Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: pedagógusállásokat veszélyeztet a kormány

Az MSZP szerint a szakképzésben dolgozó pedagógusok negyede elveszítheti az állását és európai uniós támogatások is veszélybe kerülnek, ha életbe lép a kormány szakképzési koncepciója.
Sós Tamás országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzetben a múlt héten megjelent írásra hivatkozva azt mondta: a kormány 20 százalékkal csökkentené a szakképzésre szánt forrásokat.

A lap egyebek mellett azt írta: a több mint 700 szakképző iskolát alig félszáz központi intézménybe, térségi integrált szakképző központba olvasztják be, így kiszűrhetővé válnak a párhuzamos képzések, és bezárhatók a jórészt üres iskolák. A Magyar Nemzet birtokába jutott koncepció alapján a képzés hatékonyabb és olcsóbb lesz, az osztálylétszámok nőnek, míg a tanárok száma 26 százalékkal csökken.

Az MSZP-s képviselő szerint a javaslat megalapozatlan, tele van ellentmondásokkal és nem egyeztették a szakmai szervezetekkel. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy kezdjen párbeszédet az érintettekkel a szakképzési rendszer átalakításáról.

A részletekről szólva kifejtette: az eltérő szakmákat oktató intézmények összevonása nem hoz megtakarítást, viszont rontja az intézmények hatékonyságát, a kényszerű utazás pedig többletterhet jelent a diákoknak és a tanároknak.

Sós Tamás azt is fölvetette, hogy mivel a koncepció az egységes fenntartói rendszerben működő holland szakképzési modell meghonosítását tervezi, ez akár államosítást is jelenthet. Véleménye szerint ráadásul az átszervezés veszélyezteti a futó és lezárult pályázatokat, így több mint tízmilliárd forint értékű uniós támogatás sorsa válik bizonytalanná.

Kifogásolta továbbá, hogy a kormány a tervek szerint csökkentené a közismereti tárgyak óraszámát a szakképzésben.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2011. augusztus 22. 19:51
    „Sőt már el is kezdődött! Ajkán küldtek el nehány fideszes tanárt. Szóval az mszp megmondta: pedagógusok veszélyben! S lám....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: azonnali tárgyalásokat a gazdasági válság kezelésre

Az LMP szerint a megbukott egykulcsos szja visszavonására és válságkezelési csomagra van szükség.
Tovább olvasom