Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Teller Ede is az ötezer forintosra kerül

A Magyar Nemzeti Bank "Teller Ede születésének 100. évfordulója" elnevezéssel 5000 forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a kivételes fizikus, világhírű atomtudós emléke előtt.
Az érmét a Pénzverő Zrt. mintaboltjaiban vásárolhatják meg az érdeklődők. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2008-as verési évszám) mellett fő motívumként az atomenergia felszabadításának leghatékonyabb folyamatát szimbolizáló motívum, a deuteron-triton fúziós reakció ábrázolása látható. A hátoldalon Teller Ede portréja, születési és halálozási évszáma (1908-2003), valamint a tervező mesterjegye szerepel. Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 10000 darab készül, ebből 6000 tükörfényes (proof) kivitelben.

Teller Edéről méltán emlékezünk meg, hiszen világhírű fizikus, az atomenergia felhasználási lehetőségeit elkötelezetten kutató tudós, akit a Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tagjává választott, munkásságát pedig „Magyar Örökség" díjjal méltányolták 1996-ban - áll a közleményben. Teller Ede tanulmányait Budapesten kezdte, majd Németországban folytatta. 1930-ban elméleti fizikából doktorált Lipcsében. 1939-ben már munkatársai között találjuk Szilárd Leót és Wigner Jenőt, akikkel meggyőzte Einsteint, hogy figyelmeztesse az Egyesült Államok elnökét arra a veszélyre, hogy Hitler atombomba készítésére készül. Teller érdeklődése szinte a kezdetektől a nukleáris fegyverek fejlesztése felé fordult. Kutatói munkásságát főként az Egyesült Államokban végezte, de magyarságát sosem adta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tisza-parton termelt kendert egy lakitelki fiatalember

Háza pincéjében elásva újabb kábítószert találtak annál a lakiteleki férfinál, aki egy hete ül… Tovább olvasom