Borbás Edina: Kék macska

A századforduló Budapestje - és ami az előkelő úri világ látszata mögött volt

 

1901 tavaszán Eliza egy Dél-alföldi vidéki kis faluból a fővárosba érkezik. A lány azonnal rácsodálkozik a pezsgő városi életre, ám öröme nem tart sokáig: szinte azonnal kirabolják az utcán és a nemi erőszakról is csak az menti meg, hogy egy arra járó idős úr elzavarja a férfiakat. Poldi bácsi azonnal szárnyai alá veszi a lányt és beajánlja egy lokál konyhájára. A tehetséges és szorgalmas lány pedig hamar be is illeszkedik, sőt később még Dobos úr cukrászdájában is kap másodállást, miután kiderül, milyen ügyes keze van a tortakészítéshez.

Az olvasó számára hamar világossá válik, hogy Eliza a leghíresebb mulatóban húzhatta meg magát: a Kék macska az a hely, ahol a város krémje, politikusok, sőt külföldi előkelőségek is szórakoznak. Somossy Károly tulajdonos olyan helyet hozott létre, mely egyedülálló és a kor minden igényét kielégíti. Míg a csillogó bárban maximum nézegetni lehet a lányokat, esetleg iszogatni velük, a helyhez tartozó kéjbarlangban a férfiak legtitkosabb vágyait lesik a prostituáltak. Aki fontos és számít, megfordul ezen a helyen.

A könyv gerincét ennek a világnak a bemutatása adja: a századforduló fővárosáét, ahol a férfiak szemében a lokál dívái voltak a legkívánatosabb nők. Pénzzel, ajándékokkal halmozták el őket, ezáltal a társadalom leggazdagabb női közé emelték, míg azok, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a mulatóba akár csak a lábukat is betegyék, megvetették és egyszerű prostituáltként tartották ezeket a nőket számon. Érdekes időutazás tehát ez a regény, ami olyan gyorsan magába szippantja az olvasót, hogy egy pillanat alatt elmerül ebben a különös, letűnt világban.

Miközben megismerhetjük ezt az elfeledett korszakot és annak társadalmát, egy másik fontos dologra is fény derül: a szerelem sem volt olyan egyszerű ebben a korban, mint manapság. Eliza Poldi bácsi után egy másik férfival is találkozott budapesti tartózkodásának első óráiban: gróf Madarassy Andrással. A fess fiatalemberről azonban nem is álmodozhat, hiszen egy szolgáló és egy gróf sosem lehet egymásé. Csakhogy minél többször találkoznak, a férfi is annál több érdeklődést mutat a fiatal lány iránt. De nem ők az egyetlenek, akik szenvednek a beteljesületlen szerelem miatt: van itt gróf, aki a lokál díváját szeretné meghódítani, és egy szerelmi szál azt mutatja be, mennyire nem működnek a kor elvárásainak megfelelő, elrendezett házasságok.

Összefoglalva Borbás Edina egy olyan regényt alkotott, mely teljesen elragadja és több mint száz évvel visszarepíti az olvasót saját hazáján belül. A könyv lapjain keresztül visszajuthatunk a becsületbeli párbajok és az óvatos udvarlások korába, amikor azonban mindez már csupán az illem és a látszat volt, hiszen pénzen bárki megvásárolthatta a fülledt erotikát. Rendkívül alapos és hangulatos világot festett az író, melyet ráadásul komoly kutatás előzött meg. A korabeli cikkeket használta fel a történet gerincének, ezeket pótolta ki fantáziája segítségével. A szereplők többsége tehát valós: Somossy Károly ugyanúgy létező személyként jelenik meg benne, mint Vay Sándor Sarolta, aki nő létére férfiként élt, Carola Cecília, a kor dívája, Krúdy Gyula, vagy a porosz államminiszter, aki akkora botrányt okozott a Kék macskában annak idején, amit az írónőnek még finomítania is kellett, hogy az leírható legyen a regényében.

Izgalmas, fordulatos és hangulatos regény – amolyan történelmi köntösbe bújtatott Hamupipőke-történet. Annak pedig, hogy mindebből mennyi történt meg a valóságban is, ahogy az írónő mondta: mindenki járjon utána.


 

Megszépítették a mézeskalácsokat
A mézeskalács díszítés rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket szerdán az ÖT-MÉhKAs Mézeskalács Készítő és Forgalmazó Szociális Szövetkezet képviselői a Rákóczi-téri Helyi-ség kézműves boltban.
Megjelent Gaudi-Nagy Tamás első könyve
Az emberi jogok világnapján mutatták be első önálló kötetét.
Szállodákat építenek Ausztráliában a veszélyeztetett csikóhalaknak
A tudósok a természetes élőhelyek elvesztése miatt döntöttek úgy, hogy egy védettebb környezetet hoznak létre a White-csikóhalak számára.
A megye polgármesterei találkoztak
Még szorosabb együttműködésre törekszik a településvezetőkkel Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés új elnöke.
Európán átívelő innovációs együttműködés indul
Nagyszabású, kétéves programot indítanak januártól a nyugat-, és a kelet-közép-európai innovációs ökoszisztémák összekapcsolására.
Bőrt igényeltek a vulkánkitörés égési sérültjeinek
Összesen 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lehet még szükség.