Amy Ewing: A fekete kulcs

Amikor az elnyomottak megváltoztatják a világot

Ezzel a kötettel zárul a The jewel-trilógia, melynek első két részéről már korábbi blogbejegyzésekben írtam. Ahogyan az egy jó történetfolyamtól várható, ez lett a legmozgalmasabb és legkalandosabb, viszont őszintén szólva az első rész hangulatához képest meglehetősen mást kap az olvasó, mint amire talán számítana. A cselekmény ugyanis elérte a tetőpontját: a szolgasorba döntött és csupán inkubátorként használt nők, valamint a többi elnyomott réteg fellázad az uralkodó osztály ellen, és előkészítik azt az akciót, mellyel a teljes rendszer megdöntése a céljuk.
Miközben a trilógia első része attól volt különleges, hogy emberi sorsokon keresztül bemutatta a megdöbbentő disztopikus világot, valahogy a folytatás már nem tudta annyira fenntartani az érdeklődést a szerelmi szál ellenére sem. A lezáró kötet szintén nem ad már újat az olvasó számára ahhoz a világhoz, melyben aukción adják-veszik a nőket, akik a gyermekszülés után meghalnak és csupán nélkülözhető, személytelen áldozatok az emberek szaporodásához. Egy jól előkészített, szövevényes lázadást mutat be e helyett, melynek célja a társadalmi rétegeket elkülönítő fal ledöntése és ennek köszönhetően a visszatérés elősegítése egy normál társadalmi mintához.
Violet lesz a Fekete kulcs nevű titkos társaság vezetője, akit a világ megváltásán kívül saját testvéréért is aggódhat, hiszen a Tó Hercegnője elrabolta. Hiába küzdött tehát, hogy elszökjön az Ékkőből, most mindent el kell követnie, hogy visszatérjen. Amikor pedig sikerül visszajutnia a palotába, amellett, hogy Hazelt kell megtalálnia, biztosítania kell azt is, hogy a megfelelő időben mindenki más is bejuthasson az év legnagyobb eseményére, hogy aztán egy vérfürdő árán felszabadíthassák a várost.
Ez a kötet inkább lett háborús történet, mintsem utópia, ráadásul mivel a palladinok különleges képességekkel rendelkeznek, mindez meg lett fűszerezve egy nagy adag misztériummal – vagy ha úgy tetszik, varázslattal – is. Hogy ez kinek mennyire jön be, ízlés dolga, bár szerintem az alapvetően nőkre, fiatal lányokra pozícionált regényfolyam ezzel nem biztos, hogy túl jó hangsúlyt kapott. Az azonban vitathatatlan, hogy fordulatos és izgalmas lett a végkifejlet, melyben kulcsszereplők is áldozatul esnek és a szerelmi szálak között is akad újdonság, ami még ötletesre is sikerült. A történettel tehát nincs semmi baj, és persze az is elfogadható, amit ez a történet üzen: rossz rendszereket csak hatalmas viharral és sok vér árán lehet alulról megdönteni.

Titokban megszületett Anne Hathaway második gyermeke
A színésznőt és családját már a picivel kapták lencsevégre a hétvégén.
Csökkenti a közterheket az új tb törvény
Egyszerűsíti az adórendszert és segít az adóelkerülők kiszűrésében is.
Repülőjáratot indít Moszkvából Budapestre a Ural Airlines
Az útvonalon egy Airbus A320-as fog közlekedni.
Jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott Győrkös István
Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt.
Megszépítették a mézeskalácsokat
A mézeskalács díszítés rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket szerdán az ÖT-MÉhKAs Mézeskalács Készítő és Forgalmazó Szociális Szövetkezet képviselői a Rákóczi-téri Helyi-ség kézműves boltban.
Megjelent Gaudi-Nagy Tamás első könyve
Az emberi jogok világnapján mutatták be első önálló kötetét.