Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Utólag is drágák a bezárt kórházak

Több milliárd forintos kártérítést követelnek a magáncégek az államtól. Az egészségügyi reformmal megszüntetett 3 budapesti kórháznak ugyanis 10-20 éves szerződései voltak, például diagnosztikai vagy gyógyszercégekkel.
A szerződések azonban a bezárásokkal két éve megszűntek. Emiatt több cég pereskedik. Ráadásul a kórházak tartoztak is a beszállítóknak. Az Állami Számvevőszék szerint a kórházak gyakran kötöttek előnytelen szerződéseket a külső cégekkel - számolt be az RTL Híradó.

A svábhegyi Gyerekkórházban, a Szabolcs utcai Gyógyintézeti Központban és lipótmezei Pszichiátriai Intézetben sincs már 2 éve betegellátás. Az államnak azonban mégis pénzbe kerül, hiszen fizetni kell a korábban felhalmozott adósságok után.

A bezárásokat lebonyolító készletgazdálkodási intézet vezetője szerint a Szabolcs utcai kórház bezárásakor 2,3 milliárd forinttal tartozott külső cégeknek, például a mosásért, a takarításért, vagy a gyógyszerbeszerzésért. Ráadásul a szerződések sokszor évtizedekre szóltak, a cégek pedig az elmaradt haszon miatt kártérítést is kértek.

Néhány 10 ezer forinttól, a komoly néhány százmillió forint összegig történtek kifizetések - mondta az RTL Híradónak Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet igazgatója.

Megegyezni azonban nem mindenkivel sikerült peren kívül. Az egykori pszichiátriai intézet 2020-ig kötött szerződést egy diagnosztikai céggel. Ők most majdnem 2 milliárd forint kártérítésért pereskednek, mert 13 évvel korábban szűnt meg a szerződésük a kórházzal.

Az Állami Számvevőszék is vizsgálja a kórházbezárásokat. Azt már megállapították, hogy gyakran kötöttek előnytelen szerződéseket a beszállítókkal, illetve, hogy 2007-ben a minisztérium nem mérte fel előre, hogy lesznek-e pénzügyi követelések a kórházak megszüntetése után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motiválatlan és közömbös rendőrök

Motiválatlan és közömbös a legtöbb rendőr ma Magyarországon - ezt állította egy, az RTL Híradónak… Tovább olvasom