el ismeretlen fegyveresek a két, magyar állampolgárságú férfit Szíria északkeleti részéről, Deir ez-Zór városból, amely a törzsek által uralt területen fekszik. Szijjártó Péter, a miniszterelnök akkori szóvivője közölte: a fegyveresek egy cég telephelyén különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak.

Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Ugyanezen a napon soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Május 1-jén megérkezett a TEK kijelölt egysége a közel-keleti térségbe, majd 3-án Szíriába.

A tavaly áprilisi eset után, 2012. augusztus 13-án a szír főváros, Damaszkusz külvárosából rabolt el három magyar állampolgárt egy katonai akció keretében a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja. A felkelők augusztus 23-án úgy döntöttek, hogy szabadon engedik a foglyokat.

Idén január 22-én Szlankó Bálintot újságírót rabolták el két külföldi állampolgárral együtt Szíriában, majd 12 óra múlva (kifosztva) elengedték őket.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium tavaly augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal arra kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba.

Olvasóink írták

 • 7. laalika 2013. június 13. 06:04
  „Mit kerestek (és mennyit) ott? Megérte? Volt biztosításuk?”
 • 6. laalika 2013. június 13. 05:38
  „Mi lenne, ha tényszerűen és nem általánosítva mondanák el? Vagy akkor oda lenne a "dicsőség´?”
 • 5. uborka 2013. június 12. 23:17
  „Az Arabok nem igen foglalkoznak túsz tartással hiszen a meg élhetésük is más mink a mienk. Adják, veszik a túszokat, ki ad többet érte? Csere fegyvere de bármire.A besúgás is igen megy náluk,hiszen pénzt kapnak érte. Nem tudni,hogy a fő súgó mennyi Magyar ft-ot gombolt le, vagy fegyvereket.Ne forintosítsunk, abban kapja amiben akarja. Az állam pénze, valahol, de a TEK-nek mondható emberek aratják a babérokat. Sokba került ez mindenkinek. Nagy hű-hó a semmiért. Hülyítik itt a társaságot,még hogy rossz időben voltak rossz helyen!A TEK PK-nak nem kellett volna szólni egy szót sem ,hiszen fel sem volt készülve a beszélgetésre!Ennyit a TEK-ről!”
 • 4. szatyi 2013. június 12. 20:03
  „Kíváncsi lennék erre a "több mint egyéves, megfeszített munkára"!
  Ilyen vastagok voltak a rácsok? :-)”
 • 3. Egyolvasó 2013. június 12. 18:48
  „És mennyi pénzért szabadultak ki?
  A hírekben a TEK munkatársai a gátakon voltak. Ezek szerinte, ez tényleg egy igazi szuper csapat!”
 • 2. uborka 2013. június 12. 18:18
  „Jó jó, de engem miért nem rabolnak el????”
 • 1. 6664 2013. június 12. 17:37
  „...meg én is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött az M1-esen

A Biatorbágynál történt baleset miatt az autópályán csak egy sáv járható. Tovább olvasom