Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Villogó is kell - 100 ezerre is büntethetik a traktorost

Mivel nem született meg időben a mezőgazdasági nehézgépjárművek közlekedési szabályának enyhítése, így a hamarosan meginduló tavaszi mezőgazdasági munkák idején az eddigi előírásokat kell betartaniuk a gazdáknak, ellenkező esetben akár több százezer forintos bírságot kell fizetniük - figyelmeztetett a Magyar Agrárkamara keddi közleményében.
Emlékeztetnek rá: engedély és villogó is kell a közúton a kombájnok, a traktorok, pótkocsik és mezőgazdasági munkagépek közlekedéséhez. Szabálytalan közlekedés miatt a hatóság az üzembentartóval pótdíjat fizetett, amelynek mértéke az adott útra vonatkozó díj tízszerese, de minimum 40 ezer forint, illetve a hatóság meg is tilthatja a további közlekedést. Tavaly, engedély hiánya miatt előfordult 300 ezer forintos bírság is.

A munkagépek bonyolult közlekedési szabályainak egyszerűsítése érdekében tavaly tárgyalásokat kezdett az Agrárkamara az agrártárcával. Megállapodtak abban, hogy kistérségi használatra kedvezményes engedélyt szerezhetnek a gazdálkodók. Az 50 kilométeres sugarú körzeten belül érvényes, egész évre vonatkozó engedélyért 6.000 forintot, sürgős esetben 12.000 forintot kell fizetni.

Az engedély mellett a gazdálkodóknak biztosítani kell a figyelmeztető jelzés használatát is, sárga villogóval ellátott járművel kell kísérniük gépeiket, ami több problémát és pluszköltséget is okoz. Ennek orvoslására kezdett egyeztetéseket az Agrárkamara a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériummal (KHEM), valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal (IRM). Az IRM azonban úgy véli, hogy további vizsgálatra van szükség arról, hogy miként lehet egyszerűsíteni a szabályozást, így annak elfogadása már a tavaszi munkák kezdete utáni időpontra csúszik.

Olvasóink írták

 • 4. nagypappa 2010. február 16. 21:24
  „http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900156.KOR

  Itt olvasható mennyi bírsággal fenyegetik a közlekedőket.
  Nem semmi.”
 • 3. rozator 2010. február 16. 19:52
  „Ha szerelek az anyósomra sárga villogót mondhatom rá, hogy villog mint a pereces? (a hülyeség pártsemleges)”
 • 2. utazó81 2010. február 16. 15:09
  „Szerintem nincs a világon még egy ilyen ország ahol ennyi mindenért büntetnek.Nap,mint nap csak arról olvasunk,hogy miért mennyi bírság jár.Ha nem takarítom el a járdát,bírság ha ugyanezt nem teszi a város vagy falu a közintézményeknél az nem probléma.”
 • 1. sziszka1 2010. február 16. 13:53
  „Mivel ez eddig is így volt, ezért tökéletesen fölösleges a pánikkeltés! dmonlájn”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahoztak egy körözött férfit Thaiföldről

Hazahoztak kedden Thaiföldről egy 40 éves férfit, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján még tavaly… Tovább olvasom