Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Napelem az újbudai önkormányzat épületének tetején

Napelemeket szereltek az újbudai önkormányzat tetejére, melyeket csütörtökön adott át Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Molnár Gyula polgármesternek és Lakos Imre alpolgármesternek. A zöld tárca vezetője szerint a berendezés 27 tonnával csökkenti évente a szén-dioxid kibocsátást.
A napenergia felhasználás területén úttörőnek nevezte az újbudai önkormányzatot Fodor Gábor. A hivatal épületének tetején az eddigi legnagyobb felületű napelemes energiafelhasználási rendszert alakították ki - mondta. Fodor Gábor hangsúlyozta: a berendezés évente 27 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, ami nagy eredmény.

Ezt a példát akarják mindenki elé állítani, hogy a megújuló energiák részarányát kell növelni - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek a környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: nemcsak azért, mert az Európai Bizottság döntése értelmében az elkövetkező években a jelenlegi 4 százalékról 13 százaléka kell növelni, hanem a meggyőződésük is ez.

A csütörtökön átadott napelem a XI. kerületi önkormányzatnál elősegíti a fűtést és a hűtést is. A légkondícionálóra is kevebb szükség lesz, mert a naperőművet úgy alakították ki a tetőn, hogy 5-10 százalékkal csökkenti a hűtési igényt. Fodor Gábor hozzátette: 8 év alatt térül meg a beruházási költség, tehát 8 év után jeletős megtakarítást termelnek a napelemek.

Lakos Imre alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: körülbelül 25 millió forintos beruházásról van szó, a berendezésre 20 év garanciát vállalt a kivitelező. A napelemek a polgármesteri hivatal tetejének egészét lefedik, így naperőműként funkcionál majd. Az önkormányzat energiafelhasználásának egyébként 30-50 százalékát tudják majd fedezni a megújuló energiaforrással. A felesleges energiát visszatáplálják majd a rendszerbe, értékesítésre kerül - ennek részletei azonban még nem kidolgozottak - tette hozzá.

A zöld tárca vezetője arról is beszélt, hogy 110 milliárd forint áll majd rendelkezésre az uniós fejlesztési pénzekből a megújuló energiák részarányának növelésére az elkövetkezendő években. Létrehoztak egy Zöld Beruházási rendszert is, aminek a lényege, hogy kyotói kvótánk értékesítéséből befolyt összeget kizárólag a környezettudatos technológiák és a széd-dioxid kibocsátás csökkentésére lehet fordítani. Azaz akár a mostanihoz hasonló beruházásokra. Az, hogy ez mennyi pénzt jelent nem tudni, de milliárdos összegről van szó. Továbbá 14 milliárd forint áll rendelkezésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatokra is - fejtette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem ciki a cigi: egyre több magyar kamasz dohányzik

Egyre több a dohányos a magyar kamaszok között, ráadásul majdnem ugyanannyi lány gyújt rá naponta,… Tovább olvasom