Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Önkénteseket toborzott a nagykanizsai kórház

Önkéntesek segítik a nővérek munkáját a nagykanizsai kórházban, mert a szakápolók túlterheltek. Arra már nincs idejük, hogy hosszasan beszélgessenek a betegekkel, vagy sétálni kísérjék őket, pedig sokan igényelnének ilyen jellegű gondoskodást is.
Az önkéntesek egyelőre 11-en vannak, és teljesen ingyen dolgoznak a szabadidejükben.

A rózsaszín köpenyes önkéntesek vizsgálatokra kísérik a betegeket, ágyaznak, segítenek az étkezésnél és a tisztálkodásnál. A munkájukra óriási szüksége van. Egyrészt szeretik őket a betegek, mert a kórházi tartózkodásukat kellemesebbé teszik. Másrészt tehermentesítik a szakápolókat - mondta Marton Ferencné ápolási igazgató.

"Nagyon sokat kapok a betegektől. Én is adok valamit, és ezért cserében a mosolyukat kapom, a kedvességüket, a szeretetüket" - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Szántó Gáborné, aki az elsők között jelentkezett a nagykanizsai kórház toborzó hirdetésére.

A nagykanizsai kórházban most még csak két osztályon, idővel viszont mindegyiken dolgoznak majd önkéntesek. Rövid tanfolyam után a jelentkezőknek vizsgát kell tenniük, és szakemberek választanak közülük, mert a munkával járó lelki teher elviselésére nem mindenki alkalmas.

Az önkéntes kórházi munka Nyugat-Európában teljesen megszokott. Magyarországon egyelőre csak a fővárosban, és néhány vidéki kórházban jellemző. A Kanizsai Dorottya Kórházban a Kórházi Önkéntes Szolgálat Alapítvány támogatja a programot.

Olvasóink írták

  • 2. che 2008. augusztus 03. 17:29
    „Tönkretett egészségügy, önkéntesek őszíne elismerésem !!! Már csak az következik : gyógyítsd magad tanfolyam (persze fizetős)..."Nyugaton" már bevett szokás - jó duma- csak a körülmények és az éleszinvonal 1 kicsit más.”
  • 1. Mil 2008. augusztus 03. 15:51
    „Minden megbecsülésem övék. Nem sok ilyen ember van az tuti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás alakult ki a Hungaroringre vezető utakon

Torlódás alakult ki vasárnap kora délutánra a Hungaroringre vezető utakon. Az M3-as autópálya és a… Tovább olvasom