Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Számháború az egri kórházban

Sérelmezi az egri Markhot Ferenc Kórház szakszervezete, hogy hétfőn biztonsági őrök lepték el a kórház épületeit. Az őrök állítólag a kórházat átvenni kívánó Hospinvest Zrt. megbízásából dolgoznak.
A kórházban folyik a számháború, a Hospinvest és a szakszervezet is azt állítja: pont 721 dolgozó jelezte nekik, hogy velük kíván dolgozni a jövőben. A Hospinvest közjegyzőt fogadott, hogy az aláírásokat hitelesítse, ennek eredménye kedden várható.

A szakszervezet szerint a cég folyamatos stresszben tartja a dolgozókat, és megpróbálják szerződéskötésre bírni őket, amelyre szerintük augusztus 1-je után nincs joguk. Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette: soron kívüli, átfogó ellenőrzést kért az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól, mert a munkatársak nagyobb csoportját üldözik, zaklatják, megtorlással fenyegetik, mert ragaszkodnak közalkalmazotti jogviszonyukhoz. Az Egészségbiztosítási Felügyelethez azért fordult, mert a dolgozók pszichés és fizikai állapota miatt sérülnek a betegjogok is. Szabó Máté adatvédelmi biztoshoz pedig azért írt kérelmet, mert szerintük a kórházban ott vannak a Hospinvest Zrt. megbízottjai, akik feltételezések szerint hozzájutnak a betegek adataihoz.

A Hospinvest Zrt. alelnöke, Deák Gábor a Független Hírügynökségnek azt mondta: pontosan 721 szerződést kötöttek meg eddig, ezzel megkaphatják a működési engedélyt a tisztiorvosi szolgálattól. Emellett 200-an jelentkeztek más kórházakból, hogy átmennének Egerbe dolgozni. Így biztos benne, hogy megvan az a dolgozói létszám, amely a kórház működéséhez szükséges.

A szakszervezet viszont állítja, a kórház 1200 dolgozója közül éppen 721 ügyvéd előtt vállalta, hogy közalkalmazotti státuszban dolgozna tovább, vagyis nem kér a magánbefektetőből. A kórházi dolgozók szerint nem lesz elég szakorvos szeptember 1-től a kórházban, hiszen nem szerződtek a Hospinvesttel többek között a kardiológiai, a szemészeti, a belgyógyászati és az urulógiai osztály orvosai.

A Hospinvest közjegyzőt fogadott, hogy az aláírásokat hitelesítse, ennek eredménye kedden várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőttek négy gólyát nyílvesszővel Tiszabábolna mellett

Négy fiatal gólyát lőttek le fém nyívesszővel ismeretlen elkövetők Tiszabábolna mellett - közölte a… Tovább olvasom