Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Pintér: 1 milliárdra nő a polgárőrség támogatása 2014-ben

Bűnmegelőzési mintaprogram indul száz településen.
A jövő évben egymilliárd forintra nő a polgárőrség éves támogatása a mostani 750 millióról – közölte Pintér Sándor belügyminiszter szombaton az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) budapesti rendezvényén. A tanácskozást annak kapcsán hívták össze, hogy bűnmegelőzési mintaprogram indul száz településen.

Pintér Sándor elmondta, hogy a mintaprogram 2014 végéig tart majd, a tapasztalatokat dokumentálni és értékelni fogják. Arról is beszélt, hogy bővíteni kell az "egy iskola egy rendőr" programot, amely jelenleg sok esetben a gyerekek biztonságos közlekedésének segítését jelenti. Ahol a polgármester és az iskolaigazgató kéri, ott legyen rendőr az iskolán belül is a rend fenntartására, és azért, hogy megakadályozza az iskolán belüli kábítószer-fogyasztást. Ennek előkészületeit a Belügyminisztérium már megtette – fűzte hozzá.

Azokon a területeken, ahol elöregedett a lakosság, és sok idős ember él egyedül, szeretnének pánikriasztó rendszert kiépíteni, hogy veszély esetén a polgárőrök vagy a rendőrök rövid időn belül a helyszínen legyenek - mondta.

A belügyminiszter köszönetet mondott az OPSZ-nek a múlt heti hóviharban nyújtott segítségért, és külön azoknak a polgárőröknek, akik "lapátot fogtak, kiszabadítottak nagyon sok embert, gyermeket a hó fogságából".

Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a következő napokban 22 személyautót ad át az OPSZ-nek, továbbá 200 kerékpárt, 20 segédmotoros kerékpárt és lovas felszerelések vásárlására 25 millió forintot biztosít az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a polgárőrségnek.

Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere arról beszélt, hogy "következetes munkával meg kell, és meg is lehet szabadítani városainkat, falvainkat, az utcáinkat és az otthonainkat a félelemtől". Ebben meghatározó szerepe van a rendőrségnek, a következetes jogalkotásnak és a polgárőrségnek – tette hozzá.

Megítélése szerint széles körű az egyetértés abban, hogy az emberek az államtól várják a törvényes rend fenntartását, nincs szükség félkatonai és félrendőri szervezetekre.

Túrós András, az OPSZ elnöke előadásában arról szólt, hogy az utóbbi két-három évben a rendőrség és a polgárőrség erőfeszítéseinek köszönhetően javult a lakosság biztonságérzete. A települések közbiztonsága ma érezhetően jobb, mint néhány évvel ezelőtt volt – mondta.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a települések közbiztonságában vannak "fehér foltok", amelyeken változtatni kell. Ide sorolta a külterületeken elkövetett tulajdon elleni szabálysértéseket, vagyis az erdei, mezei lopásokat, a gyümölcsösök fosztogatását. Ezek csökkentésére gyors eredményt úgy lehetne elérni, ha a települések határán járőrszolgálati gyűrűt alakítanának ki – magyarázta. Szintén súlyos gondnak nevezte az idős emberek elleni támadásokat.

Túrós András álkriminológiai fogalomnak nevezte a "megélhetési bűnözést", azaz a kisebb súlyú, de folyamatosan elkövetett bűncselekményeket. "Gyakorlatilag erkölcsi felmentést adtunk egy bűnözői körnek" – fogalmazott az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy korábban a megélhetési bűnözés "folyamatos napirenden tartása miatt egyes hatóságok aktivitása csökkent", mert beletörődtek a kialakult helyzetbe.

A 100x100 programról elmondta, hogy a bűnmegelőzésben érezhető javulást lehet elérni azzal, ha a települések lakosságának 1-1,5 százaléka részt vesz a polgárőrség munkájában. A mintaprogramra az OPSZ a száz településnek egyenként 250 ezer forintot biztosít – tette hozzá Túrós András.

A szakmai egyeztetéssel kiválasztott településekről elmondta, hogy 97-ben jelenleg összesen mintegy 4500 polgárőr teljesít szolgálatot, három településnek nincs polgárőrsége. A 97 polgárőr egyesület közül 61-nek van járőrautója. A száz település közül 38 város, 47 község, 15 pedig ezer főnél kisebb lakosú település.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2013. március 24. 20:05
    „Sambá ! (P. S.) nem kellene az ő ruhájukat is -mint a Katasztrófavédelemét-kicserélni,hisz így jól járna a saját az üzlete is.?”
  • 1. papika56 2013. március 23. 16:48
    „Na ezek is leszerepeltek ..a hófúvásban ! Amit tettek a többezer ember érdekében az : O VOLT !
    az önkéntesek, emberek segítették egymást..míg ők a Parlamentben jutalmazták a <moderálva>nyalókat. Ünnepeltek, ettek..ittak .Több ezer ember meg napokat állt a hóban !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: családra alapozva erősebb jövőt lehet építeni

A miniszter a családháló.hu díjátadásán arról is beszélt, hogy az online magazin valódi… Tovább olvasom