Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nyitnak az első Aldi diszkontok - át fog rendeződni a piac

Csütörtökön nyitja meg első öt magyarországi boltját az európai élelmiszerdiszkont-kereskedelem egyik legagresszívabb óriása, a német Aldi.
Az úgynevezett kemény diszkont kategóriába tartozó cégnek 7 ezer üzlete van a kontinensen, legnagyobb konkurrense a három és féle Magyarországon is jelen lévő Lidl. A harc azonban nem feltétlenül a rendkívül alacsony áraival, saját márkás termékeivel és viszonylag szűk áruválasztékával operáló két vállalat között fog zajlani Magyarországon. A piac bizonyosan alaposan átrendeződik néhány éven belül.

Öt vidéki városban, nagyobb részt megyeszékhelyeken nyit elsőként az Aldi, s piaci információk szerint további körülbelül 25 üzlete van nyitásközeli állapotban. A magyarországi megjelenést évek óta fontolgatták, s először az dőlt el, hogy nem ausztriai leányukon, a Hoferen, hanem az egyik németországi központon, az Aldi Südön (Dél) keresztül lépnek magyar földre.

A kiskereskedelmi piac Magyarországon telített, az Aldi csak a többiek rovására terjeszkedhet. Mindeközben a konszolidáció, a tőkekoncentráció már javában zajlik. Ennek legutóbbi állomása volt, amikor pár hónapja bejelentették, hogy 204 boltja mellé a Spar megveszi a Plus 172 üzletét, amellyel forgalom alapján a negyedik helyre lép előre.

A magyar kiskereskedelmi piacot a Tesco uralja, valamivel több, mint 120 hiper- és szupermarketjével 2007-ben 550 milliárd forgalmat ért el. Érdekes, hogy az utána következő CBA-lánc 3 ezer boltjában fordult meg 520 milliárd, az ötezernél is több egységet üzemeltető Coop pedig 440 milliárd bevételt ért el. Tavaly a negyedik helyezett volt a Reál-hálózat, amely 330 milliárd forgalmat bonyolított 2300 üzletében. A Reál elé vág be a Spar-Plus közel 400 milliárdos 2007-es bevétellel.

Sokan attól félnek, hogy a független kisboltok fognak áldozatul esni az Aldi terjeszkedésének. Mások - így a GfK hungária szakértői - szerint azonban ez egyáltalán nem biztos. E kis üzletek aránya a napi fogyasztásicikk-kereskedelemben ugyanis stabilizálódni látszik. 2003 és 2004 között elszenvedtek egy nagy zuhanást, 21-ről 17 százalékra csökkent részesedésük, attól kezdve azonban 15 százalékon állapodtak meg. Annak ellenére, hogy 2005 elejétől agresszíven terjeszkedik az Aldi-vetélytárs Lidl, amelynek mostanra 90-re nőtt bolthálózata, a Nielsen piackutató becslése szerint 124 milliárdos forgalmat érve el.

Sokkal valószínűbb, hogy a beszerzési társulásként működő CBA-Coop-Reál-hármas egységei közül fognak sokan elhullani a küzdelemben. Ezek az üzletek ugyanis jellemzően semmilyen tulajdoni kapcsolatban sincsenek sem egymással, sem a "névadó" vállalkozással, egymástól függetlenül működnek, csupán a nagy számú üzlet adta előnyt használják ki beszerzéseik során. Az üzletek száma és a bevétel összehasonlítása is alátámasztja azt, hogy ezek a hálózatok nagyságrenddel kisebb forgalmat bonyolítanak egységenként. A rosszabb hatékonyság valószínűsíthető oka a gyengébb tőkeellátottság.

Az Aldi célja sem lehet más, mint versenytársaié: minél rövidebb idő alatt minél több diszkontot forgalomba állítani. Soha meg nem erősített hírek szerint az Aldi távlati célja 400 bolt nyitása. Ez azonban csak akkor lenne lehetséges, ha a jelenlegi 14-15 nagy lánc körülbelül kétharmadát megvásárolná, vagy a beszerzési társulásoktól sikerülne ekkora mennyiségben egységeket megszerezni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Surányi Erzsébet 2008. április 19. 17:19
  „Szerintem sokkal szegényebbek vagyunk annál hogy ennyi szemetet megvegyünk! Talán egyszer majd rájönnek az emberek, hogy ezek a nagy multi cégek mennyi hitvány áruval vágják át a fejüket! Az olcsó olyan is, de van hogy még a drága is! Kis boltban legalább kedves kiszolkgálást kapsz! szólnak hozzád, meghallgatnak, megismernek ,,,,ja és KÖSZÖNNEK!!”
 • 37. Ildi.co 2008. április 17. 09:30
  „Én a LIDL-ben dolgozom, és egyre több magyar árut árusaítunk, bővül az áruválasztékunk, és kopnak a német cikkek. Ennek a multinak köszönhetem, h van munkám, meg rajtam kívül, mé húsz ember, valamint a románoknak. Ha ők nem járnának át naponta ezrével, nem lenne a forgalmunk fele ilyen jó sem. T.: Ildi”
 • 36. Gregusné Dobos Erika 2008. április 17. 08:30
  „Baján mikor lesz Aldi?”
 • 35. todoer 2008. április 17. 08:05
  „Kedves hozzászólók ! Lehet szidni a multkban vásároló,külföldieket támogató vásárlókat de ez csak az élelmiszer . Aki szerint hazaáruló aki nem magyar terméket vásárol , az ugye nem veszi fel a márkás ruhát hanem abból is csak a magyart veszi.Én pl zokniban csak egy magyar vállalkozó termékét veszem és nem a piaci árustól aki egyébként a kínai piacon szerzi be . Az autó vásárlással nem a multikat támogatom.Majd a vásárló,a verseny eldönti ki marad talpon,ez a kapitalizmus .Egy kisboltnak nem kell a multikkal konkurálni, nem kell 8 féle mosóport tartani,mert a nagybevásárlást úgysem ott végzi a vásásrlók többsége de friss tejtermékért, jó minőségű pékáruért naponta bemegy .”
 • 34. m 2008. április 17. 01:03
  „Szerintem ez mindent elmond....:)

  N.P.-t idézném:
  "Az egyik ismerősöm szerint aki nem magyar baromfit vesz az látens hazaáruló. Neki egyébként csirkefarmja van. Akkor amikor a farmot építette ukrán cementet vett "mer az ócsóbb".”
 • 33. Jóskabá 2008. április 16. 20:50
  „29. Irén anyám Te minek olvasol itt, ne rinnyyáááájááááá mááááá. Ha valóban három ingatlanod van és ilyenekkel foglalkozol, akkor foglalkoztass magyar embereket ne feketén, bejelentés nélkül és persze te se minimálbérrel legyél bejelentve, mint a sokszemétmilliárdos, aki riinnyáááááál és ilyenkor pofázik és persze szintén az igénytelen műanyagot zabálja.
  Szóval, ALDI... ha jó az anyag meg kell venni. A Lidl-t is szidják mint atom.. oersz, mert Pilos tejet árul, amit a Sole csinál... aki egyébként külföldi tökés... miről dumálunk már megint?”
 • 32. franzis 2008. április 16. 20:35
  „Sziasztok, en NO- ban elek. itt nincsen Tesco, csak nemet cegek - Lidl, Plus stb. Az hogy nagy a valasztek, az jo, bar en nem mindig a legolcsobbat veszem, fontos hogy valahogy izlelödjön is a dolog, De ha az ember odafigyel, lehet jo dolgokat vasarolni, mindegyiknel. Elöször
  gondolld meg, kell e neked ez, amit vasarolni karsz, mert hogy olcso, az meg nem azt jelenti, hogy szüksged van ra. A nagy hianygazdal - kodasi evek elmultak, nem kell ezekre a cegegre haargudni, csak cel-
  lal kell, es ha lehet akkor magyar termeket vasarolni! A piac majd eldönti, melyik a jobb, ez a vevö hatarozza meg majd a vasarlasaval”
 • 31. kisbuta 2008. április 16. 20:13
  „Mi az, hogy "három és féle Magyarországon"???, vagy a másik: a leányukon keresztül(?!) lépnek magyar földre??? Mi volt az az 520 milliárd ami megfordult??? Vevő? Forint? NÉZZÉTEK MÁMMEG VAZZE, MIJAFENÉRŰL ÍRTOK HEEE!!! TUGGYA MÁ AZ A BUNKÓ PARASZT IS MINT ÉN, HAMÁ ANNAK NÉSZTÖK!!!”
 • 30. sevenof9 2008. április 16. 19:49
  „itt az a poen,hogy egy viszonylag fuggetlen mezogazdasagot (a nagyuzemi stuktura es a hihetetlen alacsony minoseg eladhatosaga miatt eleg sok nyavajaval kuzdott) bevittunk az EUba lenyeges erdekvedelem nelkul. Az EU regi tagallamai hulyere keresik magukat a tamogatasokon,mig nalunk bajnai es tsa zrt nem tudja meg az 1700 milliardos kozopot sem elosztani.

  Magyarorszag a vas es acel orszaga- lett volna. Nem jott be.

  Van ket folyonk, nagy magyarjaink miatt hulyere szabalyozva. Engedjuk el oket, csinaljuk meg a regi fokgazdalkodast. Tisztitsuk meg a folyokat a bejovetelnel,hasznaljuk oket ontozesre, csinaljuk meg a gm es vegyszermentes biomagyarorszag kertet. vagy ez nem erdeke a zsidotokenek? vagy akkor a szar holland paradicsom eladhatatlan lenne?”
 • 29. Géczi Irén Eszter 2008. április 16. 18:55
  „Örülök az Új Versenytársnak Németországból ismerem, jó ár, megbízható minőség!

  Én Kecskemét-Szeged és Kiskunmajsán is lakom, de az utóbbi helyen brutális a drágaság.
  A város központjában 1200m2-n 3 db. több funkciós kialakításra alkalmas ingatlanom van, amit felajánlok megvételre az Albi sikeres terjeszkedése érdekében!

  Eszter”
 • 28. perec 2008. április 16. 18:41
  „Eljen a nagy valasztek!
  Aldi, Lidl, Tesco, Cora, Coop, Penny stb. Milyen csodalatosan jo, hogy en dönthetem el, hogy hol akarok vasarolni!”
 • 27. N.P. 2008. április 16. 18:34
  „Az egyik ismerősöm szerint aki nem magyar baromfit vesz az látens hazaáruló. Neki egyébként csirkefarmja van. Akkor amikor a farmot építette ukrán cementet vett "mer az ócsóbb".”
 • 26. pan.cser 2008. április 16. 17:57
  „Minden új áruháznak örülni kell. Magyar vagy nem magyar árú egyremegy. azt veszem amelyik tetszik és ízlik. Van amikor a magyar van amikor más, mikor hogy. A magyar üzletláncok jó része koszos, nincs szalag a pénztárnál, miért járjak oda? A koszért meg a zsíros felvágottért? Nem kedves nacinalisták ez nem megyen, magatok is a oda mentek ahol jobban érzitek magatokat. A TESCO-ban ismernek a pénztérosok, gyakran beszélgetek velük, a Lidl-ben szintén. Milyen lesz az ALDI? Majd meglátjuk. Ha tetszik gyakran megyek, ha kevésbé akkor ritkán. Aki ellenzi a sok áruházat az begyepesedett, kommunista, nacionlista, szemellenzős fószer. Szabadság van mindenki oda megy ahova akar, azt szeret akit akar, lelke rajta. Én mindenesetre megkeresem a nagy választékból azokat a termékeket amelyek kedvemre valók. És örülök az Aldinak!”
 • 25. waterbear. 2008. április 16. 17:54
  „Szép ez a hazafias önérzet.... de aki erre hivatkozik, vajon tudja-e abból a szemszögből nézni, amiből ezt a rokkantnyugdíjas és a csirke farhátat vásárló, a munkába belerokkant nyugdíjas teszi.
  Édesanyám hármónkat nevelt fel, 6 évig élvezhette a 23-27000Ft-os rokkant nyugdíját... két évvel ezelőttig.
  És sajnos mára ehhez a réteghez hozzá kell számolni a minimálbérből élőket is...
  A magyar termékek támogatásának is vannak feltételei, mégpedig a megfizethetőség... ami egyre ritkább.
  A Lidl és az ALDI is egyfajta menekülési útvonal a kispénzűeknek az éhenhalás elől... Szégyen, de ez van...
  Na most jöhetnek a sziklák, kövek...de szólok előre, mára azt is kilóra adják, és import termék:-)))”
 • 24. pityesz 2008. április 16. 17:47
  „a Bocit Bulgáriában és még sorolhatnánk..

  zetor azért mert más boltban még nem láttad lehethogy ott is igy dolgoznak..”
 • 23. sevenof9 2008. április 16. 17:41
  „meg szerencse,hogy van magyarorszagon szemet-ujrafelhasznalas. ezt az ujrafelhasznalt hulladekot a tesco,aldi es lidl aruljak. tehat mindenkepp jot tesztek a kornyezetnek,ha ott vasaroltok,plusz hamarabb megszabadulunk az arerzekeny (es mentalisan kihivasokkal kuszkodo) nepretegektol. hajra magyarok!”
 • 22. pityesz 2008. április 16. 17:31
  „nem tudom..
  én pl ott és azt vásárolok ahol a pénzemért kapok vm pluszt is(pl nyereményjáték sorsolt v azonnali ajándékért)és igy duplán jol járok.:))
  a diszkontok nem erről hiresek (de pl a penny már kezdi behozni a lemaradást,és igen sok magyar árut kaphatni..)”
 • 21. Molnár Krisz 2008. április 16. 17:23
  „Persze, támogassuk a magyar termékeket!!! Azért, mert magyarok gyártják, és a mi kis országunk lakóinak ad munkát az előállításuk. A Bakony camamber-t Csehországban gyártják. (a csomagolásán olvastam) Na?!!”
 • 20. zetor1 2008. április 16. 17:10
  „N.P.
  Van nemzetisége: zsidó.

  A Kossuth L. sgt.-on van egy cba bolt a Föltámadás u. sarkán. Kb. 2 évvel
  ezelőtt este, zárás előtt nem sokkal szerettem volna parizert venni (igen azt, mert megkívántam na!) és ahogy állok a hentes pult előtt egy 50-es éveiben járó eladó belülről cif ablakmosót fujdogált egykedvűen az üvegre, amiből persze jutott bőségesen a felvágottakra is. Ez volt az utolsó alkalom, hogy oda betettem a lábam.”
 • 19. NóraNóra 2008. április 16. 17:00
  „Hát nem tudom Cyt, de én inkább a Lidl-be járok élelmiszerért, mint a Reálba, vagy Cba-ba, vagy Coop-ba. Szerintem most a Lidl árulja a legjobb minőségű élelmiszereket (meg még esetleg a Spar), ráadásul olcsóbb is. A Reál, Cba és Coop az én szememben egy szinten van a Tesco-val, csak éppen drágaságban szárnyalják túl.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lorem ipsum dolor sit amet 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Phasellus semper blandit eros. Tovább olvasom