Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szalmaégető erőmű ellen tiltakoznak Medgyesegyházán

Nem akarnak szalmaégetésű erőművet Medgyesegyházán. A Békés megyei faluban ugyanaz a cég építene erőművet, amelyik Szerencsen is. Míg a tokaj-hegyalján a szőlőt, addig Medgyesegyházán a településen élők megélhetését biztosító dinnyét féltik a szalmatüzelésű erőműtől.
Az önkormányzat már megállapodott az erőműt építő céggel abban, hogy amennyiben két éven belül a szükséges hatósági engedélyeket megszerzik, hozzájárulnak a beruházáshoz. Az erőmű ellen tiltakozók azonban helyi népszavazást akarnak a kérdésben.

Az erőmű a falu szélétől pár száz méterre épülne. Nemcsak a házak közelsége miatt tiltakoznak azonban Medgyesegyházán a tervezett szalma égetésű erőmű ellen. A helyiek a fő megélhetést nyújtó dinnyeföldeket és a növény beporzásáért felelős méheket is féltik.

- Féltjük a méheket mert ettől függ a a dinnye termésünk. Amikor 300 ezer tonna szalmát akarnak eltüzelni évente, akkor senki ne mondja nekünk, hogy ott nem keletkezik a környezetre veszélyes fűst, káros anyag - mondta a Független Hírügynökségnek Oravecz Tamás, az Élhetőbb Medgyesegyházáért Egyesület tagja. Az egyesületet az erőmű elleni tiltakozásul hozták létre.

A tervezett 50 megawattos erőmű 40 milliárd forintból épülne, és 130 új munkahelyet biztosítana. A falu polgármestere szerint egy ekkora beruházásra nem mondhatnak nemet. Nagy Béla ugyanakkor biztos benne, hogy ma Magyarországon olyan beruházást nem engedélyeznének amely akár az emberre, akár a növényzetre vagy a kulturális örökségre bármilyen káros hatást jelentene.

Az erőmű ellen tiltakozók helyi népszavazást akarnak a kérdésben. Az ehhez szükséges aláírások gyűjtését jövő héten hétfőn kezdik meg. Nagy Béla polgármester a hírügynökség kérdésére elmondta: amennyiben népszavazásra kerülne sor, annak eredménye kötelező lesz az önkormányzatra nézve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember égett meg egy felgyulladt lakókocsiban

Egy idősebb férfi meghalt, egy fiatalabb pedig súlyos állapotban van, miután csütörtök este… Tovább olvasom