Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Megfenyegették a monoki polgármestert

Több fenyegető telefont is kapott a monoki polgármester azután, hogy a település képviselő testülete megszavazta: csak az kaphat szociális segélyt Monokon, aki hajlandó havonta legalább 10 nap közmunkát vállalni.
Szepessy Zsolt polgármester szerint a fenyegetések komolytalanok. Szerinte, aki valóban bántalmazni akarná, az nem jelentkezne be előre telefonon. Éppen ezért rendőrségi feljelentést sem tett az ügyben. A polgármester elmondta: a telefonálókat nem ismeri, szerinte nem is a településen laknak. A telefonhívások közül egyébként kettő volt olyan, amelyben veréssel vagy gyilkossággal fenyegették meg.

Monokon a képviselő testület május 21-én szavazta meg a nagy visszhangot kiváltó döntést. Ezentúl csak az kaphat szociális segélyt a településen, aki hajlandó legalább 10 nap közmunkát vállalni. A tervek szerint a szociális segélyen élők a település szépítésében vesznek majd részt. Utcát takarítanak, szemetet szednek, járdákat építenek, illetve újítanak majd fel.

A monokiak egytizede, 180 ember él szociális segélyből. Tavaly 52 millió forint támogatást fizetett ki nekik az önkormányzat. A szerdai döntés azt jelenti, hogy elfogyott a társadalmi türelem az önkormányzat más utat szeretne választani. Így fogalmazott a testületi döntés után Monok polgármestere.

Szepessy Zsolt korábban azt mondta: tudja, hogy amit tesznek, az "nem harmonizál a jelenlegi jogszabályokkal", de szeretnék, ha a kormányzat változtatna a mostani szabályokon. Éppen ezért a rendelet értelmében a jövő héttől azok sem kaphatnak szociális segélyt Monokon, akik nem járatják rendszeresen iskolába gyermeküket.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. egyszeru polgar 2008. június 03. 09:14
  „Latom, jonehanyan vagyunk, akik valoban megoldasokat keresunk, nem csak haborgunk. Feltetlenul kell megoldasnak lennie. Igy igaz, ha a kormany tunya , a helyi kormanyzasnak kell enyhiteni a gondot. Ha jogrol beszelunk, mindig lehet kiegeszito rendelkezeseket tenni, erre millio pelda van. A torvenyrendszernek igazsagosnak es rugalmasnak kell lennie. A torvenyek a rendszer mukodeset, a polgarok egyuttelesenek szabalyait adjak meg. Igy, a nagy tarsadalom erdekeit kell hogy kepviseljek. Eleg baj, hogy ilyen durvara fordult a helyzet a megalapozatlan, nem megfeleloen elokeszitett rendelkezesek miatt. Termeszetesen a szigoritast javaslok nem a labnelkuli /egyebkent lehet munkat krealni szamukra is/, 100 evesek es valoban nyomorultak kozmunkajarol beszel, hanem akik kepesek valami tevekenyseget folytatni. Sok esetben 16-17 evesek is elnek ezekben a csaladokban, oket is lehet konnyu munkara fogni. Igy igaz, aki mar gyermekkoraban megszokja, hogy a torvenyeket ki lehet kerulni, sot szembe lehet rohogni a torvenytiszteloket, soha nem lesz munkakadvelo, de munkakerulo igen.”
 • 22. cart_man 2008. június 01. 17:05
  „Mint írtam én is csak kaptam”
 • 21. Horton 2008. május 31. 05:37
  „cart_man! Le a kalappal a cikked elött,amit írtál! Ha van tipped, hogy hogyan lehetne megvalósítani, és ehez segítség is kellene, én lennék az első,aki ebben támogatna!!!!! Bármi áron, vagy bármilyen módszerrel, összefogással itthon is kivitelezhető lenne, csak akarni kell!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ha ez tényleg így van, akkor minden tisztelet a székelyeknek, és polgármesterüknek...példa értékű!!!!!!!!!!!”
 • 20. cart_man 2008. május 31. 00:22
  „Na ezt kellene terjeszteni!!!
  Küldd tovább, hátha elterjed a megoldás!!!
  Én is kaptam ezt!
  Elég sűrűn járok Erdélybe, és ottani cigó tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek..
  A csíki területet járom rendszeresen, számos ottani barátom véleménye azonos ebben a kérdésben.
  A cigók szisztémája nagyban azonos a magyarországival, viszont az ottani "kezelési módszerek" sokkal ésszerűbbek, és célravezetőbbek mint nálunk.
  Az eredményt ott is az összetartás hozta meg, -mármint a székelyek összetartása- és következetessége a parazitákkal szemben.
  Minap történt egy kis csíki faluban, hogy jártunkban-keltünkben többször is belebotlottunk a helyi önkormányzat teherautójába, mely a cigány portákon végig haladva, itt is ott is "letett" egy kupac tüzelőt.
  Kérdeztem helyi barátomat, hogy mi ez?
  Mire mosolyogva elmondta, hogy tudod...nálunk más a cigányok segélyezése mint nálatok.
  Itt pl. pénzt egyáltalán nem kapnak, csak ha családi szinten 180 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni.
  A 180 napot összehordhatják többen egy háztartásból, de ez a minimum követelmény, hogy egyáltalán kaphassanak valamit. Így aztán amikor az idénymunkák elkezdődnek a földeken, a cigók szépen elindulnak napszámba, mint a többi rendes, dolgos emberke, és a cselekvőképességüket kiélik a földeken.
  Ott nincs tele a kocsma, léhűtő, segílykéből játékgépező, késelő cigányokkal, hanem a kocsma a falusi kultúra, beszélgetős, társadalmi színhelye ma is, ahogy rendesen volt.
  A székelyek bölcsessége megmutatkozik abban is, hogy a cigók életmódját nem csak tétlenül szemlélik, hanem annak sajátosságaiból le is vonják a helyes következtetést, és nem engednek teret a szélsőséges, deviáns, agresszív megnyilvánulásoknak. Például, ha a cigány elköti a székely ember biciklijét a templom elől, akkor a székely ember 3-4 vagy 5-10 -amennyi szükséges-komájával bemegy a cigány portájára.
  A minimum az, hogy elhozza a biciklijét, de ha szükséges, úgy elverik a cigányokat, mint szódás a lovát. Halmazati büntetésként feljelenti, 5-10 tanúval alátámasztva) és elmegy a "híre", hogy a cigány lopott a székely embertől, aminek következtében a székelyek olyan terrorba részesítik az érintett családját, hogy az eget is nagybőgőnek nézik.
  Alap, hogy munkát senkitől se kap, ugrik a 180 nap, nulla segély. Ennyi. Lehet cihelődni. Tetszik a polgármesterek hozzáállása is. Mivel a falu pénzéről és adójáról van szó, nem engedik azt elherdálni. Az említett tüzelő szállítmány is a segélyezés része volt, de barátom szerint akár naponta is kaphatnak valamit a cigók, de szigorúan csak "természetben". Egyik nap kenyér, másik nap cukor-liszt, harmadnap egy zsák pityóka,
  utána meg beváltható tej, tészta, vagy konzerv jegy. Pénz nuku. Pénz akkor van, ha dolgoznak.
  Az önkormányzat is ellátja munkával a cigókat, és azok szorgalmasan festik is az iskolát, takarítják az árkokat, gereblyéznek a templom kertben, amiért persze fizetést kapnak, és egy igazolást a kiskönyvbe, hogy aznap dolgoztak. A pénzből kifizetik a villanyszámlájukat, mint más tisztességes ember.
  Saját szememmel láttam. hogy a helyi cigók lovakat tartanak, szekerekkel bér fuvaroznak, és használják a kerti pottyantóst. Alapvetően másként néznek ki, mint az itteni züllött fajtársaik.
  Nem mondom, hogy "tiszta udvar, rendes ház" de legalább nem ér derékig a sz@r a portájukon.
  Amit még tapasztaltam, hogy a megfelelő bánásmód miatt, sokkal udvariasabbak, például tudnak köszönni, ha bemennek barátom boltjába, és lássatok csodát, nem mernek a boltban lopni!!!
  Az egész faluban 2-3 élelmiszerbolt van, a kapott jegyeket ezekben lehet beváltani. Kivéve, ha tolvaj az illető.
  Egyébként lehet sétálni a szomszéd faluba 5-8 kilométert, de ha ott is kitelik a becsület, akkor gáz van.
  Persze a boltosok is összetartanak.
  A polgármesterek pedig beérik az adott szóval, hogy a cigó a kajajegyért nem fog mást kapni, csak azt ami rája vagyon írva.
  Nagyon tetszik ez a rendszer. Tetszik mert értelmes. Tetszik mert igazságos. Tetszik mert humánus.
  Tetszik mert láthatóan eredményes.
  Láttam a cigány gyerekeket suliba menet. Hógolyóztak a többiekkel. Láttam cigányt templomba menni.
  Láttam karácsony előtt, ahogy a tüzelős kocsi karácsonyfát dobott be minden portára. Magyarnak, cigánynak egyaránt. Ott ezt is megoldották. Tellett rá. Mert nem hagyják, hogy ellopják a közvagyonát. Látom az összetartás erejét, és látom az egészséges életösztönt, hogyan rendezi okosan, tevékenyen egy közösség az életét. Látnám nálunk is. Példának biztos hogy nem rossz.
  Ha már mi vagyunk itthon több ezer éve. Szebb Jövőt!
  És ha belegondolsz... ha sikerül átnevelni ezt a nem kis réteget, lehet hogy a nyugdíjadat is kitermeli, de ha nem,
  legalább nem pocsékolja el.”
 • 19. Mackósajt 2008. május 30. 23:10
  „Tehetetlen kormánnyal mellet már a polgármesternek kell intézkedni. Elég szomorú hogy itt tartunk! Minimálbér = segély Egyetértek a polgármesterrel! A maszop és szadisták meg húzzanak el!”
 • 18. todoer 2008. május 30. 11:45
  „Kedves matriné ! Abban igaza van hogy az Alkotmány nem engedi a segély kifizetését munkavégzéshez kötni . De aki arra nem hajlandó hogy a gyerekét elzavarja iskolába ( ez egyébként kötelessége lenne ) valószinű hogy munkát is ilyen "szorgalmasan " keres. Egyébként a Kft-nk alkalmazott ilyen "hátrányos " helyzetű embereket , nem minimálbérért és bejelentve , segédmunkásként. Az egyik délelött 11-kor telefonált hogy akkor ma szabadságon van,naponta 3-4 alkalommal kéredszkedett el boltba cigiért,kajáért stb, a másikról kiderült hogy betegszabi alatt a falujában feketén építkezésen dolgozik .Ha baleset éri , mi fizetjük a táppénzét ?Köszönjük nem kérünk ilyen dolgozót .”
 • 17. matriné 2008. május 30. 09:39
  „KEDVES "Túrabakancs" aki egy kicsit is ért a joghoz az tisztában van azzal, hogy Alkotmény és Törvényellenes a segély fejéban dolgoztani embereket! Legyen a cigány vagy más fajú nemzetiségű ember! Egyetlehet érteni akkor , ha valakit munkára köteleznek, de akkor annak a vonzata munka- bér és nem segély! Munkabért pedig munkahely létesítésével lehet fizetni, nem pedig a szociális alap terhére, sőt az egyéb feltételek hiányában! A rengeteg segélyren szorulót e rendszer termelte ki és a felelősek a mai vezetők! Őket kell felszólitani a rendezésre nem önbíráskodni egy-egy hatalomra bízott, segített egyéneknek. Nem erre tettek esküt!”
 • 16. Túrabakancs 2008. május 29. 22:51
  „"matriné" !
  Eddig egyetértettem a hozzászólásaiddal kapcsolatban, de a mostani
  teljesen kiakasztott! Igenis igaza van a polgármesternek, Borkai is
  példát vehetne tőle!!! Remélem ami késik nem múlik! Meg aztán hogy
  keverhetted össze kedves matriné a munkanélküli segélyt a szoci-
  ális segéllyel?! Ég és föld a kettő. "Horton" is észrevette, helyesen.
  A buckalakókról va szó, csak tudni kell a sorok között olvasni. Nyíl-
  tan már lassan semmit sem szabad leírni róluk, a fajvédők egyből
  harapnak! /ebből élnek a mocskok/ Sok falu havi bevételeinek a
  60-70%-a megy ki a felesleges sekélyekre, ezért vannak sokszor
  csődben a kistelepülések, ezen kell minél hamarabb változtatni.
  Szedjék a szemetet, rendezzék a köztereket, vagy ültessenek
  fákat! Utóbbikat úgyis ők fogják ellopni tüzelőnek, így legalább
  maguknak ültetik. :)”
 • 15. dodó 2008. május 29. 20:56
  „Dik mán tesók! Tin nem értitek mirül van itten szó! Hát mán hogy né fenyegetőzzünk? Mit képzel magárú ez a pógár Jenőmester? Ha kötelező lesz dógozni. hát velünk mi lössz? A sok piszkos fehír gádzsó kidúr minket romákokat a munkahelyeinkbű? Hát ezé tanútunk? Hamindéggyik fehír dógozik, tán még az Akadémiárú i möhetünk! Oszt aztat is akari, hogy mindön pulya járjon iskolába! Aztat akari, hogy annyi fehír csávó járjon oda, hogy a mi okos kis purgyéink né férjenek oda! Megyünk az obocmannhó mög a sólyomhoz mög a mohácsi jányhoz
  Straszburgba! Ekkora kirekesztést mög dikrinimációt! Hun él ez a gádzso? Dögöjjön mög!!!”
 • 14. raffy2 2008. május 29. 20:38
  „hát igen,a sok ingyenélőnek még telik telefonra,de vajon ki adja rá a pénzt.igenis igaza van a polg.mester úrnak,és én is remélem,hogy sokan fognak így rendelkezni.ha másnak nem büdös a munka,akkor a segélyen élőknek se legyen az.(én úgy tudom,hogy negyedévente vagy havonta 15 napot kellene közmunkát végezniük.ha nem jól tudom javítsatok ki.nem tudom,de utána nézek).sok sikert kívánok a polg.mester úrnak.”
 • 13. Didi 2008. május 29. 20:06
  „Már 2 hét szabadság után is nagyon nehéz elkezdeni a munkát. Képzeljétek el azt a munkanélkülit, aki már 3 honapja nem dolgozik. Megszokja a kötetlenséget. Valami kis pénzt kap, a többit meg kötetlen munkával kiegésziti. Arany élet. Hülye lenne ha lekötné magát.”
 • 12. naca 2008. május 29. 20:05
  „Nagyon egyetértek a polgármesterrel, kitartást neki és kívánom, sokan kövessék a példáját. Éppen ideje lenne a szabályokon módosítani. A segély egy krízis helyzet áthidalásában kellene, hogy segítsen, de sokan életcélnak tartják az ebből való megélést. Hogy cserébe tegyenek valamit, arra már nem hajlandóak. Mi becsületesen dolgozunk, adózunk és ebből a pénzből tartják el a sok ingyenélőt. Tegyenek le valamit ők is asztalra, ha nem hajlandóak, magukra vessenek!”
 • 11. mindigatutit 2008. május 29. 15:02
  „indul a vonat indiába.”
 • 10. hehe 2008. május 29. 14:47
  „Kedves Martiné!
  Teljesen egyetértek Önnel abban, hogy aki amúgy becsületesen dolgozott annak egy alsóbbrendű munka már zavaró, DE

  1. Monok BAZ megyei település. kb 1700-1800 fő lakossal ahol csak kb 300-400 fő aktív kereső.
  A többi (többségében kisebbség) munkanélküli akik azért előtte is azok voltak merthát a segélyekből jobb élni mint kevesebb munkabérből meg még dolgozni is mellé.....

  2. A gyárakat azért (IS) zárták be mert a magyarországi termeléssel a duplájába kerül egy termék előállítás, mint máshol..... és hát a pénz beszél.....
  Persze azért a mezőgazdaságot és néhány tényleg jól jövedelmező céget direkt tettek tönkre, de hát ez a piaci verseny ... aki alkalmatlan az elbukik.... ÉS MI MAGYAROK ALKALMATLANOK VOLTUNK (VAGYUNK).

  Azért ne felejtük el a gyárakhoz hozzátartozott az ún. "üzemen belüli munkanélküliség" is...... ami hosszú távon csak a szocializmusban volt fenntartható az is hitelekből.....

  3 Ami aztán a legfontosabb:
  Amíg mi magyarok (mindenki aki itt él Magyarországon) nem állunk a sarkunkra és nem teszünk azért, hogy az ilyen korrupt gazember politikusaink eltűnjenek a sűllyesztőben .... addig sajnos minden marad így.....
  (hozzáteszem, hogy amíg az ország 3/4-e győzikeshow-n nevelkedik addig nincs mitől (ÉSZ) a sarkunkra állni....)”
 • 9. Horton 2008. május 29. 14:38
  „Lehet, hogy rosszúl tudom,de a munkanélküli segély, és a szociális segély között van némi különbség. Azon kívül a mai világban semmi nem jár ingyen!! Annyit kért a polgármester, hogy dolgozzanak egy pár napot a hónapból, amire ők felháborodtak. Miért???????? Örüljennek,hogy ezt is eddig kapták,a nagy büdös semmiért! Egy szónak is száz a vége: Egy fehér ember mindet elkövet, hogy dolgozhasson,és iskolába járassa gyerekeit!!!!!!!!! Kedves matriné! Nem azokról az emberekről beszéltünk,akik lehetettlen helyzetbe kerültek, és munkanélküli segélyen élnek 9+3 hónapig, hanem arról a monoki településen élőkről, akiknek esze ágába sincs dolgozni, és iskolába járatni a gyerekeiket, magyarul a CIGÁNYOKRÓL!”
 • 8. matriné 2008. május 29. 13:42
  „Kedves jogosan háborgók! Belegondoltak, hogy a munkanélküliek zöme dolgozó volt és becsületesen dolgozott is mig ki nem rugták Őket?
  Vajon azért miért nem háborognak, hogy ez az ország, s városaink vezetése miért engedte szétveretni az üzemeket gyárakat? Főleg amelyek igen is jól és a szükséges termékeket termelték? Sőt jól el is lehettet adni külföldre! Miért nem a termékeinket adták el a külföldi tőkéseknek Miért a termelő üzemeinket gyárainkat? Hisz tudtató volt, hogy emberek családok ekezrei mennek tönkre a gazemberségek miatt! Miért nem mondatják le posztjukról a mukahely teremtésre alkalmatlan egyéneket? Őnöknek, ha az ilyen emberek megszünne a munkiaviszonyuk vajon Önök kimennének kutya- szart szedni szakmával, diplomával a kezükbe? Csupán ezért mert egyeseknek ez a hobbijuk,hogy elnek a rájukbizott hatalommal? Viszont a munkahely teremtéshez nem értenek.”
 • 7. Egy hozzászóló 2008. május 29. 13:28
  „Matriné akkor tartsd el őket,ne a mi adónkból tartsák el ezt a hitvány népséget amúgy is elég szépen köszönik meg,hogy eltartjuk őket! Ha nem tetszik nekik a munka takarodjanak vissza ahonnan jöttek! Remélem egyre többen cselekednek majd így és végre megoldódna ez a probléma! LEGYEN MONOK POLGÁRMESTERE A MINISZTERELNÖK! :))”
 • 6. Nouri 2008. május 29. 13:04
  „tökéletesen igaza van a polgármesternek! ilyen szemléletű politikusokra lenne szüksége az országnak!”
 • 5. Firedog 2008. május 29. 12:39
  „Végre egy igazi tökös ember!
  Hozzátenném: aki munkanélkülivé vált, és már segélyre sem jogosult, annak KÖTELEZŐ legyen MUNKÁT adni, hogy 1. megélhesse lopás, rablás nélkül 2. valamilyen szinten megtarthassa az önbecsülését. 3-4 hónap után TÖNKREMEGY lelkileg az ember! A munkaügyi központoknak nevezett gyűjtőhelyek ugyanis tökéletesn alkalmatlanok a munkábaállás segítésére! Sokszor voltam munkanélküli, tudom, milyen rettenetes nehéz melót találni, a segély lejárta után meg a család nyakán élősködni! Szívesen eljártam volna akár levelet is söprögetni (diplomával) csak valami értelmes tevékenységem legyen az otthoni, válaszlevelekre való várás, gubbasztás helyett!

  EZT vajon mikor fogja bármelyik kedves politikus is forszírozni?!”
 • 4. mindigatutit 2008. május 29. 12:07
  „Miről beszélsz matriné.az én adóforintjaimat ne osztogassák a sok rohadt ingyenélőnek!!!a 180ember kb.40család vagy még kevesebb ez minimum 1milla évenként!!!más meg hazavisz 70000 x 12 840e-et munkával.hol itt az igazság!!!a qva anyjukat,azt”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldre tartanak a magyar mélyépítők

Válságba kerültek a magyarországi mélyépítő cégek, elsősorban azért, mert az elmúlt időszakban nem… Tovább olvasom