Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem kell adózni a dunaújvárosi nyugdíjasoknak

Nem kell adózni a dunaújvárosi nyugdíjasoknak az év végi ötezer forintos önkormányzati támogatás után.
A polgármesteri hivatal közleményben tudatta az idős emberekkel, hogy a helyi szociális rendelet módosításával mentesülhetnek az adóbevallás és adókötelezettség alól. A héten tiltakozást váltott ki a város 13 ezer nyugdíjasánál, hogy adózniuk kell a támogatás után.

A polgármester talált egy olyan szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok szabadon változtathassák a rászorultságot. Utólag most ennek megfelelően módosítják a szociális rendeletüket. A szociális irodán megkezdték az előkészületeket. Most folynak az egyeztetések, várhatóan a február 12-i ülésen dönt róla a közgyűlés, vagy rendkívüli ülést hívnak össze - tudta meg a Független Hírügynökség Tóth Istvántól, Dunaújváros főjegyzőjétől.

Fideszes képviselő javaslatára a város összes, 13 ezer nyugdíjasa kapott ötezer forintos támogatást a múlt év végén. Mivel az nem volt jövedelemhatárhoz kötve, nem minősült segélynek, hanem adóköteles jövedelemnek.

900 forintot kellett volna fizetni azoknak, akiknek az éves jövedelme 1.7 millió forintnál kevesebb, azoknak pedig, akiknek ennél több 1800 forintot. A nyugdíjasok többségének könyvelőt kellett volna fogadni az adóbevallás elkészítéséhez. Az adminisztráció pedig öt-tízezer forintnál is többe kerülhet. Sokan visszafizették volna a pénzt, de már hiába tették volna, mivel a támogatás múlt évi jövedelemnek számít. A város korábban még azt tervezte, hogy fogad egy könyvelőt, aki ingyen elkészíti az adminisztrációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott az APEH egyik operatív ellenőre és volt kollégája

Újabb két APEH revizor ellen indult eljárás: egyiküket hivatali befolyással üzérkedéssel, társát… Tovább olvasom