Hallgassa élőben!

Minden rendben

Megbüntetett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egy fiatal gazdát, pedig nem is az ő földje volt gazos, hanem a szomszédjáé.

Fellebbezését érdemi vizsgálat nélkül utasították el.

Ez úgy történik Magyarországon, hogy a hatóság 2009. július 27-én szemlét tart, ellenőriz, megállapít és fényképez a határban. Aztán küld egy levelet a gazdálkodónak, miszerint „a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot követelményeinek megsértése miatt a kölcsönös megfeleltetési szabályoknak való meg nem felelést állapított meg.” Ez jelenti azt, hogy gazos a föld. A hitetlenkedő gazda megnézi a bizonyítékul mellékelt fotót, és a tereptárgyakból rögtön látja, hogy ez a kép nem az ő földjén készült. Biztosan tévedés történt, hiszen abban a táblában őt és egy másik szomszédját büntették meg, csak épp azt a gazdát nem, akinek a területe a fotón látszik. A fellebbezéssel tényleg elkésett, jóval a 15 napos határidő után küldte el, mert egyrészt volt sürgősebb dolga is tavasszal, másrészt szóban reklamált, és akit megkérdezett, azt mondta, legyen nyugodt, ebből úgyse lesz bírság. Hát lett: 25 ezer forint, amelyet a földalapú támogatás következő részletéből le is vontak, ennyivel kevesebbet kapott. Nem a pénz, és nem is gazda neve, hanem az eljárás számít.

A „Fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzés”-ben – ez az irat neve – közli az ügyintéző, hogy „döntésem ellen további jogorvoslatnak helye nincs”. Tehát elő sem fordulhat, hogy kiderüljön, az állam esetleg jogtalanul kasszírozza be a bírságot, mert a törvény így írja elő, ha az érintett nem tiltakozott időben. A szántóvető gyanútlanul dolgozik, eszébe sem jut, hogy miközben a traktorjában ül, tulajdonképp akkor is bíróság előtt áll, mindig készen kell lennie a fellebbezésre. Rendnek kell lenni: ebben igaza van azoknak, akik ezt a mérgesen zöldellő jogszabályi környezetet megálmodták. De nálunk valahogy minden rendben van valami embertelen, amitől utálni kell. Fellebbezni kéne valahol, egy reménybeli szerethető rend nevében.

Vagy ezzel már elkéstem?

 

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Kelemen Hunor: a globális Nyugat értékválságban van
Ebből kiutat az alapértékek tisztázása, a világos jövőkép, erős talapzat, „gyerekvállaláshoz, -neveléshez szükséges szövetet visszaépítő” családpolitika és a bátor politikusok jelenthetnek – mondta az RMDSZ elnöke.
Forma-1: május 8-án rendezik az első floridai futamot
A miami versenypálya építése a tervek szerint halad.
Idén is hazájukban vehetik át az elismerést a Nobel-díjasok
A koronavírus-járvány miatt az elmúlt évhez hasonlóan nem utaznak Stockholmba az ünnepélyes átadásra az elismerés kitüntetettjei.
Szócsatába bonyolódott Hamilton és Verstappen Szocsiban
A 36 éves Hamilton Szocsiban arról beszélt, tapasztalatból tudja, hogy min megy most keresztül Verstappen.
Titkot rejtő mélységbe húznak Puha Ferenc festményei
A benyomások és érzetek kapják a főszerepet Puha Ferenc festőművész „Ez már babám a szubmélység” című kiállításán, amely csütörtökön nyílt meg az SZTE-JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének Galériájában.
A vetőmagexport sérülékenységére is rámutatott a Covid-válság
A növekvő verseny miatt új stratégiára van szükség – mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke.