Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Lassan elkészül a védőgát Kolontárnál

Kolontár - Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI-vel.
Elmondása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak. Ismertette: 1050 méternyi gátszakasz épült meg eddig és további 500-at építenek még. Maga a gát 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz. Hangsúlyozta: a védőgát nem csak átmeneti, hosszú távú védelmet is jelent a tározókban kialakulható veszély ellen. Dobson Tibor az elsődleges feladatok közé sorolta a tározó két kazettája, a 10-es és 9-es számú közötti nyomáskülönbség csökkentését.

A már sérült kazettában massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. A 9-es kazettában azonban víz és iszap is van, s bár a két kazettát elválasztó gát ép, de a nyomáskülönbséget a további veszélyhelyzet elkerülése miatt csökkenteni kell, amit szivattyúzással érnek el. A kiszivattyúzott vizet az élővilág védelme érdekében semlegesítik, hogy csökkenjen lúgosságának magas Ph-értéke - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő ugyancsak fontos feladatnak nevezte a települések takarítását. Mint mondta, Somlóvásárhelyen a lakosság összefogott, szinte minden szükséges munkálatot elvégeztek: a 16 érintett házat kitakarították és gipsszel leszórták. Folyamatosan takarítják Devecsert és Kolontárt is. Előbbinél 7 hektárt öntött el a vörösiszap, ez mintegy 200 házat érintett. Kolontáron a vörösiszap 3 hektáron, de a devecserinél magasabban pusztított, s mintegy 35 házat érintett.

Olvasóink írták

 • 9. Schrek 2010. október 13. 16:46
  „Zsidókérdést a zsidók csinálják/csinálták, mindig.
  Elszomorító, kedves Szandokan, amit írtál. A zsidóktól minden kitelik. Utána meg csodálkoznak, miért utálják őket
  széles-e világban.
  A legnagyobb, legvéreskezűbb kommunisták egytől-egyik zsidók voltak. Pl. Rákosi Mátyás nagy fia is.
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/meregkeverok.html”
 • 8. lamatic 2010. október 11. 11:15
  „A hangsúly a "Lassan" - on van...lassan megépül lassan újra kijön, a nép meg lassan megbolondul ha csak előtte meg nem hal.”
 • 7. y-akta 2010. október 11. 10:53
  „Paloták? Egyre nagyobb disznóságok derülnek ki!
  Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a vezetők családját mennyire érinti az okozott tragédia? Hogyan élik meg és vajon mennyit áldoznának a kényelmükből arra, hogy az elvesztett kisbabát, maradandóan sérült embereket és a földönfutóvá lett családok kárát enyhítsék?”
 • 6. Orfeusz 2010. október 11. 10:27
  „4. Én nem olvasok izraeli újságot - hála Istennek -, de amelyek és ezt írják egy fikarcnyival sem jobbak a náciknál és a bolsiknál! Gonosz banda!”
 • 5. Orfeusz 2010. október 11. 10:25
  „A "vörös iszap" átvitt értelemben is igaz. Lelkiismeretlen vörös gazemberek szétprivatizálták az országot, lerabolták Magyarországot! A hírek szerint a MAL RT pár tízmillióba került. Ma a tulajdonosok, Bakonyiék, Tolnayék együtt súrolják az 50 milliárdos vagyont! Felháborító, ami itt a rendszerváltáskor és utána történt. Kozma Atya szerint a bűnösök saját vagyonukat is tegyék be a kártalanításba! Ha szép szóval nem, hát erőszakkal. A jog erejével! A jogállam nem egyenlő a jogbutasággal! Sopronban is a Templom utcában ott van a Bakonyi palota ..... Miből? A MAL-ból! A Bakonyi familia szépen adja kolontáriaknak, akik fedél nélkül maradtaknak! Miből lettek a felvásárolt és tatarozott paloták Soprontól a Nyírségig? Hej, Miniszterelnök Úr, van itt tennivaló!!!!!”
 • 4. szandokán 2010. október 11. 09:39
  „A vezető izraeli újságok továbbra is kiemelt helyen, részletes beszámolókat közölnek a Kolontár melletti egyik zagytároló gátjának átszakadása nyomán keletkezett ökológiai katasztrófáról, ám az olvasók által a szerkesztőségekbe beküldött számos kommentár továbbra is a legalpáribb módon szidalmazza a magyar népet, s ad hálát Istennek, amiért ,,megbosszulta" az antiszemita magyarok által elkövetett cselekedeteket.

  Amint arról már tegnap is beszámoltunk, Izraelben magyargyűlölő olvasók beírásai árasztják el a nagyobb újságok szerkesztőségeit. A magyarellenes mocskolódás, s a súlyos ökológiai katasztrófa fölötti káröröm már olyan méreteket öltött, hogy a Válláh!Hádásot című, igen népszerű és olvasott héber nyelvű hírportál moderátora csütörtökön szinte az összes beküldött kommentárt törölte, s csak a kinn maradt címekből lehet következtetni azoknak ,,emelkedett" szellemére.

  Amint arról korábban beszámoltunk, Izraelben élő, valószínűleg magyarországi gyökerű zsidók féktelen gyűlölettel és kárörömmel kommentálják a nyugat-magyarországi eseményeket. Meg kell jegyezni, nagyon valószínű, hogy ezeknek az alja embereknek a jelentős része él majd az új állampolgársági törvény adta lehetőséggel, és kiváltja a gyűlölt magyar állam és nemzet állampolgárságát. Hála a magyarországi gyakorlatnak, amely - a zsidó gyakorlattal ellentétében - nem a magyar származást, felmenőket veszi alapul, hanem azt, hogy voltak-e a kérelmezőnek magyar állampolgár ősei ... Magyarán, hogy az izraeliek is tömegesen kaphassák meg a magyar állampolgárságot. Amint a mostani gyűlölethullám is bizonyítja, megérdemlik.

  Közben a másik nagy izraeli napilap, a Máárív is részletesen foglalkozik a magyarországi tragédiával, s itt sem maradnak el a mocskolódó olvasói levelek. Innen idézzük az egyik alja ember szövegét:

  ,,A magyarok nácik! Ami történt velük, az Isten fizetsége. A magyarok 800 ezer (jól figyeljünk, most már 800 ezer - H. J.) zsidót gyilkoltak meg! Reméljük, hogy a Duna megmérgezi ezeket a kolera-embereket! A magyarországi falvakban és kisvárosokban a zsidók félelmükben manapság is eltitkolják zsidó mivoltukat!!!! Magyarország lökött, betegesen zsidógyűlölő emberek állama! A gazdaságuk becsődölt, s egyre inkább a harmadik világ országai közé tartoznak! A szállodai szolgáltatás ott rettenetes és piszkos! Határozottan nem ajánlom, hogy ellátogassunk Magyarországra!"
  (A legutolsó jó tanáccsal mi is tökéletesen egyetértünk - H. J.)

  Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az izraeli sajtóban megjelenő mostani, újabb magyarellenes gyűlölethullámról ne lenne tudomása a Tel-Avivban akkreditált ,,magyar" diplomatáknak. A Pinkas utcában lebzselő személyeknek, köztük a sajtófigyelőnek, ha egyáltalán van, kutya kötelessége lenne beszámolni a budapesti Külügyminisztériumnak erről a visszataszító jelenségről. Pontosan úgy kellene cselekedniük, amint azt például a Budapesten működő izraeli nagykövetség, illetve a Zsidó Ügynökség munkatársai, diplomatái teszik a Magyarországon észlelhető vélt vagy valós zsidóellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. De mivel a Pinkas utcai külképviseleten ezt a jelek szerint nem teszik, föl kell tennünk a kérdést: akkor miért vannak ott?”
 • 3. ibibi 2010. október 11. 08:35
  „Egy képet is idenyomhattak volna az épülő gátról.”
 • 2. Logaritmus 2010. október 11. 07:37
  „Egy 2005-ös FIDESZ tájékoztató, az Index által szószerint. Kommentár nélkül.

  "Elindult a gazdasági konzultáció, közölte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnökének ismertetése szerint a következő hónapokban fórumokon, az interneten és levélben kérik a gazdaság legfontosabb szerepelőinek véleményét a magyar gazdaságpolitikáról, az akció eredményeit pedig december végén egy dokumentumban foglalják össze.
  ......
  A gazdasági konzultációs testületet Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítja és a tanácsadó testületben mások mellett megtalálható Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója is."”
 • 1. keiner 2010. október 11. 07:25
  „És az emberek?
  Olvastam, hogy van már kinek felmondta a bank a hitelt, azért, mert a fedö a hitelnek ( a házot, földet) megsemmisitette az iszap!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körgát építésével védenék Somlóvásárhelyt

Egy körgát építésével védenék a vörösiszappal elöntött Somlóvásárhelyt egy újabb esetleges iszapömléstől, és az ehhez szükséges munkát már elkezdték. Tovább olvasom