Hallgassa élőben!

Minden rendben

Megbüntetett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egy fiatal gazdát, pedig nem is az ő földje volt gazos, hanem a szomszédjáé.

Fellebbezését érdemi vizsgálat nélkül utasították el.

Ez úgy történik Magyarországon, hogy a hatóság 2009. július 27-én szemlét tart, ellenőriz, megállapít és fényképez a határban. Aztán küld egy levelet a gazdálkodónak, miszerint „a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot követelményeinek megsértése miatt a kölcsönös megfeleltetési szabályoknak való meg nem felelést állapított meg.” Ez jelenti azt, hogy gazos a föld. A hitetlenkedő gazda megnézi a bizonyítékul mellékelt fotót, és a tereptárgyakból rögtön látja, hogy ez a kép nem az ő földjén készült. Biztosan tévedés történt, hiszen abban a táblában őt és egy másik szomszédját büntették meg, csak épp azt a gazdát nem, akinek a területe a fotón látszik. A fellebbezéssel tényleg elkésett, jóval a 15 napos határidő után küldte el, mert egyrészt volt sürgősebb dolga is tavasszal, másrészt szóban reklamált, és akit megkérdezett, azt mondta, legyen nyugodt, ebből úgyse lesz bírság. Hát lett: 25 ezer forint, amelyet a földalapú támogatás következő részletéből le is vontak, ennyivel kevesebbet kapott. Nem a pénz, és nem is gazda neve, hanem az eljárás számít.

A „Fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzés”-ben – ez az irat neve – közli az ügyintéző, hogy „döntésem ellen további jogorvoslatnak helye nincs”. Tehát elő sem fordulhat, hogy kiderüljön, az állam esetleg jogtalanul kasszírozza be a bírságot, mert a törvény így írja elő, ha az érintett nem tiltakozott időben. A szántóvető gyanútlanul dolgozik, eszébe sem jut, hogy miközben a traktorjában ül, tulajdonképp akkor is bíróság előtt áll, mindig készen kell lennie a fellebbezésre. Rendnek kell lenni: ebben igaza van azoknak, akik ezt a mérgesen zöldellő jogszabályi környezetet megálmodták. De nálunk valahogy minden rendben van valami embertelen, amitől utálni kell. Fellebbezni kéne valahol, egy reménybeli szerethető rend nevében.

Vagy ezzel már elkéstem?

 

Egy nap az ősi mesterségek jegyében Ferencszálláson - Fotók
Ferencszálláson már másodszor rendezték meg az ősi mesterségek napját, amelyen helyi, környékbeli és határon túli magyar kézművesek mutatták meg alkotásaikat, miközben hagyományőrző csoportok léptek fel.
Vészjósló bejelentést tett Hajdú Péter: barátnőjét is érinti
A delta variáns megtámadta a szervezetét.
Szentmise a családokért az alsóvárosi templombúcsún - Fotók
Havas Boldogasszony búcsúját ünnepelte a hétvégén a szeged-alsóvárosi ferences plébánia. Vasárnap a családokért tartott ünnepi szentmisére várták a híveket, amit Kálmán Peregrin ferences szerzetes celebrált.
„Milák minden várakozásomat felülmúlta; hatalmas világklasszis”
Olimpiai bajnokunk és ezüstérmesünk edzője, Selmeci Attila alig akarta elhinni, mit művelt a tanítványa.
Kozák Luca nem jutott döntőbe női 100 gáton
Versenyzőnk megbotlott a hatodik gátban és már nem tudta befejezni a versenyt – könnyek között búcsúzott.
Ukrán személyiségek Bidentől kérik az Északi Áramlat-2 leállítását
Arra kérik, vizsgálja felül azt a döntést, miszerint nem vezetnek be szankciókat az Északi Áramlat-2 gázvezetéket üzemeltető vállalatokkal szemben.