Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Viszály a balatoni szúnyogirtás körül

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását. A helyzetet mielőbb tisztázni kell, mert áprilisban esedékessé válhat az első biológiai irtás.
Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok fideszes polgármestere az MTI-nek pénteken azt nyilatkozta: elfogadhatatlannak tartja, hogy az idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés felére csökkentése után - amivel másfél milliárd forintnyi bevételtől estek el a balatoni önkormányzatok -, most a balatoni szúnyogirtás támogatását is csökkenteni akarják. Mint kifejtette, az önkormányzati tárca a közelmúltban, a települések költségvetéseinek elfogadása után tájékoztatta a balatoniakat arról, hogy csökkenteni kívánja a korábban felesben állt kiadások támogatásának arányát.

A BSZ ezért levélben fordult az illetékes tárcához, jelezve, hogy a kémiai és a biológiai beavatkozások 30-40 százalékosra csökkenteni kívánt állami támogatásával szemben az 50 százalékos arányt tartják elfogadhatónak. Ennyit tudnak a balatoni önkormányzatok állni, ezért egyeztetést kérnek az ügyben.

Az évente 60-70 millió forintba kerülő balatoni szúnyogirtás a másfél milliárd forinthoz képest lehet, hogy cseppnek tűnik, de az utolsó csepp a pohárban, több bőrt nem lehet lehúzni a balatoni önkormányzatokról - fogalmazott Balázs Árpád, utalva arra, hogy a 43 érintett önkormányzatból több már az ifa-támogatás elvonása miatt lehetetlen helyzetbe került. Hozzátette, megoldhatatlan szervezésbeli gondokat okoz, ha lesz önkormányzat, amely nem tudja vállalni a pluszköltségeket. Hatékony szúnyogirtást ugyanis nem lehet településenként végezni, azt pedig nehéz akármelyik önkormányzattal elfogadtatni a mai helyzetben, hogy fedezze más települések szúnyogirtásának költségeit.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője az MTI-nek azt mondta, sürgős lenne a finanszírozási kérdés tisztázása, mert áprilisban már esedékessé válhat az első biológiai szúnyogirtás a Balatonnál. Az idei szezonban várhatóan három biológiai és négy-öt kémiai irtásra lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrmotoros elé hajtott egy autó

Könnyebben sérült az a motoros rendőr, aki elesett, amikor elé kanyarodott egy személyautó a 6-os… Tovább olvasom