Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ötven éve végezték ki Nagy Imrét és vádlott-társait

Pontosan ötven éve került sor Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnöke és vádlott-társainak kivégzésére. Budapesten vasárnap zsúfolt teremben hallgatták végig az ítélet hangfelvételét. Hétfő délelőtt koszorúztak a miniszterelnök szobránál, az Országház épületét ismét kordonokkal vették körül.
Közjogi méltóságok, politikusok, Nagy Imre családjának tagjai és kortársak koszorúzták meg hétfőn kora délelőtt az 50 éve kivégzett miniszterelnök szobrát Budapesten, a Vértanúk terén.

Előszor a közjogi méltóságok, Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke lépett az emlékműhoz. A kormányt Kiss Péter kancelláriaminiszter képviselte.

Ezután Nagy Imre családjának tagjai, köztük unokája, Jánosi Katalin helyezett el koszorút, majd kortársak és politikusok helyezték el az emlékezés virágait.

A megemlékezésen ott volt többek között Hiller István oktatási, Gyenesei István önkormányzati és Szűcs Erika szociális miniszter. Boros Péter volt kormányfő is részt vett az eseményen. A parlamenti frakciók közül az MDF-et Herényi Károly, az MSZP-t Lendvai Ildikó képviselte. A Fidesztől, a KDNP-től és az SZDSZ-től viszont senki sem volt ott. Az ünnepséget incidens nem zavarta meg.

Az 56-os emlékművet is megkoszorúzták

Katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg az 56-os emlékművet Budapesten, az 56-osok terén. A rövid emlékműsor után először a közjogi méltóságok helyeztek el koszorút: Sólyom László államfő, Lomnici Zoltán főbíró, és Bihari Mihály az Alkotmánybíróság elnöke.

Az Országgyűlést Mandur László alelnök, a kormányt pedig Kiss Péter kancelláriaminiszter képviselte. Koszorút helyeztek el az 56-os vértanúk családjainak képviselői, politikusok, az 56-os szervezetek, valamint az ifjúság képviseletében a Nagy Imre Általános Művelődési Központ diákjai. Komolyabb incidens ezt a megemlékezést sem zavarta meg, két-három ellentüntető megjelent ugyan a tér Belváros felőli oldalán, de ők később el is mentek, miután a rendőrök igazoltatták őket.

Fokozott ellenőrzés, kordon az Országház körül

Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el már éjféltől egész napra. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök - főként a központi ünnepségek helyszínének közelében - igazoltatnak, átvizsgálják a ruhákat és autókat a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják. Az egész napos akció célja, hogy megelőzzék a közbiztonságra veszélyes történéseket. Az Országház épületét ismét kordonokkal vették körül.

Nagy Imre síremléke
Nagy Imre síremléke.

Sólyom László szombaton emlékezett meg Nagy Imre történelmi nagyságáról


Nagy Imre történelmi nagysága azon alapul, hogy nem mondta ki a Kádárt legitimáló mondatot, inkább meghalt - mondta szombati beszédében az államfő. Sólyom László szerint 1989. június 16-a, vagyis a mártír miniszterelnök újratemetése volt a rendszerváltás kulcsa. Ezen a napon nyerte el értelmét és igazolását Nagy Imre áldozata - fogalmazott a köztársasági elnök.

Az államfő szerint az 1956-os forradalomhoz való hűség azon áll vagy bukik, hogy engedjük-e összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előttivel. Aki a forradalommal és Kádárral is fenn akarja tartani a folyamatosságot, az nem ünnepelhet tiszta lelkiismerettel. Sólyom László szerint szükség van arra a szilárd erkölcsi mércére, amely nem teszi lehetővé, hogy olyan ember kapjon állami kitüntetést, akinek köze volt Nagy Imre és társai elítéléséhez.

Forradalomtól a rehabilitációig

Nagy Imre, aki 1956. október 24. és november 4. között állt a kormány élén, egyfelől igyekezett a felkelők célkitűzéseit elfogadtatni a kommunista párt vezetésével, de igyekezett mérsékelni is az általa túlzónak tartott követeléseket. Fellépett a szovjet csapatok távozásáért, deklarálta a többpártrendszer bevezetését, majd november 1-jén Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből és az ország semlegességét.

November 4-én hajnalban drámai rádióbeszédben jelentette be a szovjet inváziót, majd több társával a jugoszláv követségen kért menedékjogot. November 22-én Kádár János menlevelével elhagyták a követséget, de ezután a szovjetek őrizetbe vették őket, majd a romániai Snagovban "házi őrizetbe", fogságba kerültek. A tisztségéről lemondani nem hajlandó Nagy Imre nem egyezkedett az új rendszerrel.

Nagy Imre
Nagy Imre.

1957 áprilisában hozták Budapestre, ahol 1958. február 6-án, a nyilvánosság teljes kizárásával bíróság elé állították. A vádlottakkal - Nagy Imre, Donáth Ferenc, Gimes Miklós, Tildy Zoltán, Maléter Pál, Kopácsi Sándor, Király Béla, Szilágyi József, Jánosi Ferenc, Vásárhelyi Miklós - szemben a vádpontok a következők voltak: a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése, hazaárulás, a szocialista államrenddel szembeni fellépés, ellenséges politikai csoportosulás létrehozása. A zárt tárgyalás ellen Nagy Imre tiltakozott, de ezt a bíró, Vida Ferenc elutasította.

A minden együttműködést megtagadó, nyílt tárgyalást követelő Szilágyi József ügyét elkülönítették és 1958. április 22-én halálra ítélték, két nappal később kivégezték. Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere a börtönben éhségsztrájkba kezdett és 1957 végén máig tisztázatlan körülmények között meghalt.

A többi vádlott pere június 9-én folytatódott. Június 15-én a Legfelsőbb Bíróság Vida Ferenc vezette Népbírósági Tanácsa Nagy Imrét halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. Donáth Ferencet, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának volt tagját 12 évi börtönre, Gimes Miklós újságírót halálra, Tildy Zoltán volt köztársasági elnököt, a Nagy Imre kormány államminiszterét 6 évi börtönre, Maléter Pál honvédelmi minisztert halálra, Kopácsi Sándort, a nemzetőrség helyettes parancsnokát életfogytiglani börtönre, Jánosi Ferencet 8 évi, Vásárhelyi Miklóst, a kormány sajtófőnökét 5 évi börtönre ítélték.

Másnap hajnalban a Gyűjtőfogház udvarán kivégezték Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst, a holttesteket előbb a börtön udvarán földelték el, majd 1961-ben az Új Köztemető 301-es parcellájának egyik jeltelen sírjába temették, a nyilvántartásba hamis neveket jegyeztek be.Nagy Imre újratemetése 1989. július 16.: Orbán Viktor

A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg, Nagy Imre és társainak 1989. június 16-i újratemetése a rendszerváltás jelképes eseménye lett. Nagy Imrét, Gimest, Losonczyt, Malétert és Szilágyit 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól - foglalja össze az eseményeket a Múlt-kor történelmi portál.

Zsúfolt terem hallgatta végig vasárnap az ítélet hangfelvételét

Lejátszották a Nagy Imre-perben éppen ötven éve hozott ítéletek hangfelvételét; vasárnap Budapesten, a zsúfolásig telt Centrális Galériában az volt hallható, amint Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót halálra ítélték.

A per többi vádlottját, Kopácsi Sándort, a nemzetőrség helyettes vezetőjét életfogytiglani, Donáth Ferenc szocialista politikust 12 évi, Jánosi Ferencet, Nagy Imre vejét 8 évi, Tildy Zoltánt, Nagy Imre államminiszterét 6 évi, Vásárhelyi Miklóst, Nagy Imre sajtófőnökét 5 évi börtönbüntetésre ítélték. A népbírósági tanács vagyonvesztésre is ítélte a vádlottakat, és az életben maradókat nyolc-tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Nagy Imre és társai az ítélethirdetéskor
Nagy Imre és társai az ítélethirdetéskor

Vida Ferenc, a tanács elnöke a hangfelvételek tanúsága szerint azt hangsúlyozta, hogy a vádlottak mindegyikét, igaz különböző mértékben, de bűnösnek találta a népi demokrácia megdöntését célzó szervezkedés vezetésében vagy a szervezkedésben való részvételben, illetve összeesküvésben, Maléter Pállal szemben pedig ezen kívül szerinte a kémkedés és a zendülés vádja is bebizonyosodott.

Nagy Imre az utolsó szó jogán azt mondta: "A halálos ítéletet a magam részéről igazságtalannak tartom (...), elfogadni nem tudom. Egyetlen vigaszom az (...), hogy a magyar nép és a nemzetközi munkásosztály felment a súlyos vádak alól, amelyekért nekem életemet kell áldoznom. Úgy érzem, eljön majd az idő, amikor igazságot lehet szolgáltatni az én ügyemben. Kegyelmet nem kérek. Úgy érzem súlyos tévedés, bírói tévedés áldozata vagyok." Maléter Pál és Gimes Miklós kegyelmet kért.

Nem biztos, hogy a szovjet pártvezetés is ennyire véres leszámolást akart

A Nagy Imre és társai ellen folytatott koncepciós pert a Szovjetunió vezetője, Nyikita Hruscsov kérte a kádári vezetéstől - mondta a MÚLT-KOR-nak Mink András történész, aki a per teljes hanganyaga e heti, vasárnap este záruló lejátszásának szervezője volt.

A per a nemzetközi viszonyok függvénye volt, leginkább a Szovjetunió és Jugoszlávia kapcsolata miatt, hiszen az ügynek volt jugoszláv szála is. A per akkor haladt előre, ha a két állam között nézeteltérés támadt, amikor pedig enyhülés következett be, akkor elakadtak a kihallgatások. Mink András szerint a tárgyalás forgatókönyvében meghatározó szerepe nem lehetett Kádár Jánosnak, igaz 1958 derekán igyekezett kihasználni a két ország közötti "mosolyszünetet", így kaphatott felhatalmazást a per befejezésére.

A per alatti törvénytelenségek közül Mink András kiemelte azt, hogy a vádlottak a vizsgálati szakaszban nem konzultálhattak ügyvédjeikkel, akiknek pár nap alatt kellett elolvasniuk a több ezer oldalas peranyagot. Törvénytelenség volt ezen kívül az, hogy nem elölről kezdték a tárgyalást, hanem a februári mintegy folytatásaként, valamint a zárt tárgyalás is sértette a vádlottak jogait.

Az sem volt jogszerű, hogy a vádlottak nem hallhatták egymás vallomásait, egyedül Nagy Imre - akivel a tárgyalás kezdődött - hallhatta összes társa megnyilvánulásait. Ugyanígy a törvénytelenség kategóriájába tartozott, hogy a pénteki tárgyalási napon elutasította a bíró a vádlottak bizonyítási indítványait, valamint az, hogy tanúkat csak a vád hozhatott a perbe. Különösen figyeltek arra, hogy az MSZMP akkori első titkárának, Kádár Jánosnak a szerepéről ne essék szó, mivel egy ideig ő is a forradalom ügye mellett állt - fejtette ki.

A perben azért hozhattak ilyen szigorú ítéleteket, mert a Kádár-rendszer konszolidációja megindult - folytatta Mink András -, ugyanakkor az már korántsem biztos szerinte, hogy a szovjet pártvezetés is ennyire véres leszámolást akart volna 1958-ban.

Forrás: Független Hírügynökség/MÚLT-KOR

Olvasóink írták

 • 16. Korrekt 2008. június 22. 10:34
  „magyarok 2008.06.19 07:58
  **************************************************

  ...ilyen szeélyre szokták mondani mint te, hogy rémhirterjesztö- államellenes-bomlasztó faszista....de én ezt nem mondom, csak azt, hogy Nagy Imre kommunista volt a maga klasszikus értelmében és tanúl az oszoknál is....az elvakúltságát belátta de már késön az utólsó napokban, addigra már annyira eluralkodott az anarchia-felfordulás, hogy tehetetlen volt a Maléterrel együtt, és ez a bünük, ha ezt bünnek lehet nevezni.

  Egyébként az nem nyugtalanit, hogy nem csak az a tetü Gyurcsány volt komcsi hanem a te vezired Orbán is, és még hozzá nem is kicsi (KISZ-tikár), és ez igaz...ez a jellemtelenség....komcsiból templomi egér és titeket uszit, UNDORITÓ”
 • 15. magyarok 2008. június 19. 07:58
  „Azt tudjátopk-e hogy a nagy Nagy Imre szovjet állampolgár volt és nekik kémkedett éveken át??? Azt hiszem erre bizonyiték is van...
  Úgyhogy egy szovjet kémből ne csináljunk már magyar hőst...”
 • 14. Korrekt 2008. június 18. 00:07
  „JAKAB ÚR!

  ..neked meg nagy zavar van az elmédben”
 • 13. Korrekt 2008. június 17. 20:47
  „matriné 2008.06.16 20:22
  reális 2008.06.16 20:46
  zimezum 2008.06.16 17:15
  hehe 2008.06.16 21:27 ....stb..


  ....ritka korlátólt és sötét emberek vagytok :)...

  Honnét tudjátok, hogy kicsoda a NAGYPAPA?
  Ha valaki azonnal nem üvölt kommunistát azonnal annak tituláljátok.

  ..az biztos, TI ROSSZABBAK VAGYTOK MINT A KOMCSIK, MÁR AHOGY ÉN VISSZAEMLÉKSZEM RÁJUK.

  ....csak a gyülölet, felfordulás és a bomlasztás érdekel bennetek:)

  HAJRÁ MAGYAROK:))”
 • 12. Jakab Janos 2008. június 16. 23:38
  „Na vegre egy cikk amelyik nem csak azt irja, hogy "Nagy Imre es tarsai". A "rendszervaltozas"-nak nevezett kommunista megujulas ota Csak igy lehetett ilvasni "...es tarsai". Azoknak nevuk volt, amit nem artana ha mindenki ismerne. Mar csak azert se mert ugyanolyan aljas kommunistak voltak mint Nagy Imre. Ugyanugy kioltottek a nyelvuket az akasztofan mint Nagy Imre. Igaz ok nem vettek resz az orosz car csaladjanak a lemeszarlasaban, a kitelepitesben, a padlaslesopresben, stb. De azert mindegyik volt akkora gazembert, hogy megerdemelte a kotelet.”
 • 11. hehe 2008. június 16. 21:27
  „Kommunista írtotta a kommunistát..... és akkor mi van? most is ezt csinálják, csak kevesebben halnak közűlük bele.....

  Szerintem akkor is - mint a történelemben mindig - az erősebb kutya baszott!!!

  Ilyen egyszerű az egész....

  Most meg ahelyett hogy arról vitáznánk, hogy mit csináltak 50 éve inkább arról kellene fórumokat összehozni, hogy mit kell most csinálnunk ahhoz, hogy ne haljunk bele a jelenünkbe....”
 • 10. reális 2008. június 16. 20:46
  „Jó lenne ha a Nagypapa és elvbarátai néhány kérdésre válaszolnának.
  1. Kik ítélték halálra Nagy Imrét?
  2. Kik végezték ki Nagy Imrét?
  3. Kik hallgattak Nagy Imréről 40 éven keresztül?
  4. Hogyan beszélnek ma ők és utódaik Nagy Imréről?”
 • 9. matriné 2008. június 16. 20:22
  „Nagyapáknak már csak múltja van és talán jelene is mig ki tudják fosztani egy darabig, de jövője az már nincs! Örizzék is az emlékeit mert ma már nem talál olyanembereket akik Magyarországon Demokráciát és Jogállamot képesek ebből a banánköztársaságból építeni! csupán nyálverő és képmutató politikusok uralják az országunk vezető posztjait! Persze, ha így meg tovább hamarosan ki lesz írva az Országházra, hogy "Gyarmatügyi Hivatal".”
 • 8. Nagypapa 2008. június 16. 20:00
  „Hozzászóló-társam!
  Méltatlan, amit műveltek a mártir Nagy Imre kivégzésének 50. évfordulóján. Ha csak ennyit tudtok a Forradalom és Szabadságharc történelmi részleteiről, inkább hallgassatok!”
 • 7. Horvath Ferenc 2008. június 16. 17:59
  „Gyurcsany aposa (Apro Antal) is a "jury" kozott volt es neki is resze volt a halal iteletben. Nemregiben Gyurcsany egy Koztarsagi Ermet akart adni Apro Antalnak. Miert nem mondjak meg ki volt a biro es kik voltak, nevszerint a jury-n, es hol vannak ezek a haza arulok most?!?”
 • 6. Balogh Gábor 2008. június 16. 17:35
  „Vajon miért bújnak kordon mögé a "megemlékezők"? Nagy Imre emelt fővel ment a bitófa alá , Ő nem félt , nem alkudott meg ! ! !
  bégé”
 • 5. zimezum 2008. június 16. 17:15
  „Ez a kormány lassan már 1 szimpla vasárnapra is kordont húz a parlament köré.
  Úgy érzik van miért fossanak.”
 • 4. Már csak gondolkozni kell... 2008. június 16. 13:40
  „Zinner Tibort történész elmondása szerint Vida Ferenc 1911-ben született Csongrádon, jómódú ügyvéd apa fiaként. Részt vett a cionista mozgalomban 1932-1933-ban, közben elvégezte a jogi akadémiát 1934-ben Szegeden, majd 1934-ben Tel-Avivba ment, ahol részt vett az ottani munkáspárt megalapításában. Magyarországon 1936-tól ügyvédjelöltként dolgozott, emellett az illegális kommunista mozgalomban is dolgozott. Ekkor vált ismertté "Tunisz" fedőnéven, mivel jellegzetes arabos külseje volt. 1942-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték illegális kommunista szervezkedésért.

  http://nol.hu/cikk/495652/”
 • 3. Hné 2008. június 16. 13:20
  „....." A Fidesztől, a KDNP-től és az SZDSZ-től viszont senki sem volt ott. "”
 • 2. kendermagos 2008. június 16. 13:05
  „nagy imrét felakasztották elvtársai. 46-ban ő terjesztette kormány elé a németek kitelepítéséről szóló előterjesztést, később padlássöprésügyi miniszter volt. felakasztása ugyannakkora tragédia, mint az egyesületeket szétverő rajk laci akasztása.”
 • 1. Cseter János 2008. június 16. 12:32
  „Ma is megfosztják az embereket a jogaiktól, annyi különbséggel, hogy ma nincs kivégzés, csupán kifosztás! A száraz guillotine alá küldés , az van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Political Capital: Ne a rendőrség döntsön a rendezvényekről

A Political Capital elemző intézet szerint a gyülekezési joggal kapcsolatos politikai vitákból ki… Tovább olvasom