Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vasúti várótermekben melegedhetnek a hajléktalanok

A rendkívüli hideg miatt megnyitják az ország összes pályaudvarának várótermét a rászorulók számára - tájékoztatott az MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.
A vasúttársaság csütörtökön 18 órakor adta ki az utasítást, amely szerint a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel valamennyi pályaudvar várótermébe betérhetnek a rászorulók, de mint megjegyezték, ez technikailag nem minden állomáson megoldható.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-t napközben arról tájékoztatta, hogy a rendkívüli hideg miatt több intézkedést is hozott a kormány: a többi között azt kérte az önkormányzatok és a közintézmények vezetőitől, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket és lehetőség szerint biztosítsanak meleg teát a rászorulóknak. Közlése szerint a kormány felkérte a MÁV vezetését, hogy a nagyobb városokban, így Budapesten is, tegye lehetővé - az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint - egy-egy váróterem nappali nyitva tartását a hajléktalan emberek számára. Az állami tulajdonú erdőgazdaságoktól pedig azt kérték, biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a rászorulók ingyenesen gyűjthessenek tűzifát.

A kormányszóvivő elmondta: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ötmillió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját annak érdekében, hogy az utcai szociális munkát segítő eszközöket vásároljanak, illetve hogy a nappali melegedőket hétvégén és éjszaka is tartsák nyitva. Hozzátette: a honvédelmi tárca napokon belül meleg takarót, ruhát biztosít a rászorulóknak.

A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek és intézmények tájékoztatása szerint az ország valamennyi nappali melegedője és szállója megtelt, sok helyen nagy a zsúfoltság. Az utcai szociális munkások a fővárosban és az ország valamennyi városában folyamatosan járják a utcákat, takarókat és meleg teát adnak a fedél nélküli embereknek.

Olvasóink írták

 • 18. Celtis 2010. február 04. 15:44
  „10. hozzászólás Szupernova:
  "Ember és büdös"
  Ember, és sehol nincs lehetősége tisztálkodni, az a fogyasztói réteg kiváltsága. Ember, és nincs egy nyilvános vécé, ahol a dolgát végezhetné -- ahol ő tudná, ott törvénytelen. Sőt, hogy tovább menjek: ember, és még ivóvize sincs, ha nem vásárolja meg magának. Ez a botrány, kérem.”
 • 17. flexsnake 2010. január 31. 15:04
  „Miért nem a parlamentet nyitották meg?”
 • 16. N.P. 2010. január 29. 14:39
  „lidocain 2010.01.29. 13:02

  Árverezés - Kilakoltatás :
  Kéretik megnézni a Magyar Értelmező Kéziszótárban MINDKETTŐT!”
 • 15. lidocain 2010. január 29. 13:11
  „np

  Az elmúlt napokban a hideg a mínusz húsz fokot is elérte hazánk egyes területein. S bár a törvény kimondja: december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára, egy árverezőház, weblapjának tanúsága szerint, a mai napra - tehát a tiltott időszakon belül - 84 család otthonát hirdette meg árverezésre. Az akcióra az árverezőház budapesti központjában kerül sor, ám az ingatlanok az ország különböző településein találhatók, Pilistől egészen Debrecenig.
  Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének (OÉMSZ) alapító tagja lapunknak elmondta, számos szabálytalanság, törvénytelenség kísérte az eddigi kilakoltatásokat is. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg Magyarországon csak az önálló bírósági végrehajtónak - jogerős bírósági végzéssel a kezében - és az adóhatóság végrehajtóinak van joguk a kilakoltatáshoz. Dabasi Tamás úgy fogalmazott, a különféle faktoring és árverező cégek üzletszerűen fosztják meg az embereket otthonaiktól úgy, hogy a különböző szolgáltatóktól és bankoktól megveszik a tartozásokat, s a lehető leggyorsabban - hogy az adósnak lehetősége se legyen lépni - elárverezik az ingatlanokat. A szakember figyelmeztetett: ezeknek a cégeknek csak akkor van joguk a kilakoltatáshoz, árverezéshez, ha az ingatlan - jelen esetben mind a 84 - a tulajdonukban van, illetve ha az adósok kifejezetten ezzel bízták meg őket. Az árverezésen jelenlétével tiltakozik majd az emberek szervezett otthontalanná tétele, kifosztása ellen az OÉMSZ - mondta Dabasi Tamás.

  A mai kilakoltatási listán szerepel egy pilisi, 72 éves asszony tulajdonában lévő ház is. A Szabad Riport internetes portálnak azt mondta: nem megy a házából sehová, inkább magára gyújtja. A hölgy adóssága a 2,9 millió forintról mára 3,7 millióra nőtt. Eredetileg nyolcmillióra értékelték a házát, az elárverezés előtt viszont csak ötmillióra. Az ügy érdekessége, hogy a ház kikiáltási ára a mai árverésen 8,5 millió forint lesz.

  Hunyor Erna
  Magyar Hírlap”
 • 14. lidocain 2010. január 29. 13:03
  „pann
  ezek "csak voltak ......" te ezt komolyan is gondolod? komolyan mondom én szégyenlem magam helyetted.”
 • 13. lidocain 2010. január 29. 13:02
  „np
  hát a lagutóbb taln pár napja épp a tv-ben is volt,tasnádi elvtárs résztvételével,hogy csak hirtelen mondjak egyet. de hogyan képzelted? névvel cimmel? egyébként nem nézel tv-t,nem olvasol ujságot? ne tőlem várd hogy tájékoztassalak,nézz utána. van interneted.”
 • 12. pann 2010. január 29. 12:41
  „<moderálva> Amikor majd leültök utánnuk és kaptok valamilyen jó kis gombás fertőzést akkor mi lesz.”
 • 11. N.P. 2010. január 29. 11:55
  „lidocain 2010.01.29. 10:35
  "- csak azt nem értem,hogy miért nem inkább azt a törvényt tartatja be ami alapján március 1-ig nem lehet senkit utcára tenni. merthogy a kilakoltatások zavartalanul folynak." -- egy, kérlek legalább egy példát mondj a téli kilakoltatásra!!!”
 • 10. Szupernova 2010. január 29. 11:41
  „6. Ember és büdös. Egyébként akkor miért nem engedik be őket a lakásodba kisemberke?? Viccet félre téve:
  Emberséges lépés, de meggondolatlan. Mivel jobb azt látni, hogy látod zülleni őket ott? Mivel jobb kéregetők között átverekedned magad, mikor jegyet veszel?
  Más megoldásra lenne szükség...nem ilyen átmeneti fél megoldásokra...”
 • 9. kisemberke 2010. január 29. 11:33
  „Igen igazad van sauron2...de én akkor is embernek nézem őket még ha sokszor nem is úgy viselkednek.Lehet azért mert a szakmámból kiindulva segítek másokon.Nem nekünk egyszerű embereknek kéne jót tenni hanem azoknak akik sok milliárdot elsikkasztanak és akik utcára juttatak és juttatnak most is embereket.Azok akik utcán élnek minden nap az életükért harcolnak.Mi is csak van fedél a fejünk felett...még.De ki tudja ,hogy holnap mi lesz.”
 • 8. sauron2 2010. január 29. 11:19
  „6. hozzászólás kisemberke 2010.01.29. 11:16

  jól mondod: emberek! De akkor elvárható tőlük némi emberi viselkedés is!”
 • 7. kisemberke 2010. január 29. 11:17
  „Bocs nem jól írtam.. nem undorodom tőlük..”
 • 6. kisemberke 2010. január 29. 11:16
  „Én nem ítélkezem mások felett és undorodom a hajléktalanoktól.Abba belegondoltak a tisztelt eddigi hozzászólók,hogy hogy ők is emberek...!!!! Lehet,hogy tehetnek róla lehet nem,hogy utcára kerültek de nem a mi dolgunk megítélni a sorsukat.Igenis értelmes dolog volt ez az ötlet,hogy beengedik őket.Még akkor is ha büdösek.Mert egy kérdést felteszek nektek...Honnan tudjuk,hogy mi mikor kerülünk ilyen helyzetbe....???? nem tudjuk és ne is kerüljünk..de azért mert vki hajléktalan akkor már haljon meg???”
 • 5. sauron2 2010. január 29. 10:52
  „jó én meg kérem, hogy az IC vonatokat IC jegy nélkül vehessem igénybe! mert ez meg nekem jár a hideg miatt!”
 • 4. Szupernova 2010. január 29. 10:50
  „Aki emlékszik az előző télre és vett jegyet a Rókusi állomáson, annak van fogalma róla milyen az ha hajléktalan lakik az állomáson. Nem vagyok egy annyira érzékeny gyerek, de tényleg bűz volt. A hányinger kerülgette az embert. Ízlések és pofonok...
  Látszik, hogy nagyjaink nem sokat utaznak vonattal...”
 • 3. lidocain 2010. január 29. 10:35
  „aztamindenitneki,hogy ez a kormány milyen humánus! egészen meghatódtam már. csak azt nem értem,hogy miért nem inkább azt a törvényt tartatja be ami alapján március 1-ig nem lehet senkit utcára tenni. merthogy a kilakoltatások zavartalanul folynak.
  és ugyebár ezekből is hajléktalanok lesznek.”
 • 2. béef 2010. január 29. 10:23
  „EZ mind szép, de aki meg fizet a jegyért, hogy utazhasson, annak húgyszagban kell ácsorognia, vagy a peronon fagyoskodnia.”
 • 1. Atlasz 2010. január 29. 09:35
  „Hány napig gondolkoztak rajta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kiderül, előzetesbe kerül-e a volt BKV-vezér

Az ügyészség pénteken dönt arról, hogy kezdeményezi-e a BKV volt vezérigazgatójának előzetes… Tovább olvasom